Araç İçi Seslerin Sebepleri Nelerdir?
Araç içerisinde insanları rahatsız eden birçok gürültü oluşabilir. Bu seslerin kaynakları genel olarak şunlardır:
- Çevreden, diğer araçlardan ve insanlardan gelen sesler,
- Aracın kendi oluşturduğu motor sesi ve titreşimleri,
- Araç içi parçaların birleşim durumları,
- Araç lastiklerinin özellikleri,
- Araç camlarının ince olması,
- Araç içinde sabit olmayan malzeme ve donanımlar araç içi gürültüyü artırarak konfor düzeyi üzerinde olumsuz etkide bulunurlar.
Aracın hangi bölümleri için ses yalıtımı çalışması yapılacağına gürültü kaynağı tespit edilerek başlanır. Nitelikli bir yalıtım sağlamak için aracın koltukları ve içeride yer alan malzemeler sökülerek gerekli işlemler yapılmalıdır.
Araçların Hangi Bölümlerine Ses Yalıtımı Yapılabilir?
Aracın dış kaporta aksamlarının tamamı yalıtım yapmak için uygundur. Çünkü çevresel seslerin pek çoğunu araç kapıları başta olmak üzere aracın diğer dış parçaları alır. Aracın motor gürültüsünden korunması için motor kaputu üzerine yalıtım yapılır. Aracın kapıları ile birlikte çamurluklara izolasyon yaptırmak oldukça yararlı olacaktır. Bu parçalar dışında aracın tabanı, tavanı ve göğsü için de yalıtım yaptırmak ses yalıtımı üzerinde katkısı olacaktır.
Ses Yalıtımını Güçlendirmek İçin Neler Yapılabilir?
Aracın ses alma potansiyeline sahip olan alanlar için ses yalıtımı malzemeleri kullanarak yapılacak çalışmalarla konfor yükselecektir. Aracın yalıtımını yükseltmek için kullanılabilecek farklı yöntemler bulunur. Bunların bazılarını kendiniz amatör ve küçük değişimler için yapabilecekken aracın tümü için yapılacak yalıtım çalışmasının uzman kişiler tarafından yapılması önerilir.
1.Araç Parçalarını Yalıtım Matları ya da Akustik Süngerler ile Kaplamak
Aracın yol, rüzgar. motor ve titreşim seslerini emecek malzemeleri yoksa kabinde insanları rahatsız eden pek çok gürültü oluşur. Yalıtım matları ve akustik süngerler sesin emilmesini sağlayarak kabine yansımaması için tampon görevi yaparlar. Bu maddelerin içerisinde taşıdıkları açık hücreli gözenekler sayesinde seslerin sönümlenmesini sağlar. Özellikle kaput, bagaj, kapılar ve davlumbazlar için uygulandığında hissedilir şekilde yalıtım sağlar. Bu malzemelerin taşıması gereken bir diğer özellik de yangın dayanımlı olmalarıdır. Özellikle kaput ve araç tabanında ısınma fazla olacağından yangına dayanıklı malzemelerle ses yalıtımı
2.Araç Kapı Fitillerini Değiştirmek ya da Güçlendirmek
Kapı fitilleri gerekli özelliklere sahip olmadığında yoğun şekilde rüzgar ve yol sesinin kabine alınmasına neden olur. Kapı fitilleri zaman içerisinde çevresel faktörlerin etkisi ile aşınarak görevini yerine getiremez hale gelir. Kapı fitillerini değiştirmek ya da fitillerin içerisine farklı malzemeler yerleştirerek konfor düzeyi artırılmış olur.
3.Aracın Trim Parçalarını Güçlendirmek
Özellikle sert plastik malzemeden oluşan araç içi donanımları zamanla güçsüzleşerek araç içerisinde çeşitli sesler çıkarırlar. Bu malzemeler torpido, araç küllüğü, kapı kolları gibi malzemelerdir. Bu malzemelerin çeşitli işlemler yapılarak sabitlenmesi ile araç içerisinde trim sesi oluşmamaya başlar.
4.Aracın Camlarını ya da Hareketli Parçalarını Güçlendirmek
Araç camlarının kalınlığı ses yalıtımı üzerinde oldukça etkilidir. Araç camlarının daha kalın hale getirilmesi sesin yalıtılması için faydalı olacaktır. Camlarla birlikte aracın kaportasında hareket eden, sabitlenmemiş parçalar sürüş esnasında ses çıkarabilir. Özellikle ön ve arka tamponun tamamen sabitlenmiş olması, aracı kendi ürettiği bu sesin önüne geçebilir.
5.Düşük dB Değerine Sahip Lastikler Kullanmak
Lastikler özellikle yol sesinin kabine yansımasında etkilidir. Lastik alırken dB değerine dikkat etmek yol sesini duymamanız için gereklidir. Yeni lastiklerle birlikte eskimiş ve sertleşmiş lastikler daha çok ses yaparlar. Eski bir lastik kullanıyorsanız ses yalıtımı için düşük dB ses değerine sahip bir lastik edinerek sorunu çözebilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...