Android Telefonda Batarya'dan Nasıl Tasarruf Edilir? | Sonsuz Teknoloji

Android Telefonda Batarya’dan Nasıl Tasarruf Edilir?

android tasarruf

 

Batarya ömrü ile ilgili ilerleme, son 20 yılda teknolojideki inanılmaz gelişmelere rağmen, yeteri kadar  gelişmemiştir.

Gün boyunca telefonunuzu canlı tutmak için uğraşıyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bunların hepsi ihtiyacınız olan temel batarya ömrü ipuçları.

Parlaklığını Düşürün

Çoğu insan parlaklık ayarını son safhaya getirmektedir. Parlaklık ayarını ihtiyacınız olduğu koşulda ayarlayabilirsiniz. En çok pil harcayan ekran parlaklığının yüksek olmasıdır.

Genellikle otomatik parlaklık kullananlarda çoğunluktadır. Otomatik parlaklık kutusu işaretlenirse olması gerekenden biraz daha parlak çalıştırmaktadır. Ancak parlaklığı en son ayara getirmekten daha iyidir.

Android sürümüne bağlı olarak, ekranın üst kısmından aşağı kaydırarak bildirim alanında parlaklık kaydırma çubuğunu ve otomatik parlaklık seçeneğini bulabilirsiniz. Burada bulamadıysanız Ayarlar> Ekran’a gidin ve muhtemelen orada bulacaksınız.

Konum Servislerini Kapat

Konum servisini sürekli açık tutmayın en çok batarya harcan uygulamalardandır. Konum servisini sadece ihtiyacın olduğu zaman aktif hale getirmeniz size çok fazla tasarruf sağlayacaktır.

Yine, Android sürümüne bağlı olarak, ekranın üst kısmından aşağı kaydırarak bildirim alanından konum servisini kapatabilirsiniz. Burada bulamadıysanız, Ayarlar> Konum’a gidin Kapalı olarak ayarlayın.

Klavye Titreşimlerini / Seslerini Kapat

Dokunmatik titreşimlerini ve seslerini devre dışı bırakın. Bununla birlikte, kesinlikle kontrol edebileceğiniz bir şey, klavyeye yazarken ortaya çıkan titreşimler ve seslerdir. Bu titreşimler ve sesler fazla pil kullanmaz, ancak çok yazı yazıyorsanız, ekleyebilirsiniz. Bunu yapmak tercihinize kalmıştır. Kullanırken ihtiyacınız olan bir özellikse devre dışı bırakmanıza gerek yoktur.

Devre dışı bırakmak için klavyenizin ayarlarına gitmeniz gerekecek. Bu yine, cihazınıza bağlı olarak değişecektir. Klavyenizin herhangi bir yerinde gizlenen ayarlar veya anahtar simgesini bulun, bulamadıysanız telefonunuzun Ayarlar> Diller ve giriş> Sanal klavye’ye gidin. Android cihazı için varsayılan klavye resmi Google seçeneğidir: Gboard. Ayarlarına erişmek için, metin girebileceğiniz bir yere hafifçe vurarak klavyeyi açın, ardından Google logosuna ve ardından üç nokta simgesine dokunun.

Buradan Tercihler’e hafifçe vurun ve Tuşa basarken Ses ve Tuşa basıldığında Titreşim’i devre dışı bırakabileceğiniz Tuş bölümüne gidin.

Bluetooth, Wi-Fi ve NFC

Bluetooth, Wi-Fi ve NFC hepsi harika araçlardır, ancak bazen de bazen bataryayı bitirebilirler.  Kullanmadığınız zaman bunları kesinlikle kapalı durumuna getirin. Wi-Fi kullanmadığınız zaman açıksa sürekli kendine ağ arar. Bu nedenle bataryanın çabuk bitmesine sebep olur. Aynı şekilde Bluetooth, bir yere bağlı değilse sadece bulamadığı bir sinyal arar.

NFC, muhtemelen bu seçeneklerin en düşük batarya tükenmesidir, ancak şu anda Android Pay kullanmıyorsanız, kapatabilirsiniz. Android Pay kullansanız bile, her ödeme işleminden önce NFC’yi her zaman yeniden etkinleştirebilirsiniz.

Bunların her üçüne de büyük olasılıkla bildirim alanından erişebilirsiniz. Bunun yanı sıra, Wi-Fi ve Bluetooth, Android cihazınızın Ayarlar bölümünde Kablosuz ve ağlar bölümünde bulunabilir.

4G LTE

4.5G internet’e geçildikten sonra telefonlar fark edilecek derecede batarya harcamaya başladılar. Bataryanın bitmesi ile zor durumda kaldığınız zaman geçici olarak hücresel veri internet’i kapatmanız size telefonunuzun biraz daha fazla açık kalması için zaman kazandıracaktır. Uzun zaman dışarıda kalacağınızı ve telefonu şarja takamayacağınızı düşünüyorsanız hücresel veriyi ihtiyacınız oldukça kullanın. Bildirim alanından hücresel veriyi geçici olarak hızlı bir şekilde kapatabilirsiniz.

Telefonunuzun Bataryası Boşaltan uygulamalar

Batarya Kullanımında pilinizi boşaltıltan uygulamaları görmek için Ayarlar> Pil’e gidin. Kötü amaçlı pil harcayan uygulamaları burada görebilirsiniz. Kullanmadığınız ve çok batarya harcadığını takip ettiğiniz uygulamaları kaldırmakta fayda vardır. Bazı uygulamalar çalıştırmadan bile arka plandan çok pil harcarlar.

Koyu Tema veya Koyu Renkte arka plan kullanın

Telefonunuz LCD ekranlı ise, koyu renkli bir tema veya koyu renkli bir arka plan kullanmak bu telefonlar için alınacak bir tedbir değildir. LCD’ler, piksellerin çoğunluğu siyah olsa bile tüm ekranı aydınlatır.

OLED ekranınız varsa görüntüleri yalnızca ışığı kullanan pikselleri aydınlatır. Bu nedenle, siyah piksel pil ömründen tasarruf sağlar. Koyu renkli bir tema veya koyu renkli bir arka plan tasarruf sağlar.

Cihazınızın LCD veya OLED ekranına sahip olup olmadığını öğrenmek için Google’da cihazınızın adını yazarak rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Telefon modelinizden tam olarak emin değilseniz, Telefonunuzun Ayarlar> Telefon hakkında> Modele gidin.

Twitter gibi birçok uygulama, arayüzü de karartan bir gece moduna sahiptir.  OLED ekranlı telefonlarda pil ömründen gerçekten tasarruf ediyorlar.

Uçak Modu

Uçak moduna geçtiğinizde telefon şebekesi devre dışı olmaktadır. Bu nedenle bu daimi kullanılacak bir özellik değildir. Örneğin, bulunduğunuz yerde telefon çekmiyor ise ve telefonda Wi-Fi ile işinizi görebiliyorsanız. Uçak Moduna geçebilirsiniz. Çünkü telefon çekmediği için sürekli sinyal arayacak ve bataryanızın çabuk bitmesine sebep olacaktır.  Uçak Modunu kapatıp bulunduğunuz yerde Wi-Fi varsa telefonunuzu tablet gibi kullanabilirsiniz.

Kullandığınız Uygulamayı Kapatmayın

Telefon ile bir uygulama kullandığımızda tamamen kapatmanın enerji tasarrufu sağladığını düşünürüz ve telefonun en son kullanılanlar kısmından genellikle “Tümünü temizle” deriz bu işlem aslında batarya kullanımı açısından kar getirmez Bu uygulamalar kendiliğinden çalışmıyor, sadece RAM’de askıya alınıyor ve açılmayı bekliyorlar. Bu, pil ömrü üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Aslında, sürekli olarak kapanan uygulamalar aslında pil ömrüne zarar verebilir. Çünkü tamamen kapattığınız uygulamayı tekrar açtığınızda tekrar fazladan enerji sarf edecektir. Ancak arka planda kalan uygulamayı tekrar çalıştırdığınızda hazırda olan programı kullanacağı için fazla enerji sarf etmeyecektir. Bunu özellikle sık kullandığınız uygulamalarda yapmanız çok fazla enerji tassarrufu sağlar.

Bu nedenle, lütfen, telefonunuzun daha uzun batarya ömrü için, askıya alınan tüm uygulamalarınızı boşaltmayı bırakın. Ancak kullanmadığınız uygulamaları kesinlikle kapatın. Bu işlemi çok sık kullandığınız uygulamalarda yapın. Sonuçta RAM’in meşgul olması da telefonunuzun yavaş çalışmasına sebep olur.

Ekranınızı Açık bırakmayın

Ekranınız, büyük olasılıkla cihazınızdaki en büyük pil tüketimidir. Telefonunuzu kullanmıyorsanız, ekranı derhal kapatmalısınız. Unutma ihtimaline karşın ekran kapama zamanlamasını ayarlayın. Ayarlar> Ekran> Uyku’ya gidin ve ideal olarak 30 saniyeye veya 1 dakikaya ayarlayın.

Widget’ları veya Hareketli Arka Planları Kullanmayın

Bazı Android cihazlar Hareketli  Arka Planları desteklemektedir. İyi bir pil kullanıyorlar.

Widget’lar telefon kullanım kolaylığı açısından gerçekten yararlı olabilir. Ancak düzenli olarak güncellenmeleri gerekiyorsa (hava durumu gibi), cihazınızı da boşaltırlar.

 Uygulama Deneyin

Hepsi başarısız olursa veya bunlarla uğraşamam diyorsanız pil ile ilgili sıkıntılarınızı gidermek için bir uygulama kullanabilirsiniz. Test edilmiş 5 uygulamayı buradan inceleyebilirsiniz.

 

Bir yorum bırakınız...

*

yapay zeka

Yapay Zekayı anlamak ve İnsanın Yapay Zekayı kullanımı

Zeka kavram olarak, düşünme, akıl yürütme, algı, kavrama, yargılama ve sonuca varma, soyutlama, öğrenme ve yeni durumlara uyma şekliyle insana verilen yetenekler zinciri toplamıdır ...
en iyi blueetooth speaker

Bluetooth Hoparlör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji geliştikçe, birçok teknolojik aletin ve ek parçalarının kablosuz, uzaktan bağlantılı olacak şekilde dizayn edilmişlerdir. Bunlardan biri de bluetooth hoparlörlerdir. Günümüzde birçok sebeple kullanılan ...
Nomofob

 Yeni Teknolojinin Yeni Fobisi: Nomofobi Nedir?

Kişinin kullanmış olduğu akıllı telefonu elinden bırakmakta ya da kısa bir süreliğine bile olsa ondan uzaklaşmakta zorlanması, telefonun birkaç saat boyunca kullanılamayacak olması sebebiyle ...
NFC Nedir Ne işe yarar

NFC Teknolojisi Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri

NFC, cihazlar arasında hızlı ve güvenilir veri transferi yapma yeteneği ile bilinir. NFC'nin öne çıkan özelliklerinden biri, cihazların birbirine dokunarak veya çok yakın mesafeden ...
React Nedir

React Nedir? React ile Web Uygulaması Yapımı

Web dünyasının geliştirme alanında geliştirme işini kolaylaştıracak ve daha komplike Web sayfaları yapmaya olanak tanıyacak pek çok teknoloji bulunmakta. Bunlar arasında en çok kullanılanları ...
instagram foto

Instagram Fotoğraf Yüklenmiyor Sorununun Sebepleri

Dünya’nın en popüler uygulamaları arasında yer alan Instagram, diğer uygulamalar için bünyesinde çeşitli hataları barındırır. Instagram fotoğraf yüklenmiyor diyen kullanıcılar da bu hatalara sebep ...
X sanal çerçeve ekranı

Xvfb Nedir? Docke’da GUI Uygulamaların Çalıştırılması

Xvfb, yani X virtual framebuffer aynı zamanda X sanal çerçeve ekranı olarak bilinir, X11 ekran sunucusu protokolünü uygulayan bir ekran sunucusudur. Diğer ekran sunucularının ...
Python ile Kendi Yapay Zeka

Python ile Kendi Yapay Zekanızı Yazma Rehberi

Python ve yapay zeka kavramları, özellikle son dönemlerin yazılım dünyasında yan yana anılır oldu. Python için özel olarak yazılmış PyCharm, Tensorflow ve Keras gibi ...
Netflix Reklamlı

Netflix Aboneliklerine Zam Geldi! En Ucuz Abonelik?

Netflix aboneliklerine zam geldi! Üstelik yeni gelmiş olmasına rağmen. Netflix abonelikleri ne kadar oldu? Online film, dizi ve TV Showları izlememize olan sağlayan Netflix, ...
Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri

Telefonu Hızlı Şarj Etme Yöntemleri: Daha Hızlı Şarj

Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri ile yeni nesil ve eski nesil fark etmeksizin tüm telefonlar için normalinden daha hızlı şarj süresine ulaşabileceksiniz. Android telefonlarda ...