Bilgisayardan “bib” diye sesler geldiğini muhtemelen duymuşsunuzdur. Bu sesler aslında size bilgisayarınızda oluşan arıza ile ilgili bildirimler göndermektedir. Bu hatalar donanımsal hatalardır. Donanımdaki hatalar Anakart BİOS aracılığı ile sesle bildirilir. Bu nedenle BİOS hata sesleri denmektedir. Bu sesler nelerdir ve ne anlama gelir?
Sürekli bib Sesi Güç kaynağı arızasıdır. Bilgisayarınıza gelen elektriği sağlayan ve elektrik akımını organize eden power suply arızasıdır.
Birçok kısa bip Anakart arızasıdır. Anakarat takılı donanımları tekrar takın
1 uzun bib Bellek tazelenmesinde hata var demektir. Bu RAM’inizde hata olduğunu söyler RAM’in tam takılı olup olmadığını kontrol edin.
1 uzun 1 kısa bib Anakart veya BIOS çipi arızasıdır.
1 uzun 2 kısa bib Ekran kartı arızası (Genellikle eski kartlardaki DIP switch kaynaklıdır)
1 uzun 3 kısa bib Ekran kartı arızası
2 uzun 1 kısa bib Ekran kartı arızası (RAMDAC kaynaklı )
2 kısa bib Bellek parity (eşlik) hatası. RAM’in tam takılı olup olmadığını kontrol edin.
3 kısa bib Belleğin ilk 64klık bölümünde hata. RAM’in tam takılı olup olmadığını kontrol edin.
4 kısa bib
5 kısa bib İşlemci hatası
6 kısa bib Klavye işlemcisi hatası
7 kısa bib İşlemci hatası
8 kısa bib Ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası.
9 kısa bib BIOS ROM hatası
10 kısa bib CMOS okuma/yazma hatası
11 kısa bib Tampon Bellek Hatası.
Yukarıda belirtilen hatalar arıza sebebi olan donanımların yerinden oynaması ve yuvalarına tam oturmamasından meydana gelmektedir. Bilgisayarınızda bu sesleri duyduğunuzda ilk yapmanız gereken bilgisayar açarak ilgili donanımın yuvasına oturup oturmadığını kontrol etmek olmalıdır. Bazen donanım parçalarında USB gibi cihazları takarken meydana gelen hareketlenmelerden ve kasanın yerinden fazla oynamasından gevşemeler olabilmektedir.
İşlemci ile ilgili en yaygın sebep ısınma sorunu olur. Isınma sorununu halletmek için işlemciye termal macun sürmeniz gerekir. Termal macunun nasıl sürüleceğine bu makaleden bakabilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...