3D yazıcı teknolojisi son 10-15 senedir oldukça sık bir şekilde duyduğumuz bir teknolojidir. Özellikle ev tipi yazıcılar ile birlikte birçok kişi bu teknolojiden haberdar olmuş durumda. Bu yazımızda sizlere 3D Yazıcı Nedir? Nasıl Çalışır? Neler Yapılabilir? konusunu işleyeceğiz.
3D Yazıcı Nedir?
3D yazıcı, türkçede üç boyutlu yazıcı olarak karşımıza çıkar. 3 boyutlu yazıcı, bilgisayar ortamında tasarlanan üç boyutlu modelleri, 3 boyutlu olarak yazdıran cihazlardır. 3 boyutlu yazıcıyı temel olarak anlatmak gerekir ise üst tarafında flament adı verilen sıcaklıkla eriyen katı halde bir şerit plastik vardır. Uzun bir hat yardımı ile katı haldeyken kafa kısmına gelir. Kafanın en uç kısmı 210 dereceye ısıtılır. 210 derecede bu plastik sıvı hale gelir. Tıpkı bir silikon tabancası gibi düşünülebilir. Katı plastik malzeme, sıcak bölümde eriyip sıvı hale dönüşür ve sıkılan katman kuruduktan sonra artık üst katmanlara geçerek katı bir cisim oluşturmaya başlar.
İlgili: 3d Yazıcı Parçaları Nelerdir?
3D yazıcının oynayan bir tablası vardır. Bu tabla sayesinde istenilen alana gidilerek bilgisayarda çizilen şekil çizilmektedir.
3D Yazıcı Nasıl Çalışır?
3 boyutlu yazıcıların çok farklı teknolojileri mevcuttur. Genellikle FDM teknolojisi kullanılır. Bunun dışında SLA, SLS ve EBM gibi farklı teknolojiler de kullanılmaktadır.
Üç boyutlu yazıcıları kullanırken temel olarak genel bir mantıkla ilerlenir. Öncelikle bilgisayar ortamında ister kendi çiziminizi yapıyorsunuz ya da internet ortamında farklı kişilerin yaptığı çizimleri indiriyorsunuz. İndirilen bu çizimleri ise makinenin baskı ayarlarına göre bilgisayar ortamında ayarlıyorsunuz ve SD kartınıza aktarıyorsunuz. SD kartınızı cihazınızın üzerine taktıktan sonra menüden SD kartınıza attığınız şekli seçerek baskıyı başlatıyorsunuz. Daha sonra baskının bitmesini ve işlemin tamamlanmasını sağlıyorsunuz. Temel olarak 3D yazıcı
İlgili: En iyi 5 3D Modelleme Yazılımı 2020
3D Yazıcı İle Neler Yapılabilir?
3 boyutlu yazıcı, uzay, moda, endüstri gibi hatta tıp alanında da kullanımı mevcuttur. Bu yazıcılardan yiyecek dahi üretilebilmektedir. Anlaşılacağı üzere kullanım alanları oldukça fazladır. Her sektörün içerisine girmiş durumdadır.
NASA uzaya bir üç boyutlu yazıcı göndermiştir ve orada ihtiyacı olan parçaları direkt dünyadan göndermektense çizimini göndererek orada yazıcıda ürettirerek çalışmalar yapmaya başlamıştır
Bir projede tasarladığınız parçaları dışarıya ürettirmek istediğinizde hem maliyeti çok yüksek olmakta hem de milimetrik bir hata da bile yeniden üretilmesi gerekmektedir. Ancak yazıcıda bir hata yapıldığında çizimi revize ederek en fazla 5 dakika içerisinde yeniden baskıya verebilmeniz mümkündür.
3D yazıcı evde farklı hobileri olan ya da elektronik kodlama projeleri gibi projelerle uğraşanlar için oldukça cazip bir cihazdır. Kalemleriniz için kalemlik, mutfakta kullanmak için kek kalıbı, kulaklık tutucu, kapı kulpu gibi birçok kullandığınız parçaları üretmeniz mümkündür.
3d yazıcılar çok ilgimi çekiyordu. Ama mantığını ve nasıl çalıştığını bilmiyordum. Çok faydalı bir yazı olmuş.Teşekkürler
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler çok yararlı bir yazı
Bilgiler için cok teşşekür ederim 3d yazıcının ne olduğunu gercekten cok merak ediyordum yardımci oldugunuz icin sağolun
Nasa bile bu işe el attıysa geleceğimizde daha sık göreceğimiz kesin 3D çıktıları
NASA bile bu işe el attıysa 3D çıktıları hayatımızda daha çok yer almaya başlayacak diyebiliriz.Umarım bu teknoloji daha da gelişir.