Disk Kullanımını Onarmak ve Windows Performansını Artırmak | Sonsuz Teknoloji

Disk Kullanımını Onarmak ve Windows Performansını Artırmak

windows performans

Windows’un en son sürümlerinde, sürücülerin aşırı çalıştığı ve işletim sistemini yavaşlatan bir sorun vardır. Bu sorun hem sabit disk sürücülerini (HDD) hem de katı hal sürücülerini (SSD) etkiler. Soruna tam olarak neden olan şeye bağlı olarak bunun için çeşitli düzeltmeler mevcuttur.

Disk Kullanımınızı Kontrol Edin

Disk yavaşlama performans sorunu, bir dosyayı veya programı bulmak için Windows’da Arama’yı kullanmaya çalışırken ve sürücünün bazı işleri yapmasını gerektiren başka herhangi bir şey belki de bir dosya grubunu kopyalayıp yapıştırma sırasında ortaya çıkar.

Bilgisayarınızın sizi yavaşlattığı bir sorun olup olmadığını belirlemek için Ctrl+Alt+Del tuşlarına basın ve Görev Yöneticisi‘ni seçin. Alternatif olarak, Görev Çubuğunu sağ tıklayın ve Görev Yöneticisi’ni seçin.

disk kullanımı

Bir sorun olduğunu tespit ettikten sonra, birkaç seçeneğiniz var. Her defasında bir sonraki adımı kontrol ederek Görev Yöneticisi’nde disk kullanımını kontrol edin. Bu alanda diskinizi aşırı kullanan uygulamayı tespit edin. Bir çözüm bulsanız bile, Windows Update’in yaptığınız değişiklikleri sıfırlayabileceğini unutmayın.

1. Virüsten Koruma Yazılımını Kontrol Edin

Bu tür performans sorunlarında olduğu gibi, yapılacak ilk şey, bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılım bulaşmadığını doğrulamaktır. Güvenlik yazılımı, ücretsiz bir uygulama veya ücretli bir paket olsun, bununla başa çıkabilir olmalıdır. En azından, Malwarebytes Anti-Malware gibi araçlar sistem sürücünüzü tarayabilmeli ve herhangi bir problemi tespit edebilmelidir, ancak sürücünüzdeki ağır bir yükten dolayı bu biraz zaman alabilir.

Tehdit bulunursa, sürücünün performansını daha fazla kontrol etmeden önce bunları silmek ve yeniden başlatmak için yazılımın önerilerini kullanın. İnşallah, sorunu çözersiniz.

2. Geliştirilmiş Disk Performansı İçin Windows Arama’yı Devre Dışı Bırakma

Kontrol edilecek bir sonraki nokta, sorunun Windows Arama ile ilgili olup olmadığıdır.Windows 8 ve 10’daki bir hata, sistem sürücüsünde daha fazla yüke neden olan bir tür “arama döngüsü” ile sonuçlanır.

windows search

Bunu durdurmak ve geçerli oturumunuz sırasında gerçekleşmesini önlemek için Windows yeniden başlatılana kadar Komut İstemi’ni açın alttan arama alnına “Komut istemi” yazarak çıkan sonuçtan  Komut İstemi’ni sağ tık yapıp Yönetici  olarak çalıştır seçip aşağıdakileri girin:

net.exe stop "Windows search"
windows search dev

Windows Arama veya Dizin Oluşturmayı kalıcı olarak devre dışı bırakmak için Windows tuşu + R tuşlarına basın, services.msc girin ve Enter tuşuna basın. Açılan Hizmetler penceresinde, Windows Search  girişini bulun ve Windows Arama Özellikleri penceresini açmak için çift tıklatın. Başlangıç türü altında Devre Dışı seçeneğini belirleyin. Burada hizmeti iptal etmek için Durdur’a tıklayabilirsiniz. Değişikliklerinizi kaydetmek için Tamam’ı tıklayın.

Windows Arama’yı devre dışı bıraktıktan birkaç dakika sonra, Windows 8.x veya Windows 10 performansınız önemli ölçüde değişiklik gösterecektir.

3. Superfetch Hizmetini Devre Dışı Bırakmak

Bazı nedenlerden dolayı, superfetch hizmeti, Windows 8.x ve Windows 10’da bu disk performansı sorunlarının olası bir nedeni olarak tanımlanmıştır. Bununla başa çıkmak için başka bir Komut İstemi açın ve şunu girin:

net.exe stop superfetch

Yine, bunun bilgisayarınızın performansında herhangi bir etkisi olup olmadığını kontrol etmek için birkaç dakika bekleyin. Ardından komut istemine aşağıdaki kodu girin:

chkdsk.exe /f /r

Kontrol Diskinizin tamamlanması için PC’nizin yeniden başlatılması gerektiğine dair bilgilendirileceksiniz. Bu nedenle, önce tüm uygulamalarınızı kapattığınızdan emin olun.

4. Flash olabilir mi?

Google Chrome tarayıcısını kullanıyorsanız, Windows 10 ve önceki Windows 8.x’te bulunan% 100 sabit disk kullanımı için en yaygın sorunlardan biridir. Bunu nasıl düzelttiğiniz, kullandığınız Chrome sürümüne göre değişir. Chrome 57’den önceki eski sürümlerde, adres çubuğuna gidin ve şunu girin:

chrome://plugins

Bilgisayarınız muhtemelen Chrome’u güncellemiştir. Bu nedenle bu uzantı ile ulaşamazsınız. Bu işe yaramazsa sisteminiz günceldir ve aşağıdaki yolu denemeniz gerekir. Yeni bir ayar stili ekran kurulu eklentilerin listesini görüntüler. Eğer videoları izlemek için Adobe Flash kuruluysanız burada Adobe Flash Player olarak listelendiğini görürsünüz.

Devre Dışı Bırak düğmesini tıklayın; Adobe Flash Player girişi gri renkte olacaktır. Birkaç dakika bekleyin ve Görev Yöneticinizi kontrol edin. Sistem sürücünüzle ilgili performans sorunları çözülmelidir. Bu hala sorunsa Chrome tarayıcısını yeniden başlatmayı deneyin.  Chrome 57 veya daha yenisini kullanıyorsanız, Flash’ı devre dışı bırakma adımları farklıdır.

Menü> Ayarlar> Gelişmiş ayarları göster ve Gizlilik ve Güvenlik bölümünü bul. Burada İçerik ayarları‘nı tıklayın ve Flash‘ı bulun. Üç seçenek görürsünüz – Üçüncü olanı seçin, Flash’ı çalıştırmak için siteleri engelle, ardından Bitti’yi seçin. Tarayıcıyı yeniden başlatın ve HDD performansınızı kontrol edin.

5. Skype Diskleri Yiyor mu?

Yaygın olarak kullanılan başka bir uygulama olan Skype, % 100 HDD kullanımınıza neden olabilir:

OTT kaynak gereksinimini bulmak ve devre dışı bırakmak için, yazılımın çalışmadığını kontrol ederek başlayın. Bunu Görev Yöneticisi’ne bakarak veya Sistem Tepsisini, masaüstünüzdeki alanı saat yönünde kontrol ederek yapabilirsiniz. Skype burada çalışıyorsa, simgeyi sağ tıklayın ve Çık’ı seçin.

Ardından, Windows tuşu + R tuşlarına basın ve bu adresi kutuya yapıştırın: C:\Program Dosyaları (x86)\Skype\Phone\ ve Tamam’ı tıklayın. Burada Skype.exe dosyasını bulacaksınız – bunu sağ tıklayın ve Özellikler‘i seçin. Güvenlik sekmesine gidin ve Düzenle‘yi tıklayın. Ardından, TÜM BAŞVURU PAKETLERİ’ni seçin, ardından İzin Ver sütunundaki Yaz seçeneğinin yanındaki kontrolü işaretleyin. Uygula‘yı ve sonra Tamam’ı tıklatarak bitirin.

6. Windows 10’da Tanılama Takibini Devre Dışı Bırakma

Windows 10’da tanılama izlemenin etkisini göz önünde bulundurmak gerekir. Gizlilik nedeniyle başka şekilde devre dışı bırakmış olabileceğiniz bir özellik, birçok bilgisayarda% 100 HDD kullanımı nedeniyle hatalar oldu.

Sabit disk sürücünüzün kullanımını azaltma söz konusu olduğunda, her zamanki Windows 10 gizlilik ayarını atlamak ve DiagTrack

hizmetini devre dışı bırakmak daha hızlıdır. Görev Yöneticisi’nde% 100 HDD kullanımınızın kaynağıysa, hizmeti durdurabilir ve Komut İstemi aracılığıyla başlatılmasını engelleyebilirsiniz.

Komut İstemi’ni (Yönetici) seçin, ardından DiagTrack’ı devre dışı bırakmak ve durdurmak için şu komutları girin:

sc config "DiagTrack" start= disabled

sc stop "DiagTrack"

Ayrıca, Ayarlar> Sistem> Bildirim ve eylemler bölümüne de gidebilir ve Windows’u kullanırken ipuçlarını, püf noktalarını ve önerileri al özelliğini devre dışı bırakabilirsiniz.

7. Windows Update Yüksek Disk Kullanımına Neden Olabilir

% 100 disk kullanımı sorununu giderirken, PC’nizde yaptığınız değişiklikleri etkilemenin yanı sıra, Windows Update de bir neden olabilir.

Bu genellikle yalnızca Windows Update’in bir sorunu olduğunda genellikle indirmeyi reddeden belirli bir dosyaya bağlı olduğunda olur. Burada iki seçeneğiniz var:

Bilgisayarda tüm açık uygulamalarınızı kapatın ve bekleyin. Sonunda, dosyalar indirilir, ancak Windows Update’in bilgisayarınızda nasıl programlandığına bağlı olarak, yeniden başlatma gerektirebilir.

Bilgisayarınızı kapatın ve bunu yaptıktan sonra, yeniden başlatın ve Windows Update’in sorunu çözmesini bekleyin.
Güncelleme indirmeyi tamamladıktan sonra, en kısa zamanda çalıştırmak akıllıca olacaktır. Devam etmeden önce% 100 disk kullanımı için önceki düzeltmeleri kontrol etmeyi unutmayın; Yukarıda belirtildiği gibi, Windows Update bu düzeltmeleri tersine çevirebilir.

8. Sanal Belleğinizi Sıfırlayın

Sanal bellek, RAM ve sabit disk alanı birleşimidir ve HDD’nizin aşırı kullanımından sorumlu olabilir. Bir görevi yerine getirmek için yeterli RAM yoksa, HDD kullanılır. HDD’ye taşınan veriler gerektiğinde RAM’e gönderilir.

Bunu şimdiye kadar yaptıysanız ve henüz% 100 disk kullanımı sorununu çözdüyseniz, sanal belleğinizi sıfırlamaya değer olabilir.

Sistem ekranını masaüstünde bilgisayar simgesini sağ tıklayın özellikleri seçin ardından soldaki Gelişmiş Sistem Ayarları ile açın. Ortaya çıkan kutuda Gelişmiş sekmesini ve ardından Performans başlığı altında Ayarları‘nı seçin. Burada Sanal bellek etiketli bir bölüm bulunan başka bir Gelişmiş sekme bulacaksınız. Değiştir‘i tıklayın ve tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet onay kutusunu temizleyin.

Windows + R tuşları ile Çalıştır kutusunu açıp “temp” girerek bunu yapın. Geçici dizin açıldığında, tüm dosyaları (Ctrl + A) seçin ve silin.

9. Yüksek Performans Modunu Etkinleştirin

Denemek için son bir şey, Windows güç ayarlarınızı değiştirmektir. Standart güç modları % 100 disk kullanımı hatasına daha yatkındır, ancak yüksek performansa geçmek genellikle problemin üstesinden gelir. Dezavantajı, elbette, bilgisayarınızın daha fazla güç kullanacağıdır.

yüksek performans

Yüksek performansa geçmek için, sol alt Başla tuşuna sağ tık veya  Windows + X’e basarak seçenekleri açın ve Güç Seçeneklerini açın Güç ve uyku ekranını ve ardından İlgili ayarlar başlığı altında Ek güç ayarlarını açın. Yüksek performans’ı ve ardından Tamam’ı seçin. Sol taraftaki güç planı oluştur menüsünden Yüksek performans‘ı seçmeniz gerekir. Plana bir isim verin, ihtiyacınız olan kişisel ayarları yapın  ve kullanmak için bir güç planı olarak seçin. Bir veya iki dakika içinde,% 100 disk kullanım sorunu % 10’dan daha azına düşmesi gerekir.

Basitçe söylemek gerekirse, disk yükünüzün % 100’e yakın bir şey olması için çok az sebep var, kesinlikle normal kullanımda  böyle bir şey olmaz. Yavaş bir bilgisayar sorunludur ve bir tarayıcı eklentisini devre dışı bırakarak, hizmetleri durdurup veya virüsten koruma yazılımınızı çalıştırarak düzeltemezseniz, sorun donanımla ilgili olabilir.

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...