Akıllı telefon forum sitelerinde ve teknoloji portallarında sıklıkla karşınıza çıkan Android telefonlarda ROM kavramından, çeşitlerinden ve aralarındaki farklarından detaylıca bahsedeceğiz. ROM, Stock ROM ve Custom ROM;
- ROM Nedir?
- Stock ROM Nedir?
- Custom ROM Nedir?
- Custom ROM Neden Kullanılır?
- Custom ROM Güvenilir Mi?
- Stock ROM ve Custom ROM arasındaki farklar
Android ROM Nedir?
Android telefonlarda ROM, işletim sistemi yazılımının tek bir dosya halinde sunulmasına ROM denir. ROM yani işletim sistemi yazılımı, üretici veya geliştiriciler tarafından özelleştirilebilir. ROM atma tabiri ile kullanıcılar, telefon veya tabletlerindeki işletim sistemini veya versiyonunu değiştirmeyi kastederler.
İlgili: RAM ve ROM Bellek Arasındaki Fark Nedir?
Windows 7 bilgisayarı Windows 10’a yükselttiğinizi düşünün. Hatta daha ileri giderek kendinize özel bir Windows sürümü çıkartıp kullandığınızı hayal edin. Kısaca telefon ve tabletler için ROM bu şekilde tanımlanabilir.
Stock ROM Nedir?
Mobil cihaz üreticilerinin geliştirdiği yazılımlara Stock ROM denir. Telefonunuzu satın aldığınızda gelen işletim sistemi yazılımı Stock ROM’dur. Cihazda herhangi bir sorun yaşanması halinde Stock ROM’a internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu şekilde servis bakım masrafı olmadan yazılımla alakalı problemlerden kurtulabilirsiniz.
Custom ROM Nedir?
Üretici dışındaki geliştiriciler tarafından hazırlanan resmi olmayan yazılımlara Custom ROM denmektedir. Custom ROM yazılımlarda genellikle üreticilerin koymuş olduğu birçok sınır ortadan kalkar. Özel ihtiyaç durumunda kullanıcılar Custom ROM tercih edebilmektedir. Ancak cihazınıza Custom ROM atmanız halinde garanti dışı kalacağını unutmayın.
Custom ROM Neden Kullanılır?
Kullanıcılar cihazlarına işletim sisteminin yeni sürümünün güncellemesi gelmediğinde Custom ROM tercih edebiliyorlar. Herhangi bir geliştirici, üretici tarafından yayınlanan yeni işletim sistemini güncelleme gelmeyen telefonlara uygun hale getirip yayınlayabiliyor.
Bunun dışında kullanıcılar işletim sisteminde herhangi bir problem yaşadıklarında da Custom ROM tercih edilebilmektedir. Bu sorunlara kaldırılmayan gereksiz uygulamalar ve arka planda çalışan uygulamalar örnek olarak gösterilebilir. Cihazdan alınan performans olumsuz anlamda etkilendiği için, kullanıcı Custom ROM atma
Custom ROM Güvenilir Mi?
Performans ve verimlilik açısından Custom ROM’dan yararlanılabilir. Ancak bu tarz yazılımlar daha küçük ekipler veya kişiler tarafından yayınlandığı için test imkanı kısıtlıdır. Bu da bir sorundan kaçarken farklı sorunlarla karşılaşmaya sebep olabilir.
Custom ROM yükleme esnasında herhangi bir sorun yaşamanız halinde cihaz tamamen kullanılamaz hale gelebilir. Bunun yanı sıra yeterli optimizasyon ve testler yapılmamışsa, kullanım esnasında da büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Custom ROM kullanma konusunda ısrarcıysanız, kesinlikle kişilerin geliştirdiği yazılımların yanından bile geçmeyin. Bir işletim sistemi tek kişi tarafından geliştirilebilecek, test edilebilecek kadar basit bir yapıya sahip değildir. Tek kişinin gözünden kaçabilecek onlarca/yüzlerce problem olabilir. Bu sebeple bu sektörde yıllardır hizmet veren profesyonel ekiplerin geliştirmiş olduğu ROM’ları tercih edin.
Custom ROM zararları göz önünde bulundurulduğunda güvenilir demek zordur. Yaşadığınız sorunun büyüklüğünü ve çözümünün üretici tarafından sağlanıp, sağlanmadığını mutlaka araştırın. İşletim sisteminde yaşadığınız herhangi bir problemden kurtulmak isterken, cihazınızı çöpe atmak durumunda kalmayın.
Bir yorum bırakınız...