3d yazıcı parçaları günümüzde 3d yazıcı toplamak isteyen herkes için bir sorun olmuştur. Dünyada yaygın olarak kullanılan FDM model yazıcılar için kullanılan gerekli parçaların çoğu aynıdır. Örneğin bazı yazıcılarda X ekseni hareketi için kayış kullanılırken bazılarında lineer kızak kullanılır. Ama ikisinin de sonuç olarak X eksenin hareketi sağlar. 3D Yazıcı Seti oluşturmak, parçaları değiştirmek ve modifiye etmek tamamen size kalmış. Bu parçaları Mekanik ve Elektronik parçalar olarak 2 başlık altında toparlayabiliriz.
3D Yazıcı Parçaları -Mekanik Parçalar
3D Yazıcı Mekanik Set kurulumu kişisel bir parça toplama işlemidir. Şase bir yazıcı parçasında başlangıç aşamasıdır. Yapacağınız yazıcının kartezyen, CoreXY ve ya delta olmasına karar verdikten sonra bile her kartezyen, CoreXY ya da delta modelin farklı şase modelleri vardır. Bunun dışında basmak istediğiniz parçanın büyüklüğüne göre şaseyi büyültüp ya da küçültebilirsiniz. Şasenizin sallanmaması sabit durabilmesi ve kolay montajlanabilir olması şaseniz için en önemli etkendir.
Montaj parçaları toplanılan şaseye göre farklılık gösterilebilir. Bunlara vidalar ve montajı için kullanılacak plastik veya demir parçalar gösterilebilir. Şaseyi tutacak bu parçaların plastik olması önerilir çünkü bu parçalar eskidiğinde ya da hasar aldığında kendi yazıcınızdan alacağınız baskı ile kolayca değiştirebilirsiniz.
Motor olarak Nema 17 adı verilen step yani adım motorları kullanılır. Bu motorları 3D yazıcı parçaları arasında tek model olarak rahatça söyleyebiliriz. Her modelde rahatça kullanabilirsiniz. X, Y ve ekstruder için 1 adet, Z ekseni için 2 adet motora gerek vardır.Ayrıca her motor için 1 adet step motor sürücü kartı gerekir.
Mil ve rulmanlar birlikte çalışan parçalardır. Miller yapmak istediğiniz makinenin boyutuna göre farklılık gösterir. Makine üzerindeki hareket rulmanların miller üzerindeki hareketleri sonucu olur. X eksenini sağa sola, Y eksenini ileri geri ve Z ekseninin yukarı aşağı hareketleri sağlanır. Z ekseni motorlarının ucuna takılmak üzere de 2 adet kaplin gerekir. Kaplinin motora takılan kısmının çapı motor mili ile aynı çapta, üst kısmı ise oraya takılacak hareket parçasıile aynı çapta olmalıdır.Örneğin trapez vida kullanılan bir yazıcı için 5*8 kaplinler kullanılır.
Trapez vida Z eksenindeki yukarı aşağı hareketi adım adım sağlayan millerin yukarı aşağı gitmesine sebep olan parçadır. Fiyat performans bakımından en yaygın olanı trapez vidadır. Z ekseninin ne kadar yüksek olması isteniyorsa o kadar uzun seçilir.
Kayış ve kasnaklar da birlikte çalışan 2 parçadır. X ve Y deki hareket için kullanılır. X ve Y de ki motorların ucuna takılan kasnaklara kayışlar geçirilir ve motor hareketi ile bu eksenleri hareketlendirilir. Son zamanlarda lineer kızaklarda kullanılmaya başlanmış olsa da fiyat olarak kayışlara göre çok pahalıdır.Gt2 kayış ve Gt2 20 diş kasnak en yaygın kullanılanlarıdır. X ve Y eksenleri ne kadar büyük olmasını istiyorsanız kayışları ona göre uzun seçmelisiniz. Örneğin 20cm X ve 20cm Y uzunluğundaki bir makine için 3m idealdir. 3D yazıcı parçaları zamanla gelişmekte ve güncellenmeye devam etmektedir.
3D Yazıcı Parçaları-Elektronik
Ekstruder 3d yazıcı parçaları arasında en çok seçeneğe sahip olan parçalardan biridir. Ekstruder makinenin plastiği eritip sıkmaya başladığı bölgedir. Her ekstruder için ayrı adım sayısı bulunur bunu internet bakarak kolayca hesaplayabilirsiniz. Bu adım sayısını hesapladıktan sonra bunu yazılımında eski değer yerine yazmanız gerekmektedir. Ekstruderın en alt kısmında nozul adı verilen parça plastiği tablaya doğru sıkar. Nozul çapı yapılacak işin inceliğine göre değişebilir. 0.1 mm ile 0.9 mm arasında olabilir. Çap küçüldükçe baskı süresinin uzayacağını unutmayın. Nozul 3D Yazıcı Isıtıcı Blok
Isıtıcı tabla 3d yazıcı parçaları arasında isteğe göre değişebilir. ABS gibi bir plastik kullananlar için olmazsa olmaz bir parça iken PLA basan biri için tahtanın üzerine yapıştırılan bir mavi bant bile iş görebilir. Ama ilk kez kullanacak ya da bu riske girmeyip işinizi riske atmak istemiyorsanız kesinlikle kullanmalısınız. Tabla üzerine bir cam tutturulur. Cam üzerine baskı alınır. Bazı plastikler için cam üstüne mavi bantta kullanılabilir.
Endstop X, Y ve Z eksenlerinde birer adet bulunur ve makinenin ekseninde ki parça endstopa çarptığı zaman sıfır noktasına geldiğini anlar ve durur. Her baskı öncesi eksenler önce sıfır noktasına gider.
Güç kaynağı 3d yazıcı parçaları arasında fazla çeşitliliği olmayan bir parçadır. Isıtıcı tabla kullanan birisi için 12v 30A gücünde güç kaynağı yeterken kullanmayan birisi için 12v 20A ya da 25A gücündeki bir güç kaynağı yeterlidir.
Yazılım kartı makinenin beynini oluşturur. 3d yazıcı parçaları arasında bu kısım elektronik ve mekanik bilgi ya da montajı içermez. Yazılım kartınıza makineniz uygun yazılımı Arduino Raspberry Pi gibi kartlara yazarak atmanız gerekir. Yazılım bilmeyenler ya da bu uzun işle uğraşmak istemeyenler internetten kendi yazıcı modeline yakın açık kaynaklı bir modelin yazılımını indirip kendi makinesi için kullanabilir. Yaygın olarak Arduino ve Ramps 1.4 ikilisi kullanılır. Buraya bağlanan güç kaynağı ile motor, endstop, ekstruder, tabla ve sensör gibi güç alması gereken tüm elektrik aksanlı parçalara güç gider.
Bir yorum bırakınız...