Bir sürü araçta anti patinaj sistemi ASR (Anti Schlupf Regelung) mevcuttur. Kötü yollar da aracın tekerleklerinin kaymasını engellemektedir. Kamyon, araba ve spor arazi araçlarında hatta motosikletlerde de 1992 yılından beri bulunmaktadır. Tekerleklerin dönüş hızını ayarlamak için geliştirilmiştir.
Anti Patinaj Sistemi (ASR) Nasıl çalışır?
Bu anti patinaj sistemi her bir tekerleğin dönüş hızını kontrol etmekte ve eğer hızlı dönen bir tekerlek saptanırsa anti patinaj sistemi devreye girerek hızlı dönen tekerleğin hızını düşürür ve azaltır. Sürücü ve hayatı için bu sistem oldukça önemlidir. Anti patinaj sistemi devreye girdiği zaman motordan garip sesler çıkmaya başlar ve ayrıca pedalın da titremeye başladığını hissedersiniz. Anti patinaj sistemi, ABS fren sistemi ile çalışmaktadır. Bu sistem en son devreye girmektedir. Çünkü, ABS fren sisteminin amacı aracı durdurmaktır. Ayrıca çamurlu veya karlı bir yolda sürücü ilerlemek istediği zaman ilerleyemez ve araç patinaj yapmaya başlar. ARS sistemi de bu olaydan sonra devreye girer tekerleklerin hızını düşürerek yeterli bir hız düzeyine ulaşmasını sağlayarak aracı hareket ettirir.
Anti Patinaj Sisteminin Faydaları
- Sürücünün hayati tehlike yaşamaması için oldukça önemli bir sistemdir.
- Sürüş sırasında aracın kaymasını veya viraj alırken aracın sabih hızını korumasını sağlamaktadır.
- Anti patinaj sistemi araç lastiklerinin uzun ömürlü olmasını sağlar.
- Herhangi bir olacak kaza riskini oldukça azaltmaktadır.
- Çamurlu, ıslak veya karlı zeminler de oldukça güvenli bir sistemdir.
- Yol sırasında tekerleklerin kayması sonucu, tekerleklerin hızını kontrol altına alır ve kayma, kaza riskini yok etmektedir.
Anti Patinaj Sisteminin Dezavantajları
Arazi araçların da mevcut olan anti patinaj sistemi, arazilerde hasar görmesine neden olabilmektedir. Anti patinaj sistemi ile ABS sisteminin bakım ücreti oldukça pahalıdır. Agrasif sürüş yapmak anti patinaj sisteminin etkisini işlevsiz bir duruma getirir ve kaza yapmanız engellenemez. Eğer aracınızı ıslak ve kaygan bir zemin de sürüyorsanız oldukça dikkatli olmanız gerekir. Aksi taktir de aracınız da ne sistem olursa olsun kaza yapmanız kaçınılmaz olacaktır.
Bir yorum bırakınız...