
Şu an yaşadığımız dünyanın, gökyüzündeki yıldızların, güneşin, gezegenlerin, galaksilerin nasıl oluştuğunu merak etmişsinizdir. Bu konuda bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucu en popüler olanı ise büyük patlama teorisi diyebiliriz. Peki büyük patlama big bang nedir?
Büyük Patlama Nedir?
Her şeyin nasıl var olduğu, günümüze kadar nasıl geldiği bilim insanlarının hep araştırma konusu olmuştur. Bunlardan birisi de big bang teorisi, diğer adıyla büyük patlama teorisi. Büyük patlama nedir sorusu, evrenin başlangıcıyla ilgilenir. Kısaca, Evrenin nasıl oluştuğunu, büyük patlamadan bugüne gezegenlerin yıldızların ve gök adaların oluşumu ne şekilde ola geldiğini araştıran bilim insanları, 13 milyar yıl önce evrenin bir noktaya gelip sıcak ve yoğunluk sonucu bir patlama gerçekleştiğini, bu şekilde zaman içinde evrenin genişlemesi sonucu gezegenlerin, gök cisimlerin oluştuğuna kanaat getirdiler.
Büyük Patlama Ne Zaman Oldu?
Yapılan araştırmalar büyük patlama ne zaman oldu sorusuna tam cevap vermese de bununla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Buna bağlı olarak Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), maddenin yapısını araştırmayı esas alacak şekilde büyük patlama ve evrenin oluşumu hakkında veri toplamaya çalışıyor. Bunu parçacık hızlandırıcılarıyla atomları çarpıştırarak açığa çıkan sonuçları raporlayarak yapıyorlar. Çıkan sonuçlara göre, evrenin yaşını hesaplamaya çalışılıyor.
Büyük Patlamadan Önce Ne Vardı?
Büyük patlama araştırmaları sürerken akla gelen bir diğer soru büyük patlamadan önce ne vardı
Bunun aksini de iddia edenler var. Örneğin bir takım fizikçi “ayna evren” olduğu üzerinde durmakta. Bunun yanında bazı araştırmacılar, geriye doğru sıçrama hareketi yapan evren fikri de dikkat çekmekte. Tüm bunlarla birlikte, büyük patlama ve evrenin oluşumu konusu, bilim dünyasında hep araştırılan ve tartışılan bir konu olarak gündemdeki yerini korumaya devam edecektir.
ne ne ne ne ne ne en neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee