Türkiye’den Almanya’ya çalışmak için gitmek ve Almanya’da oturum izni almak 1960 yıllardan günümüze kadar devam eden bir olaydır. Günümüzde bile halen Almanya’da oturum izni almak isteyen sayısı çoktur. Bu yazımızda dünden bugüne Türkiye’den Almanya’ya çalışmak için giden insanların serüveninin ne zaman başladığından ve günümüzde oturum izninin nasıl alınabileceğinden bahsedeceğiz.
Almanya’ya Göç Ne Zaman Başladı?
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1960’da iş gücüne ihtiyaç duyan Almanya bu iş gücünü diğer ülkelerden sağlamak istiyordu. Bu sebepten Türkiye’deki insanlara göç imkanı tanınmış ve 30 Ekim 1961’de Türk hükümet ile işgücü anlaşması imzalanmıştır. Ardından göç başlamıştır ve Almanya 12 yıl sonra 1973’te sınırını göçmenlere kapamış ancak buna rağmen 1980-1985 e kadar kaçak şekilde girişler devam etmiştir. Göçmen sayısı beklenilenden fazla artınca Almanya 1980’de Türklere iyi bir mali yardım yapma koşuluyla ülkelerine dönmelerine olanak sağlamıştır. Ancak Almanya’da artık düzenlerini kurmuş oraya alışmışlardı. Ücretleri mark cinsinden aldıkları için de Türkiye’deki işçilerden daha iyi durumdalardı
İlgili: Hitler Nazi Almanyası ve Mussolini Yükselişi
Almanya’daki Türk Nüfusu
Almanya’da Federal İstatistik Dairesi’nin açıkladığına göre 3-3.5 milyon Türk olduğu bilinmektedir. Türkler en çok sırasıyla Berlin, Köln, Münih ve Hamburg’tur. Almanya’da Türklerin neredeyse yarısı Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yaşamaktadır. Hatta ilk göçler de Bonn ve çevresine olduğu bilinmektedir.
Almanya’da Oturum İzni Nasıl Alınır?
Almanya’da oturum izni almak için birçok yöntem bulunmaktadır. Almanya’da oturum izni almak için tercih edilen yöntemler;
Evlenmek; Alman vatandaşlığı bulunan bir kişi ile evlenilirse devlet onaylı kurumlardan A1 belgesi alarak Almanya’dan oturum izni alınabilir. Türklerin en çok uyguladığı yöntemdir. Almanya’da akraba bağı ve tanıdığı olanlar bu yöntemi çok fazla uygulamaktadırlar.
Şirket kurmak; En düşük 25.000 Euro’luk bir Anonim şirket kurarak Almanya’da oturum izni almak mümkün ancak bu şirketin finansal gelirlerini ve kurulduğuna dair belgeyi bulundurmanız gerek. Konsolosluk ile temasa geçmek yararlı olacaktır. En az 10 alman vatandaşına iş sağlamak ile de oturum izni alabilirsiniz. Örneğin Almanya’dan bir kafe dükkanı aldınız ve 10 almanı çalıştırdığınızı belgelediğinizde Almanya’da oturum izni alabilirsiniz.
Üniversite, üniversite kabulünde size oturum verilir. Ancak üniversitelere kabul edilmek için B2 düzeyinde Almanca bilmeniz gerekir. Bazı üniversiteler B1 de kabul eder ancak B2 ile daha yüksek olasılık kabul edilebilirsiniz. Ne kadar çok yere başvuru yaparsanız olasılık o kadar artar ancak belirli bir ücreti de olacaktır. Bazı üniversiteler göçmenlere kolay kabul verebiliyor bunlardan bir tanesi de Paderborn Üniversitesi hatta YKS sonucunuza göre de Almanya’dan üniversiteye gidebiliyorsunuz ancak yerleşmeniz gerekiyor. Bunun hakkında NC puan sistemi diye araştırırsanız daha çok bilgiye sahip olabilirsiniz.
Mesleki yetiştirme kursları; Almanya’daki mesleki yetiştirme kursları, buraya belirli bir ücret karşılığında 3 yıllık bir eğitim alıp iş bulup oturum alabilirsiniz kurs sürecinde de oturum veriliyor.