Bilimsel bilgi, genel kabul görmüş ve güvenilir metotların kullanımı sonucunda elde edilen bilgilerdir. Araştırma ve gözlemler doğrultusunda bulunan bilgiler, bilimsel bilgi olarak ifade edilmektedir. Bilimsel yöntemlerle yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere denir. Bilimsel yöntemler akıl, gözlem ve deneylerdir.
Bilgi, öğrenmeler, araştırmalar ve gözlemler doğrultusunda elde edilen ilkeler ve doğrular bütünüdür. Bilgilerin bilimsel olabilmesi için çeşitli yöntemlerle bulunması gerekir. Bu tür bilgiler eleştirilere açık olmak zorundadır. Bilimsel bilgiler tutarlı ve sistemli olarak belirlenmeli ve objektif olmalıdır.
Bilimsel Bilginin Özellikleri
Bilimsel bilginin özellikleri ve bu özelliklerin neyi ifade ettiklerini şu şekilde açıklayabilirsiniz.
- Herkese açık ve toplumsal olmak zorundadır. Yani bilgiler, insanlar arasında hiçbir ayrım (dil, din, ırk gibi) yapmamalıdır.
- Bilimsel Bilgi, dolaylı ya da doğrudan gözlemlenebilir olgulardan oluşmalıdır.
- Sürekli gelişebilir. Yani bir bilim insanı tarafından bulunan bir bilgi, başka biri tarafından eksik yanlarını düzeltilebilir ya da fikrini geliştirebilir.
- Her çalışma sonucunda birikimini sürekli olarak artırır.
- Tutarlı, mantıklı ve sistemli olmaz zorundadır.
- Nesnel ve herkes tarafından benimsenecek düzeyde olmalıdır.
- Bu tür bilgiler farklı koşullarda farklılıklar göstermezler. Yani ortada genel geçer bir durum söz konusu değildir.
- Bilimsel bilgiler sürekli gelişen ve ilerleyen bir dinamiğe sahiptir.
Bilimsel Bilginin Ölçütleri Nelerdir?
Bilimsel bilginin ölçütleri gözlenebilirlik, ölçülebilirlik, iletilebilirlik, tekrarlanabilirlik ve test edilebilirliktir.
Gözlenebilirlik
Bilimsel bilgiler gözlemler sonucunda ortaya çıkarlar. Bu nedenle bilimsel bilgiler gözlemler sonucunda doğruluğu ya da yanlışlığı ispat edilebilir.
Ölçülebilirlik
Ölçme, bir değişkenin niteliğini ya da niceliğinin derecesini gözlemleme ve elde edilen gözlemlere karşılık gelen sayılara dönüştürme işlemidir. Bilimsel bilgiler nicel veya nitel olarak ifade edilmelidir.
İletilebilirlik
Bilimsel bilgilerin neyi anlatmak istediği tam olarak ifade edilerek anlatılmasıdır. Bilgilerin iletilebilmesi için, soyut ya da öznel kavramların, kişiler tarafından anlaşılabilmesi için somut ifadelerle kişilere anlatılması gerekir.
Tekrarlanabilirlik
Yapılan gözlemler sonucunda elde edilen sonuçların, benzeri bir eğitimle, aynı araç gereçlerin kullanılması ile yeniden yapılabilir olması gerekir. Bilimsel bilginin tekrarlanabilir olması o bilginin öznel değil nesnel olmasını ifade eder ve güvenilirliğini artırır.
Test Edilebilirlik
Belirlenen hipotezlerin veya olayların aralarında var olduğuna inanılan ilişkilerin doğruluğunun araştırılabilir olması gerekmektedir. Bu sayede elde edilen sonuçların, hipotezde belirtilen iddiaların doğruluğunu test edilmesi imkan sağlar.
Bir yorum bırakınız...