Chrome 76 Güncellemesi ile Gelen Yenilikler ∞

Chrome 76 Güncellemesi ile Gelen Yenilikler

chrome 76

 

Chrome 76 güncellmesi geldi. Bu son sürüm ciddi değişikliklerle geldi. En önemli özellik Flash varsayılan olarak devre dışı oldu. web siteleri gizli mod kullanıp kullanmadığınızı algılayamayacak.

Flash Varsayılan olarak Devre Dışı Bırakıldı

Google Chrome artık tüm web sitelerinde Adobe Flash’ı varsayılan olarak engelliyor. Kullanmak için manuel olarak etkinleştirmeniz gerekecek. Chrome’un Aralık 2020’den sonra Flash Player’ı desteklemeyeceği uyarısını da göreceksiniz.

Bu nedenle güncelleme yapmadan önce bilgilendirme; Bir çok web sitesinde bazı özelliklerin çalışmadığını göreblirsiniz. Web siteleri muhtemlen kendisini zamanla güncelleyecektir.

Adobe, 2021’den itibaren Flash’ı desteklemeyi de durduracak. Flash ile web site yapımından uzak durmak gerekecek. Flash ağırlıklı web siteniz varsa farklı versiyonlara geçmelisiniz.

Web Siteleri Gizli Modu Algılayamıyor

Siteler, gizli modda devre dışı bırakılan bir FIleSystem API isteği yaparak gizli modda olduğunuzu algılayabilir. Bazı web siteleri bu numarayı, gizli modda olan ziyaretçileri engellemek için kullanır; çünkü gizli mod, web’deki ödeme duvarlarını atlamanın yaygın bir yoludur. Ancak Google bu boşluğu kapatıyor.

Bazı siteler, okumanız gereken makalelerin sayısını sınırlar ve gizli modda okumanızı engeller. Web siteleri artık gizli modları özel olarak algılayamaz ve engelleyemez.

Otomatik Karanlık Mod Web Sitelerine Geliyor

Chrome 76 ile, web siteleri işletim sisteminizde karanlık modu seçtiğinizi algılayabilir. Karanlık modu etkinleştirdiyseniz, site sizin için otomatik olarak bir karanlık modu temasını etkinleştirebilir. Web geliştiricileri bundan, CSS’deki “ tercih edilen renk şeması ” medya sorgusu ile yararlanabilir.

Web sitelerinin bu özelliği etkinleştirmesi gerekir, ancak YouTube ve Twitter da dahil olmak üzere koyu temalar sunan birçok site, bu özelliğe girebilir ve sizin için bir geçiş yapmanıza gerek kalmadan bunları sizin için otomatik olarak etkinleştirebilir.

Progressive Web Uygulamalarını Kurmak Daha Kolay

Progressive Web Uygulamaları (PWA’lar) aslında sizin kullanmanız için yerel bir uygulamaya dönüştürülen web siteleridir. Bir site PWA’ları destekliyorsa, özel bir mobil uygulama oluşturmayı atlayarak zamandan ve geliştirme çabalarından tasarruf sağlayabilirler.

Şimdiye kadar, bir PWA yüklemek çok zordu. Bir site PWA’ları destekliyorsa, Chrome 76 ile, tarayıcının URL yazılan yerin sağ tarafında bir yükleme düğmesi göreceksiniz.

Chromebook’lar Linux Uygulamaları için GPU Hızlandırması

Bir yıldan biraz daha kısa bir süre önce Google, Chromebook’lara Linux uygulamaları getirdi. Bu Linux uygulamalarının GPU hızlandırmasına erişimi yoktu, bu da oyunlar gibi grafiksel olarak yoğun uygulamaların sorunsuz çalıştığı anlamına geliyordu. Şimdi Chrome 76 bunu GPU hızlandırma ile çözmeyi hedefliyor.

Chrome OS’de Bildirimlerin Temizlenmesi Daha Kolay

Chrome OS’de bildirimleri temizlemekten nefret ediyorsanız, bildirimleri temizlemek daha kolay olacak. Bildirimleriniz arttıkça, Google’ın listenin en altında yer aldığı Tümünü Temizle düğmesine ulaşmak da zorlaşıyordu.

En son güncelleme ile, Tümünü Temizle düğmesini en üste taşıyarak daha pratik bir çözüm sunuyor. Sonsuza dek kaydırmaya gerek kalmayacak.

Her zaman olduğu gibi, Chrome 76 ayrıca Web Ödemeleri API’sinde yapılan geliştirmeler de dahil olmak üzere web geliştiricileri için birçok değişiklik yaptı . Bazı web özellikleri kullanımdan kaldırıldı ve geliştirici araçlarının bazı yeni işlevleri var.

Önemli Uyarı

Chrome 76 güncellmesinde neler olduğuna göz attığınıza göre Chrome güncellmesinin nasıl yapılacağına bu makaleden göz atabilirsiniz. Güncelleme yapmadan önce bilgilendirme yapmak gerekirse; Flash devre dışı olacağından bazı sitelerde bazı özelliklerin devre dışı olacağını ve bazı sitelerde görsel bozukluklar göreceksiniz. Bunu göz önüne alarak güncelleme yapınız. Flash’ın nasıl aktif hale getirileceğini ve olası çıkacak sorunların çözümünü bilmiyorsanız tavsiye olarak şuan için güncellemeyin.

Bir yorum bırakınız...

*

keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...

Microsoft Copilot Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Microsoft Copilot, Microsoft'un Windows, Edge, mobil ve Office 365 için yapay zeka aracıdır. Yapay zekanın gelişmesi ve OpenAI GPT'nin popüler olması ile birlikte teknoloji ...
Gmail akıllı yazma

G-mail Akıllı Yazma Özelliğini Açma Kapatma

Akıllı yazma aracı, e-mailler için otomatik tamamlama gibi çalışır. E-maillerin nasıl yazılacağını öğrenir ve cümlelerin tamamlanmasını sağlar. E-mail metinlerinin hızlıca oluşmasını sağlar. Yazarken öneriler ...
IMAP

İmap Nedir? İmap Kullanımının Faydaları

Birçok insan imap nedir bilmemektedir. Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında e-mail kullanımı çok önemlidir. E-mail protokolü sayesinde kişiler her cihazdan e-mailerini kontrol edebilir, ...
mac windows

Mac vs Windows Bilgisayar Özet Karşılaştırma

Bilgisayar teknolojisi, günümüzde büyük ölçüde Windows ve Mac işletim sistemleri üzerine odaklanmış durumda. Her iki işletim sistemi de benzersiz özelliklere ve kullanıcı deneyimine sahiptir ...
Gmail görev oluşturma

G-mail Görev Oluşturma G-mail Alanlar Düzenleme

G-Mail’den görev oluşumu çok basittir. Öncelikle, G-Mail hesabına giriş yaparak, sağ üstteki alan "Görevler"e tıklanmalıdır. Açılacak pencerede, yeni görevin eklenebilmesi için "Görev Ekle"ye tıklanmalıdır ...
MAPI EWS

MAPI EWS Nedir Ne İşe Yarar Ne Amaçla Kullanılır?

Teknolojinin gelişim göstermesi ile birlikte MAPI EWS nedir ne amaçla kullanılır pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. İnternet önemli iletişim kaynaklarındandır. Gere iş alanlarında ...
Shopify

Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım

Sahip olduğunuz alan adını Shopify’e yönlendirmek istediğinizde hangi işlemleri gerçekleştirmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım aktaracağımız bu yazımız sizler ...