Türkçe anlamı ile sunucu barındırma olan colocation, günümüzde ihtiyaç duyulan sistemlerden biridir. İnternet dünyasının gelişmesi ile web sitelerinin de hacmi büyüyor böylelikle teknolojiye ihtiyaç da doğru orantılı olarak çoğalıyor.
Pek çok farklı siteye eş zamanlı olarak yardımcı olabilmek web site sahibini hem sunucu kiralama masraflarından kurtarıyor hem de güvenlik ve hız teknolojisi gibi tedirginliklerin önüne geçiyor.
Colocation Nedir?
Günümüzde web sitesi önemi daha çok anlaşılarak pek çok insan internet üzerinden hedef kitlelerine ulaşmaya çalışıyor. Sanal market, restoran, giyim ya da kişisel web sitelerinin giderek artığı zamanımızda colocation ne demek sorusu ortaya çıkıyor. Bu sistem ile donanımı tamamen kullanıcıya ait olan sunucu güvenli bir şekilde korunuyor.
Her geçen gün büyüyen bir internet girişimi ya da web sitesinin olması halinde hosting ve barınma masrafları da ona göre pahalı oluyor. Hosting ve barınma masraflarını dengeleyebilmek için colocation bulunmaz bir nimet. Bu tip durumda sunucu barındırma kullanılmaz ise sunucu satın almak gibi seçenekler ve bu sunucular için fiziksel barındırma alanı çok daha maliyetli metotlar olarak web sitesi sahibinin karşısına çıkmaktadır. İnternet ortamında web sitesi gibi yayın yapma veya bir iş yerinin şifreli güvenli bir veri paylaşımı için Colocation, güvenli bir ekipman, alan ve bant genişliğinin kiralanabileceği bir veri merkezi türü olarak karşımıza çıkar.
Colocation Avantajları Nelerdir?
Bu yöntem, web sitesi sahibine pek çok avantaj sunuyor. Bu avantajların arasında öncelikle ekonomik yönü bulunmaktadır. Web sitesi sahibi, sunucu kiralamaya kıyas ile bu yöntem sayesinde tasarruf etme şansı elde ediyor. Bir diğer avantajı ise bilginin güvenirliliği oluyor. Bu yöntemin sahip olduğu ileri yedekleme özelliği ile tüm bilgiler güvenli şekilde saklanabiliyor.
Evde ya da işyerinde elektrik kesintisi ya da hırsızlığa karşı yaşanan endişe bu noktada yaşanmıyor. Fiziksel açıdan da fayda sağlayan yöntem, kullanıcıyı kabin, kilit ya da alarm sistemi oluşturmaktan kurtarıyor. Ortam koşullarının, nem seviyesinin ya da soğutma sistemlerinin de kontrol edilmesine gerek bırakmıyor; çünkü tüm bu ihtiyaçlar bu yöntem tarafından sağlanıyor.
Teknoloji demek bir anlamda da teknik alt yapı anlamına gelir. Bu anlamda da teknik alt yapının sağlanabilmesi ev ya da iş ortamında kolay bir durum değildir. Teknik yönden de avantaj sağlayan bu yöntem öncelikle uzman kişiler tarafından 7 gün 24 saat teknik destek verilmesi ve olası bir sorunda sunuculara müdahale etme şanslarının olması bakımından kullanıcıyı oldukça büyük bir dertten kurtarıyor.
Colocation ihtiyacı duyan yapılar; daha çok operasyon anlamda ihtiyaçları artan, kurumsal şirketler, uzun sürede yayın yapacak internet siteleri ile uygulamaları, video ya da müzik siteleri gibi fazla içeriğe sahip siteler ve büyük ölçekli internet siteleri şeklinde sayılabilir. Yeni bir internet sitesi kurulduğunda ya da küçük bir yapıda ise önce takip edilip bu yönteme ihtiyacının olup olmadığına bakılması gerekir.
Bir yorum bırakınız...