Kütahya ilinde bulunan Aizanoi Antik Kenti günümüzde giderek artan bir üne sahiptir. Oluşum zamanı seneler öncesine dayanan bu kent içerisinde değişik yapılar bulunmaktadır. Aynı zamanda bulunan alan içerisinde yaşamını sürdürmüş medeniyet sayısının çok olması da günümüze gelene kadar birkaç farklılık oluşmasına sebep olmuştur. Ancak alana verilen önem doğrultusunda korunmuş bir durumdadır.
Turizm konusunda gelişim gösteren ülkemiz her sene farklı bir yapı bulmakta ya da reklamını gerçekleştirmektedir. Asırlardır bu topraklarda bulunan yapılar günümüzde o kadar değer kazanmıştır ki ikinci Efes olarak bile anılmaktadır. Bundan dolayı hem yurt içi hem de yurt dışından gelen turist sayısı da giderek artmaktadır. Bilinmesi dolayısıyla da gün geçtikçe önemi yayılmaktadır.
Aizanoi Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir?
Aizanoi Antik Kenti günümüzde Kütahya ili Çavdarhisar ilçesinde bulunur. Antik kentin içerisinde bilinen ilk Zeus Tapınağı ve ilk borsa yapısı bulunur. İlklerin kenti olması dolayısıyla da farklı milletler için önem taşır. Dini ve mitolojik bir değeri olması oldukça önemli olmaktadır. Antik kente giriş ücretleri de aynı zamanda oldukça ucuzdur. 5 TL gibi bir ücret neticesinde gezi yapılabilir.
Kente gidebilmek için özel araba ve şehir merkezinden arabalar ile ulaşım sağlanabilmektedir. Kütahya merkez ile arasındaki mesafe 58 km olarak bilinir. Şehrin Çavdarhisar, Emet ve Gediz ilçeleri içerisinden kalkan araçlar neticesiyle de gezi gerçekleştirilebilir. Kütahya merkezden gelen turistlerin Kütahya Uşak yolunu takip etmesi gerekir.
Aizanoi Antik Kenti Tarihi Nedir?
Bulunduğu ilçe içerisinde Frigyalıların da yaşadığı düşünülen Aizanoi Antik Kenti, birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Oluşturulan yapıların sağlamlığı ve aynı zamanda medeniyetler tarafından korunma çabası işe yaramış ve günümüze gelmiştir. Frigyalılar sonrası ise Roma İmparatorluğu bünyesinde de yer almıştır.
İsminin geldiği nokta ise mitolojik hikâyelere dayanmaktadır. Mitoloji de yer alan kahramanlardan Azan, su kahramanı Erato ve kral Arkas’ın isimlerinin birleşimi ile oluştuğu bilinmektedir. Roma İmparatorluğu sonrası Selçuklu Döneminde ise bölgede üzüm, çavdar gibi ekimler yapıldığından ilçenin adı Çavdarhisar olarak belirlenmiştir. Mevcut yapılarını gerçekleşen deprem ve yıkıntılar sonrası yeni keşifler ile genişletmiştir.