Ülkemizde, toplu taşıma araçlarına ve pahalı yakıta rağmen araç kullanma oranı yüksektir. Araç sahibi olmak maiyetlidir. Vergisi, muayenesi, bakımı, sigortası ve yakıtın pahalı olması araç sahibi olmayı lüks hale getiriyor. Vergi, muayene, bakım ve sigorta konusunda tasarruf edecek bir durum yoktur. Ancak bazı önlemler alarak yakıttan tasarruf sağlayabilirsiniz. Litre başına ödediğimiz ücret birçok ülkeye göre çok daha pahalı olduğundan ekonomik sürüş için gerekli ipuçları çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Bu nedenle bu yazıda, aracınızı sürerken yakıt tasarrufu için yapmanız gereken bazı ip uçlarından bahsedeceğiz.
1. Lastiklerin Kontrolü
Lastikler, yakıt tüketimini % 20 etkiler. Lastik basıncını kontrol etmek ekstra yakıt tasarrufu sağlar. Lastiklerde, genellikle her ay ortalama 2 psi kadar hava düşü olur. Lastiklerinizdeki hava basınç değerlerinin yerinde olması yol ile daha az yuvarlanma (temas) direnci olduğundan yakıt verimliliğini artırır. Hava eksikliği yol ile fazla sürtünme nedeniyle daha fazla yakıt harcamanıza sebep olur. Latiklerinizin ebatına göre hava basıncının ne olması gerektiğini öğrenin ve düzenli olarak kontrol edin.
Lastik balans ayarları da önemlidir. Balans ayarı sadece yakıt tüketimi için değil güvenliğiniz için de önem taşır. Aslında, lastiğin toplam ömrünü uzatır. Lastik balansı düzenli yapılmaz ise lastikler değişik noktalardan aşınacaktır. Bunun sonucunda yol ile sürtünme artacak ve bu da daha fazla yakıt tüketmenize neden olacaktır.
2. Ağırlık
Araca ağırlık bindikçe yakıt tüketimi artar. Araca yolcular ile birlikte ekstra gereksiz ağır malzemelerin yüklenmesi yakıt tüketimini etkileyecektir. Aracın ağır olması şehir içi trafiğinde yakıtı daha fazla etkiler. Özellikle ülkemizde aracımızda sürekli olarak bir şeyler taşımayı severiz. Ortalama olarak, araçta her 50 kg ağırlık yakıt tüketimini %1-2 oranında artıracaktır. Sürekli kullanmadığınız malzemleri aracınızda sürekli taşımayın.
3. Klima
Araçta klima bakımı çok önemlidir. Klima bakımı iki yılda bir yapılmalıdır. Bakımsız klima motorun soğuk hava üflemek için daha fazla çalışmasına sebep olacağından aracınızın daha fazla yakıt kullanmasına neden olacaktır. Trafikte klima kullanmakta çok fazla yakıt tüketimine sebep olur. Motorlar, dur-kalk trafiğinde daha fazla performans harcar. Bu nedenle klimayı kullanmak extra yakıt tüketecektir. Ağır ilerleyen trafikte pencereleri açık olarak ilerlemek iyi bir fikir olacaktır.
4. Araç Bakımı
Hangi tür araç veya cihaz olursa olsun bakım çok önemlidir. Düzenli bakım, hem yakıt tasarrufu sağlar hem de sizi her türlü araç arızalarından korur. Araç bakımları aracın marka modeline göre 10-15 bin kilometrede bir veya yılda bir yapılır. Bir yılda 10-15 bin kilometreyi dolduramaz iseniz bile her yıl bakım yaptırmak gerekir.
5. Yüksek Devir
Yakıt tüketimini etkileyen en önemli etkenlerden biri araç sürüş tarzınızdır. Yüksek devirlerde araç kullanmak fazla yakıt tüketmenize sebep olur. Aracınız hız sabitleyici özelliğine sahipse, bu özelliğin kullanılması yakıtınızın en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olacaktır.
Araç kullanırken hem güvenliğiniz hem de yakıt tüketimi için takip mesafesini koruyun. Çünkü ani frenleme de yakıt tüketimini olumsuz etkiler. Takip mesafesi en az 40 metre olmalıdır. Yüksek devirli araç kullanmaktan ve ani frenlerden kaçının.
6. Yakıt Katkı Maddeleri
Yakıt katkı maddeleri, aracınızın performansını artırmak ve yakıt tüketimini azaltmak için pratik bir yöntemdir. Yakıt katkı maddeleri, doğrudan yakıt deposuna eklenir. Yakıt deponuzda zamanla yakıt tortuları birikir ve bu da motorunuzun dalgalanmasına, gecikmesine ve güç kaybına neden olur.
Yukarıda anlatılan konuları dikkate aldığınızda aracınız maksimum seviyede performans sağlayacak ve aracınızın en iyi şekilde yakıttan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
Bir yorum bırakınız...