Bilgisayar Virüsü Nedir ? | Sonsuz Teknoloji

Bilgisayar Virüsü Nedir ?

Bilgisayar virüs

Bilgisayar Virüsü nedir?

Bilgisayar Virüsü, diğer bilgisayarları yerel olarak veya PC sistemleri ağında diğer bilgisayarlara zarar vermek, virüsü bulaştırmak veya kişisel bilgilerinizi çalmak için yazılım geliştiriciler tarafından hazırlanmış, tasarlanmış ve yazılan bir program veya programlama kodları setidir. Kendilerini doğal olarak çoğaltıp  diğer PC’lere bulaşma yeteneğine sahiptirler. Virüsler, bilgisayar sistemine ciddi zarar verebilir. Bilgisayar virüsleri kendilerini çoğaltabilir. Temasa geçtiğinde kendilerini gizleyebilir ve agresif saldırı gösterebilirler.

Bilgisayar Virüsü, programda yazılmış kodlarda belirtildiği gibi davranır. Bilgisayarınızı tamamen ele geçirinceye kadar belleği  kendisini çoğaltma yeteneğine sahiptir. Bu tür saldırılarda bilgisayar donma noktasına gelinceye kadar devam eder. Bu tür saldırılar sisteminize zarar vermenin amacı dışında bir şey yapmazlar.  PC sisteminin kritik programlarını, dosyalarını ve belgelerini, örneğin, .EXE .SYS .DLL .OCX .COM vb. gibi sistem dosyalarına zarar verir, parçalar, siler yada yeniden adlandırırlar. Bu yapılan saldırı da  bilgisayarınızı düzgün çalıştırmaz. Virüs, kişisel bilgilerinizi çalmak için tasarlanmışsa bu en tehlikelisidir.

Bilgisayar virüsleri aşağıdaki türlerde sınıflandırılabilir:

  • Sistem Virüsü
  • Dosya Virüsleri
  • Önyükleme Sektörü veya Önyükleme Kayıt Virüsleri

Sistem Virüsleri

Sistem Virüsleri, sabit diskte, sistemin ön yüklemesinde veya işletim sisteminin çeşitli yerlerine bulaşan bilgisayar programı veya yazılım kodlarıdır. Çoğunlukla önyükleme dosyalarını (Command.com, Io.sys ve Msdos.sys) bulaştırmaya çalışırlar. Bunlar, çalışan bir işletim sisteminin önyükleme işlemini yürüten sistem dosyalarıdır. Temel olarak bilgisayar sistemlerinin giriş ve çıkış işlevlerini bulaştırmaya çalışırlar. Bilgisayar sisteminin önyükleme prosedürünü çalıştırmak için kritik önem taşıyan diğer sistem kayıtlarına bulaştırma çalışmalarını gerçekleştirebilirler.

Truva Virüsleri

Truva Atları, bilgisayar sistemine zarar vermek üzere tasarlanmış, geliştirilmiş, planlanmış ve oluşturulmuş kötü niyetli bir programdır. Kodlar, başka program veya belgelerle etkileşime girdiğinde onları Trojan virüsüne dönüştürdüğü şekilde özelleştirir. Bilgisayar sistemi [PC] ‘nin önemli verilerini içeren HARD DISK DRIVES’in Dosya Ayırma Tablosunu bulaştıran ve zarar veren çalışma sisteminin kritik dosyalarını kontrol etme ve değiştirme görevini kontrol eder ve yerine getirirler.

Genellikle bir bilgisayar programı olarak kullanılırlar. Trojan sözcüğü, subayların büyük ahşap atlar içinde kendilerini gizledikleri Troya Savaşı’nı gösteren bir Yunanca kelimeden kaynaklanmaktadır. Truva Atları, bir bilgisayar sisteminin çökmesi için yıkıcı kodları çalıştırmak için geliştirilmiş kötü amaçlı bir programdır.

Makro Virüsler

Bunlar, bilgi dosyaları içinde oluşturulmuş küçük bir programdır. Bunlar İnternet’ten herhangi bir dosya, metinler, grafikler,  resimler veya videolarla gelirler. Bu tür virüsler program dosyaları aracılığı ile gelmez, ama programlara zarar vermek için oluşturulurlar.

Belli belgeleri web’den indirirken normalde bilgisayarları etkiliyorlar ve belgede kötü amaçlı program içeriyorsa sisteminiz virüs bulur. Güncel bir virüs programı kullanmanız durumunda virüs programı, bu tür dosyaları İnternet’ten indirdikten sonra dosyayı taradığınızda  kolaylıkla bulabileceği virüslerdir.

Solucanlar

Solucan, ağdaki diğer bilgisayarlarla etkileşime geçtiğinde kendini çoğaltacak şekilde özelleştirilen bir kod sistemidir. Dosyalara veya programlara bağlı olan ve bilgisayar sistemlerinizde bulunan sistem dosyalarına zarar veren veya bunları manipüle eden virüstür. Genellikle ağdaki bilgisayara zarar verirler. WORMS yürütüldüğünde, performansı, etkileşim altına alıp, tüm ağa yayılır veya ulaştıkları yerlerdeki verilere ve işlevlerine zarar verirler.

Dosya Virüsleri

Bu programlar, çalışabilir dosyaları ve .EXE ve .COM gibi kayıtlara bulaşır. Bazen dosyanın uzantısını değiştirirler ve onları işe yaramaz hale getirirler. Bu virüsler, çalıştırılabilir dosyaların ve kayıtların başlangıcına veya sonuna eklenir, veri dosyalarına genellikle zarar vermezler. Tercihleri genellikle sistem dosyalarına zarar vererek bilgisayarın performanslı çalışmasını engellemektir. Sistem dosyalarının ve belgelerin programlanmış kodunu değiştirirler. Belirli işlevi yerine getiren sistem dosyasında değişiklik yaparak sisteme zarar veren dosyalardır. Aslında en tehlikelilerinden biridir. Sistem dosyasının kodlarıyla oynayarak bilgi çalmak içinde kullanılabilecek bir yöntemdir.

Önyükleme Sektörü veya Önyükleme Kayıt Virüsleri

Önyükleme kesimi veya Önyükleme Kaydı Virüslerine ayrıca “PARTITION VIRUS” adı verilir. Bilgisayar sabit 0, 0,1 bilgisayar sabit disk sürücüsü [HDD] kesiminin önyükleme alanından başlar. Bu sektörde, hayati önem taşıyan önyükleme kayıtları bir bilgisayara başlatılmasına veya işletim sistemini başlatmasına neden oluyor. Önyükleme sektöründeki bu kod, bölüm tablosundaki yığınlar ve PC sabit diskleri, çalışma işletim sistemini yükleyen temel bir bölüm olan bölüm tablosuna sahiptir.

Bilgisayar Virüslerine Karşı Alınan Önlemler ve Virüslerden kurtulma ?

Virüsler,  videoları, resimleri veya çevrimiçi metinleri indirmeye çalışırken Kişisel Bilgisayarımıza girer. Onlarla tıklama yoluyla temas ettiğimiz an bilgisayara bulaşırlar. İnternet’ten veya e-postalardan herhangi bir şey indirmeye başlamadan önce antivirüs programı gibi önleyici tedbirler almanız yeterlidir. DVD, CD veya USB sürücüler gibi çıkarılabilir bir diskten veri kopyalama yaparken herhangi bir yasal Antivirüs yazılımı kullanın ve periyodik olarak güncelleyin ve her türlü virüs bulaşmasını veya tehdidi ortadan kaldırmak için komple sabit disk sürücülerini ve USB sürücüleri ve harici sabit disk sürücüleri gibi çıkarılabilir diskleri tarayın.

Hiçbir zaman bilinmeyen bir kaynaktan veri açmaya veya kopyalamaya başlamadan önce  güncellenen iyi antivirüs programı ile tarama yapmayı deneyin ve bilgisayar sisteminizdeki herhangi bir kötü amaçlı programı veya virüs benzeri programları bilgisayarınızdan kaldırın.

  • Her zaman yasal antivirüs Yazılımı kullanılmalıdır.
  • Antivirüs programının güncellenmesi periyodik olarak yapılmalıdır.
  • Bilinmeyen Web sitelerini asla açmaya veya indirmeye veya virüs bulaşmış USB Sürücüleri’nden ve CD’lerden veya DVD’lerden herhangi bir dosya, belge, resim, video ve içeriği kopyalamaya çalışmayın.
  • Sistem dosyalarına veya işletim sistemine zarar verebilecek  kötü amaçlı program içerdikleri için asla pornografik web sitelerini ziyaret etmeyin.
  • Kötü amaçlı bir program içerebilecek korsan yazılımları indirmemelisiniz.
  • USB gibi harici aygıtları kullanmadan önce virüs taraması yapın.
  • Kimlik avı saldırılarına karşı duyarlı olun ve https uzantılı siteleri tercih edin. Https, uzantılı olmayan sitelerde bilgi paylaşımı ve şifre giriş işlemleri yapmayın.
  • Bilgisayara virüs bulaştığı nasıl anlaşılır? adlı makaleye buradan göz atabilirsiniz.

 

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...