Bilgisayar Virüsü Nedir ? | Sonsuz Teknoloji

Bilgisayar Virüsü Nedir ?

Bilgisayar virüs

Bilgisayar Virüsü nedir?

Bilgisayar Virüsü, diğer bilgisayarları yerel olarak veya PC sistemleri ağında diğer bilgisayarlara zarar vermek, virüsü bulaştırmak veya kişisel bilgilerinizi çalmak için yazılım geliştiriciler tarafından hazırlanmış, tasarlanmış ve yazılan bir program veya programlama kodları setidir. Kendilerini doğal olarak çoğaltıp  diğer PC’lere bulaşma yeteneğine sahiptirler. Virüsler, bilgisayar sistemine ciddi zarar verebilir. Bilgisayar virüsleri kendilerini çoğaltabilir. Temasa geçtiğinde kendilerini gizleyebilir ve agresif saldırı gösterebilirler.

Bilgisayar Virüsü, programda yazılmış kodlarda belirtildiği gibi davranır. Bilgisayarınızı tamamen ele geçirinceye kadar belleği  kendisini çoğaltma yeteneğine sahiptir. Bu tür saldırılarda bilgisayar donma noktasına gelinceye kadar devam eder. Bu tür saldırılar sisteminize zarar vermenin amacı dışında bir şey yapmazlar.  PC sisteminin kritik programlarını, dosyalarını ve belgelerini, örneğin, .EXE .SYS .DLL .OCX .COM vb. gibi sistem dosyalarına zarar verir, parçalar, siler yada yeniden adlandırırlar. Bu yapılan saldırı da  bilgisayarınızı düzgün çalıştırmaz. Virüs, kişisel bilgilerinizi çalmak için tasarlanmışsa bu en tehlikelisidir.

Bilgisayar virüsleri aşağıdaki türlerde sınıflandırılabilir:

  • Sistem Virüsü
  • Dosya Virüsleri
  • Önyükleme Sektörü veya Önyükleme Kayıt Virüsleri

Sistem Virüsleri

Sistem Virüsleri, sabit diskte, sistemin ön yüklemesinde veya işletim sisteminin çeşitli yerlerine bulaşan bilgisayar programı veya yazılım kodlarıdır. Çoğunlukla önyükleme dosyalarını (Command.com, Io.sys ve Msdos.sys) bulaştırmaya çalışırlar. Bunlar, çalışan bir işletim sisteminin önyükleme işlemini yürüten sistem dosyalarıdır. Temel olarak bilgisayar sistemlerinin giriş ve çıkış işlevlerini bulaştırmaya çalışırlar. Bilgisayar sisteminin önyükleme prosedürünü çalıştırmak için kritik önem taşıyan diğer sistem kayıtlarına bulaştırma çalışmalarını gerçekleştirebilirler.

Truva Virüsleri

Truva Atları, bilgisayar sistemine zarar vermek üzere tasarlanmış, geliştirilmiş, planlanmış ve oluşturulmuş kötü niyetli bir programdır. Kodlar, başka program veya belgelerle etkileşime girdiğinde onları Trojan virüsüne dönüştürdüğü şekilde özelleştirir. Bilgisayar sistemi [PC] ‘nin önemli verilerini içeren HARD DISK DRIVES’in Dosya Ayırma Tablosunu bulaştıran ve zarar veren çalışma sisteminin kritik dosyalarını kontrol etme ve değiştirme görevini kontrol eder ve yerine getirirler.

Genellikle bir bilgisayar programı olarak kullanılırlar. Trojan sözcüğü, subayların büyük ahşap atlar içinde kendilerini gizledikleri Troya Savaşı’nı gösteren bir Yunanca kelimeden kaynaklanmaktadır. Truva Atları, bir bilgisayar sisteminin çökmesi için yıkıcı kodları çalıştırmak için geliştirilmiş kötü amaçlı bir programdır.

Makro Virüsler

Bunlar, bilgi dosyaları içinde oluşturulmuş küçük bir programdır. Bunlar İnternet’ten herhangi bir dosya, metinler, grafikler,  resimler veya videolarla gelirler. Bu tür virüsler program dosyaları aracılığı ile gelmez, ama programlara zarar vermek için oluşturulurlar.

Belli belgeleri web’den indirirken normalde bilgisayarları etkiliyorlar ve belgede kötü amaçlı program içeriyorsa sisteminiz virüs bulur. Güncel bir virüs programı kullanmanız durumunda virüs programı, bu tür dosyaları İnternet’ten indirdikten sonra dosyayı taradığınızda  kolaylıkla bulabileceği virüslerdir.

Solucanlar

Solucan, ağdaki diğer bilgisayarlarla etkileşime geçtiğinde kendini çoğaltacak şekilde özelleştirilen bir kod sistemidir. Dosyalara veya programlara bağlı olan ve bilgisayar sistemlerinizde bulunan sistem dosyalarına zarar veren veya bunları manipüle eden virüstür. Genellikle ağdaki bilgisayara zarar verirler. WORMS yürütüldüğünde, performansı, etkileşim altına alıp, tüm ağa yayılır veya ulaştıkları yerlerdeki verilere ve işlevlerine zarar verirler.

Dosya Virüsleri

Bu programlar, çalışabilir dosyaları ve .EXE ve .COM gibi kayıtlara bulaşır. Bazen dosyanın uzantısını değiştirirler ve onları işe yaramaz hale getirirler. Bu virüsler, çalıştırılabilir dosyaların ve kayıtların başlangıcına veya sonuna eklenir, veri dosyalarına genellikle zarar vermezler. Tercihleri genellikle sistem dosyalarına zarar vererek bilgisayarın performanslı çalışmasını engellemektir. Sistem dosyalarının ve belgelerin programlanmış kodunu değiştirirler. Belirli işlevi yerine getiren sistem dosyasında değişiklik yaparak sisteme zarar veren dosyalardır. Aslında en tehlikelilerinden biridir. Sistem dosyasının kodlarıyla oynayarak bilgi çalmak içinde kullanılabilecek bir yöntemdir.

Önyükleme Sektörü veya Önyükleme Kayıt Virüsleri

Önyükleme kesimi veya Önyükleme Kaydı Virüslerine ayrıca “PARTITION VIRUS” adı verilir. Bilgisayar sabit 0, 0,1 bilgisayar sabit disk sürücüsü [HDD] kesiminin önyükleme alanından başlar. Bu sektörde, hayati önem taşıyan önyükleme kayıtları bir bilgisayara başlatılmasına veya işletim sistemini başlatmasına neden oluyor. Önyükleme sektöründeki bu kod, bölüm tablosundaki yığınlar ve PC sabit diskleri, çalışma işletim sistemini yükleyen temel bir bölüm olan bölüm tablosuna sahiptir.

Bilgisayar Virüslerine Karşı Alınan Önlemler ve Virüslerden kurtulma ?

Virüsler,  videoları, resimleri veya çevrimiçi metinleri indirmeye çalışırken Kişisel Bilgisayarımıza girer. Onlarla tıklama yoluyla temas ettiğimiz an bilgisayara bulaşırlar. İnternet’ten veya e-postalardan herhangi bir şey indirmeye başlamadan önce antivirüs programı gibi önleyici tedbirler almanız yeterlidir. DVD, CD veya USB sürücüler gibi çıkarılabilir bir diskten veri kopyalama yaparken herhangi bir yasal Antivirüs yazılımı kullanın ve periyodik olarak güncelleyin ve her türlü virüs bulaşmasını veya tehdidi ortadan kaldırmak için komple sabit disk sürücülerini ve USB sürücüleri ve harici sabit disk sürücüleri gibi çıkarılabilir diskleri tarayın.

Hiçbir zaman bilinmeyen bir kaynaktan veri açmaya veya kopyalamaya başlamadan önce  güncellenen iyi antivirüs programı ile tarama yapmayı deneyin ve bilgisayar sisteminizdeki herhangi bir kötü amaçlı programı veya virüs benzeri programları bilgisayarınızdan kaldırın.

  • Her zaman yasal antivirüs Yazılımı kullanılmalıdır.
  • Antivirüs programının güncellenmesi periyodik olarak yapılmalıdır.
  • Bilinmeyen Web sitelerini asla açmaya veya indirmeye veya virüs bulaşmış USB Sürücüleri’nden ve CD’lerden veya DVD’lerden herhangi bir dosya, belge, resim, video ve içeriği kopyalamaya çalışmayın.
  • Sistem dosyalarına veya işletim sistemine zarar verebilecek  kötü amaçlı program içerdikleri için asla pornografik web sitelerini ziyaret etmeyin.
  • Kötü amaçlı bir program içerebilecek korsan yazılımları indirmemelisiniz.
  • USB gibi harici aygıtları kullanmadan önce virüs taraması yapın.
  • Kimlik avı saldırılarına karşı duyarlı olun ve https uzantılı siteleri tercih edin. Https, uzantılı olmayan sitelerde bilgi paylaşımı ve şifre giriş işlemleri yapmayın.
  • Bilgisayara virüs bulaştığı nasıl anlaşılır? adlı makaleye buradan göz atabilirsiniz.

 

Bir yorum bırakınız...

*

yapay zeka

Yapay Zekayı anlamak ve İnsanın Yapay Zekayı kullanımı

Zeka kavram olarak, düşünme, akıl yürütme, algı, kavrama, yargılama ve sonuca varma, soyutlama, öğrenme ve yeni durumlara uyma şekliyle insana verilen yetenekler zinciri toplamıdır ...
en iyi blueetooth speaker

Bluetooth Hoparlör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji geliştikçe, birçok teknolojik aletin ve ek parçalarının kablosuz, uzaktan bağlantılı olacak şekilde dizayn edilmişlerdir. Bunlardan biri de bluetooth hoparlörlerdir. Günümüzde birçok sebeple kullanılan ...
Nomofob

 Yeni Teknolojinin Yeni Fobisi: Nomofobi Nedir?

Kişinin kullanmış olduğu akıllı telefonu elinden bırakmakta ya da kısa bir süreliğine bile olsa ondan uzaklaşmakta zorlanması, telefonun birkaç saat boyunca kullanılamayacak olması sebebiyle ...
NFC Nedir Ne işe yarar

NFC Teknolojisi Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri

NFC, cihazlar arasında hızlı ve güvenilir veri transferi yapma yeteneği ile bilinir. NFC'nin öne çıkan özelliklerinden biri, cihazların birbirine dokunarak veya çok yakın mesafeden ...
React Nedir

React Nedir? React ile Web Uygulaması Yapımı

Web dünyasının geliştirme alanında geliştirme işini kolaylaştıracak ve daha komplike Web sayfaları yapmaya olanak tanıyacak pek çok teknoloji bulunmakta. Bunlar arasında en çok kullanılanları ...
instagram foto

Instagram Fotoğraf Yüklenmiyor Sorununun Sebepleri

Dünya’nın en popüler uygulamaları arasında yer alan Instagram, diğer uygulamalar için bünyesinde çeşitli hataları barındırır. Instagram fotoğraf yüklenmiyor diyen kullanıcılar da bu hatalara sebep ...
X sanal çerçeve ekranı

Xvfb Nedir? Docke’da GUI Uygulamaların Çalıştırılması

Xvfb, yani X virtual framebuffer aynı zamanda X sanal çerçeve ekranı olarak bilinir, X11 ekran sunucusu protokolünü uygulayan bir ekran sunucusudur. Diğer ekran sunucularının ...
Python ile Kendi Yapay Zeka

Python ile Kendi Yapay Zekanızı Yazma Rehberi

Python ve yapay zeka kavramları, özellikle son dönemlerin yazılım dünyasında yan yana anılır oldu. Python için özel olarak yazılmış PyCharm, Tensorflow ve Keras gibi ...
Netflix Reklamlı

Netflix Aboneliklerine Zam Geldi! En Ucuz Abonelik?

Netflix aboneliklerine zam geldi! Üstelik yeni gelmiş olmasına rağmen. Netflix abonelikleri ne kadar oldu? Online film, dizi ve TV Showları izlememize olan sağlayan Netflix, ...
Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri

Telefonu Hızlı Şarj Etme Yöntemleri: Daha Hızlı Şarj

Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri ile yeni nesil ve eski nesil fark etmeksizin tüm telefonlar için normalinden daha hızlı şarj süresine ulaşabileceksiniz. Android telefonlarda ...