Amanos dağları, Nur dağları, Gavur Dağları, Elma dağı ve Kızıl dağ gibi isimlerle de bilinmektedir. Peki Amanos dağları nerededir, bitki örtüsü, fiziki yapısı ve Amanos dağları hakkında bilmeniz gereken kısa ve öz bilgiler bu yazımızda.
Amanos Dağları Nerede?
Amanos Dağları, Kahramanmaraş’ta Sır baraj gölünden başlayıp Hatay boylarına kadar uzanan Akdeniz Havzasında yer alan 25 farklı türde biyolojik türü olan 175 km uzunluğundaki dağ sıralamasıdır. Amanos dağları 1500 – 2250 m uzunluğundadır. Eni ise 20-25 km civarındadır.
Amanos Dağlarının Gerçek Adı
Amanos dağları adı halk için yabancı bir kelime olduğu için 1000 yıldır çok farklı isimlerle anılmaktadır. Nur dağları ve Gavur dağları en fazla kullanılan ismidir. Bunun yanında Amanus Dağları; Elma dağı, Amanus dağı ve Kızıl dağ gibi isimler ile de anılmaktadır. Ancak 1941 yılında resmi olarak bu dağlar Amanos dağları adını almıştır.
Amanos Dağları Fiziki Yapısı
Ortalama 1500 – 2200 metre farklı yüksekliklere sahip olan Amanos Dağı’nın bilinen en yüksek noktası 2240 metredir. Amanos dağları 175 km uzunluk ve 25 km gibi bir genişlik ile ortalama 4000 kilometre kare yer kaplar. İç Anadolu’yu Akdeniz’e, bağlayan coğrafi bir köprü görevi görür. Kahramanmaraş’ta Sır barajından başlayan dağlar 175 km uzunluğunu Hatay Samandağ deltasında bitirir. “Suriye kapısı” olarak da bildiğimiz Belen Geçidi 440 metrelik Amanos dağının orta alçak kısmında yer alır.
Amanos Dağları Bitki örtüsü
Amanos Dağları ormanları Avrupa korumasında olan 100 ormanından biridir. Amanos dağlarındaki ormanlarda Karadeniz ormanları havası vardır. Karadeniz ormanlarının yanında Akdeniz’de görülen maki toplulukları da görülür. Maki toplulukları, 3500 – 1900 metre yükseklik arasında çoğunlukla da 600 m yüksekliğe kadar hakimdir. 1900 metre yükseklikten sonra otsu bitkiler ve bodur çalılar hakimdir.
Amanos Dağlarında Yaşayan Hayvanlar
Nur Dağları, yırtıcı kuşların göç güzergahıdır. Gök zamanlarında karşılaşılan kuş türleri; şahin, ak leylek, kara leylek, kaşıkçı, turna, ak pelikan, sakarca, küçük akbaba, boz kaz, arı şahini, kara çaylak, saz delicesi, yoz atmaca, küçük orman kartalı, yılan kartalı, büyük orman kartalı, küçük kartal, bozkır kartalı. Nur dağlarında yaşayan en önemli ve özel hayvan türlerinden biri de Karaca’dır. Dağın doğu taraflarında sırtlarla karşılaşabilirsiniz. Bu dağlarda yaşayan diğer önemli memeli hayvanlar ise; Yaban keçisi, vaşak, su samuru, uzun ayaklı yarasadır.