C# programlama dili yaygın olarak kullanılan diller arasında gelir. Programlama dillerinde hayal edebileceğiiz bir çok şeyi gerçekleştirebilirsniz. Programlama dillerinde işleri kolaylaştıracak bir çok özellik vardır. Bunlardan biri de fonksiyonlardır. Bu yazımızda C# Programlama Dilinde Fonksiyon Nasıl Kullanılır? konusunu ele alacağız.
Fonksiyon Nedir?
Fonksiyon, bir diğer adı ile metot, kod satıları arasındaki uzun uzadıya yazılmış kodları azaltmak için kullanılan, zamandan tasarruf ettiren ve bir işi daha kolay bir şekilde yapmamızı sağlayan kod parçacıklarıdır. C# programlama dilinde bu kod parçacıkları ikiye ayrılır;
C# Programlama Dilinde Fonksiyon Nasıl Kullanılır?
Dönüşü olmayan fonksiyonlar
Dönüşü olmayan fonksiyonlara basit bir örnek verecek olursak C# programlama dilinde ekrana işlemi basmamızı sağlayan “Console.WriteLine” metodunu verebiliriz. Bu metot yalnızca yazdığımız kodun konsol üzerine yazılmasını sağlar ve geriye döndürdüğü hiçbir değer yoktur. Bir de gelin C# programlama dilinde kod üzerinden örneklendirelim.
void Toplama()
{
int sayi1=5;
int sayi2=10;
int sonuç=sayi1+sayi2;
}
Yukarıda yazmış olduğumuz kod gördüğünüz üzere yalnızca kendi içinde işlemleri yapar, dışarıdan hiçbir veri almaz ve hiçbir veri vermez. Dönüşü olmayan fonksiyonlar voidi fadesi ile başlar.
Return (dönüş) olan fonksiyonlar
Dönüşü olan fonksiyonlar oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Çünkü geri dönüşlü işlemleri, int, string, bool, list, array ve daha birçok değişken ile sağlayabiliriz. Bu yazımızda bir çoğunu ele alacağız. Return yani geri dönüşü olan fonksiyonlara örnek verecek olursak “Console.ReadLine” metodunu verebiliriz. C# programlama dilinde “Console.ReadLine” metodu, yazıldığı kod satırındaki veriyi almak için kullandığımız bir değerdir ve aldığı veriyi dışarıya aktarır. Dolayısı ile geri dönüşlü metotlar arasında yerini almaktadır. Bir de dönüşü olan fonksiyonları en çok kullanılan geri dönüşlü değişkenler için kod üzerinde inceleyelim.
INTEGER dönüşlü fonksiyonlar
int Toplama(int sayi1,int sayi2)
{
intsonuc = sayi1 + sayi2;
returnsonuc;
}
Bu örnekte int değişkeni dışarıdan gelecek olan iki sayıyı toplayarak bize sonucu döndürecektir.
String dönüşlü fonksiyonlar
stringBirlestir(string veri1,string veri2)
{
stringsonuc = veri1 + veri2;
returnsonuc;
}
String dönüşlü fonksiyonda verdiğimiz örnekte ise, dışarıdan gelen iki string tipindeki verili alarak değeri geri döndürmektir. Dolayısı ile burada bir return işlemi bulunmaktadır.
Bool dönüşlü fonksiyonlar
boolGirdi(intsayi){if(sayi % 2 == 0)returntrue;elsereturnfalse; }
Bool fonksiyonunun sonucu daima true veya false olarak döner. Bu örnekte de, dışarıdan alınan sayının tek mi çift mi olduğunu kontrol eden bir kod parçacığı bulunmaktadır. Eğer çift bir sayı ise sonucumuz true, tek bir sayı ise sonucumuz false olarak dönecektir. Burada da gördüğünüz gibi dışarıdan bir veri alma ve ardında bir sonuç geri döndürme işlemleri yer almaktadır.
Dizi fonksiyonları
int[] Veri(intbaslangic,intbitis)
{int[] sonuc = newint[bitis-1]; returnsonuc;
Elde edilen verileri dizi olarak döndüren bu fonksiyon, dışarıdan gelen iki sayıyı başlangıç ve bitiş değeri olarak alarak geri döndürmektedir.
List fonksiyonları
List fonksiyonları da veri konusunda hiçbir kısıtlama bulunmamaktadır. Dolayısı ile her türlü veriyi List fonksiyonu içerisinde kullanabilmeniz mümkündür.
publicList<string>FileFind(stringpath) {List<string> dosyalar = newList<string>();DirectoryInfodi = newDirectoryInfo(path);FileInfo[] getfiles = di.GetFiles(); foreach (FileInfo veri in getfiles) {dosyalar.Add(veri.ToString()); } return dosyalar; }
Yukarıdaki örnekte bir klasör içerisinden dosya taramasını gerçekleştiren bir kod parçacığı bulunmaktadır. Bu örnekte de diğer geri dönüşlü fonksiyonlarda olduğu gibi burada da bir geri dönüşlü bir işlem bulunmaktadır.
Bir yorum bırakınız...