Chromebook'un Dizüstü Bilgisayardan Farkı Nedir? | Sonsuz Teknoloji

Chromebook’un Dizüstü Bilgisayardan Farkı Nedir?

chromebookChromebook,  PC’lere ve Mac’lere alternatif bir seçenektir. Görsel olarak dizüstü bilgisayarlara benziyorlar, ancak kullanmaya başladığınızda tamamen farklı bir deneyime sahiptir.

Chromebook Nedir?

Chromebook’lar, normal Windows veya macOS yerine Google’ın Chrome OS’sini çalıştıran dizüstü bilgisayarlardır ve Chrome OS yalnızca Google Chrome tarayıcısının bir uzantısıdır. Kısacası, temelde Google Chrome tarayıcısını çalıştıran bir dizüstü bilgisayar.

Chrome OS çalıştığı için, Windows veya Mac uygulamaları yükleyemezsiniz. Ancak, işlevselliğini genişletmek için Chrome uzantılarını veya Android uygulamalarını yükleyebilirsiniz. Yeni Chromebook’ların çoğu Linux uygulamalarını da desteklemektedir, bu nedenle geleneksel dizüstü bilgisayarınız gibi işlev görürler.

Chromebook’lar geleneksel dizüstü bilgisayarlardan daha ucuzdur. Chromebook’lar çoğunlukla bulut depolama alanına dayandığından, büyük sabit sürücüler gerektirmezler. Hızlıca yüklenen işletim sistemleri, etkili bir şekilde çalışması için üst seviye bileşenler gerektirmez. Bu iki özellik fiyatları ve performansı artırıyor.

Genel Özellikler

Chromebook’lar genellikle geleneksel dizüstü bilgisayarlardan biraz daha küçüktür. Mevcut ekran boyutları, çoğu 11,6 inç olan 12,3 inç boyutundadır. Makineleri 14 veya 15 inç olan birkaç Chromebook üreticisi var, ancak bunların sayısı çok az.

Bu cihazlar için 4GB RAM standarttır. Bazı modellerde 8 GB ve hatta 16 GB bulunur, ancak çok sayıda çoklu görev yapmadığınız sürece, 4 GB RAM yeterlidir.

Çoğu ekran 1366 × 768, okuma ve yazma için en iyisidir. Daha net görüntü, video ve grafik içeren bir ekran istiyorsanız, full HD görüntü elde edebilirsiniz (1920 × 1080).

Depolama

Chromebook’larda çok fazla depolama alanı bulunmuyor. Bu yüzden ucuzdur. Çoğu modelde 32 GB depolama alanı vardır, ancak bazıları 512 GB’a kadar olan 64 GB veya daha fazla depolama kapasitesine sahiptir. Ekstra depolama için daha fazla ödeme yapmak yerine, Chromebook’un depolama alanını bir SD kartla veya ayrı bir harici sabit diskle kolayca genişletebilirsiniz.

Chromebook’u satın aldıktan sonraki ilk yıl ücretsiz olarak 100 GB’lık Google Drive depolama alanı kazanıyorsunuz. Yıl bittikten sonra standart 15 GB’a geri döner, bu nedenle çok fazla depolama alanı kullanıyorsanız bir yedekleme planı vardır.

Chromebook Güvenliği

Chromebook’lar, sanal alan adı verilen özellikle üstün güvenlik özelliklerine sahiptir. Düzenli bir dizüstü bilgisayarda kaynakları paylaşan tüm işlemlerin olduğu yerlerde, Chromebook’ta her uygulamanın ve tarayıcıdaki her sekmenin kendi kaynak havuzları vardır. Bu nedenle, kötü amaçlı yazılım veya başka bir tehdit güvenliği aşmayı başarırsa, bu “sanal alanda” tutulur ve bilgisayarın diğer bölümlerine yayılamaz. Bu uygulamayı kapattığınızda, veriler silinir ve tehdit kaybolur.

Chromebook’ta Ne Yapabilirsiniz?

Son zamanlarda web tabanlı uygulamaların patlaması ve Chromebook uygulamalarının ve Android uygulamalarının gelişiyle, bir Chromebook ile yapamayacağınız çok az şey var. Örneğin, Chromebook’ta Microsoft Office’in masaüstü sürümünü yükleyip çalıştıramazken, Google Office Suites’i kullanabilir, Microsoft Office Online’ı kullanabilir veya Microsoft Office’in Android sürümünü yükleyebilirsiniz. Linux uygulamalarını destekleyenler, LibreOffice gibi bir Microsoft Office alternatifi kurabilirler.

Chromebook da İnternet bağlantısına tamamen bağlı değildir. Çevrimdışıyken erişebileceğiniz 200’den fazla Chrome uygulaması vardır ve Android uygulamalarının çoğu Internet bağlantısı olmadan da çalışmaktadır. Çevrimdışı uygulamalar otomatik olarak çalışmanızı kaydedecek ve makine bir sonraki İnternet’e bağlandığında bulutta güncelleyecektir.

Her zaman geleneksel bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız neden risk almalı ve bir Chromebook’u kullanmalı?

  • Chromebook’ların olağanüstü batarya ömrü vardır. Ortalama olarak tek bir şarjla dokuz saatten fazla dayanıyorlar.
  • Bilgisayar açılışı çok hızlıdır. 5 ile 10 saniye arasındadır.
  • Chromebook’lar dayanıklıdır. Diğer bilgisayarların yapamayabileceği düşmelerden kurtulabilirler, bazıları su geçirmezdir.
  • Chromebook’un fiyatı uygundur. Güvenilir bir giriş seviyesi Chromebook’u yaklaşık 200 ABD Doları karşılığında alabilirsiniz. En iyi Chromebook’lardan birini yaklaşık 500 $ ‘a satın alabilirsiniz.
  • Chromebook’unuz bozulsa bile, tüm uygulamalarınıza, ayarlarınıza ve belgelerinize google hesabınız ile giriş yaparak  erişebilirsiniz. Eski cihazınızdan her şeyi indirip yeniden yüklemek için zaman harcamak gerekmez.
  • Güncellemek kolaydır. İşletim sistemi her açılışta ve arka planda çalıştığında güncellenir. Chromebook’lar, güncellemeleri yüklediğinde bilgisayarınızı birçok geleneksel dizüstü bilgisayar gibi rehin tutmaz.

Chromebook’lar Kimler İçin Doğru Bir Seçim Değildir?

Çevrimiçi sürümü veya alternatifi olmayan bir Windows veya Mac yazılımında çalışıyorsanız veya ciddi bir oyun tutkunu iseniz, Chromebook kullanmak istemezsiniz. Bu durumda tercihiniz daha güçlü bilgisayarlar olan geleneksel dizüstü bilgisayarları tercih etmelisiniz.

Bilgisayarda çoğunlukla web’de gezinmek, e-postalar, online film dizi izlemek, çevrimiçi uygulamaları kullanmak ve YouTube izlemek için kullanıyorsanız, Chromebook sizin için doğru olabilir. Geleneksel bir dizüstü bilgisayar kadar pahalı değiller, taşınabilirler ve bu makineler önyükleme yapmak ve sorunsuz bir şekilde çalıştırmak için süper hızlı.

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...