Dokunulmaması Gereken macOS Klasörleri | Sonsuz Teknoloji

Dokunulmaması Gereken macOS Klasörleri

macos

macOS’un derin ve iç içe geçmiş bir klasör yapısı vardır ve varsayılan bir macOS yüklemesi, bilinmeyen çok sayıda dizin içerir. Çoğu kullanıcının bu dosyalara dokunmasına gerek yoktur.

Apple belirli klasörleri bir nedenden dolayı gizli tutar. Bu dizinlerle temas kurmak, veri kaybında veya daha kötü sonuçlarla sonuçlanabilir. Mac’inizin yeniden başlatılmasını engelleyebilir. Size çoğu kullanıcının macOS dosya sisteminde dokunmaması gereken yerleri göstereceğiz.

1. Dil Dosyaları ve Klasörleri

Mac uygulamaları, destekledikleri her dil için dil dosyaları ile birlikte gelir. Mac’inizin sistem dilini değiştirdiğinizde, uygulama hemen bu dile değişecektir.

Bir uygulamanın dil dosyalarını görmek için, sağ tıklayın ve içerik menüsünden Paket İçeriğini Göster’i seçin. Yol şöyle görünecek:

AppName.app/Contents/Resources/Lang.lproj

Üçüncü taraf uygulamalar için dil dosyalarını kaldırmak Terminal üzerinden kolaydır. Ancak, varsayılan macOS uygulamaları için, kesinlikle tavsiye etmediğimiz Sistem Bütünlüğü Korumasını devre dışı bırakmanız gerekir. İnternette disk alanı kazanmak için dil dosyalarını silmenizi öneren pek çok tavsiye olmasına rağmen, kazandığınız alan miktarı ilgili riskler alacak kadar büyük boyutta dosyalar değildir.

CleanMyMac ile yapılan hızlı bir tarama, Mac’inin bu dosyaları silerek yaklaşık 520MB disk alanı kazanacağını gösteriyor. Sonuç, sizin durumunuzda farklı olabilir, ancak birkaç gigabayttan fazlasını kazanmanız pek olası değildir. Ayrıca, her büyük macOS güncellemesinden sonra bu adımları tekrar yapmanız gerekir.

Dil dosyalarını kaldırdığınızda hangi uygulamaların kilitleneceğini veya donacağını tahmin edemezsiniz. En kötü durumda, uygulamayı yeniden yüklemeniz gerekir. Ayrıca, Microsoft Office ve Adobe uygulamaları gibi programların eski sürümleri düzgün çalışmayabilir veya güncellenmeyebilir. Bu nedenle, dil dosyalarını ve klasörlerine dokunmayın.

2. Gizli/özel / var Klasörü

macOS, sistemi hızlandırmak için çeşitli kullanıcı ve sistemle ilgili önbellek dosyaları oluşturur. Önbellek ve /Library/Caches içinde bulunan geçici veriler kontrolünüz altındadır. Bu önbelleği üçüncü taraf araçları olmadan el ile silebilirsiniz.

/Private/var/ klasörlerinin yeri

/ Private / var klasörünü bulmanın en kolay yolu Finder menüsündedir. Klasöre Git kutusunu açmak ve / private / var / klasörlerini girmek için Cmd + Shift + G tuşlarına basın. Yeni bir Finder sekmesi hemen açılacaktır.

Önbelleğe alınmış ve geçici dosyaların sistem konumunu açmak için, bir Terminal penceresi başlatın ve aşağıdakileri yazın:

open $TMPDIR

Uzun, görünüşte rasgele alt klasörlere sahip iki karakterli bir klasör adı görürsünüz. Klasör ağacında gezinirken, bu üç klasörü keşfedin.Geçici dosyalar için  C klasörü Önbelleği temsil eder.

/ Private / var / Klasörler ile ilgili sorunlar

OmniDiskSweeper ile yapılan hızlı bir tarama, / private / var / klasörlerinin boyutunun 1GB olduğunu ve / private / var öğesinin 4GB civarında olduğunu gösteriyor. Bu klasörlerin boyutu sistem arasında değişiklik gösterebilir, ancak çok büyük olmamalıdır. Bu dizinler 10 GB’den fazla tutarsa, endişe vericidir.

Dosyaları büyük olsa bile / private / var dizinlerinden el ile silmeyi denememelisiniz. Bunu yapmak, temel macOS dosyalarına zarar verebilir, belge verilerini bozabilir ve Mac’inizin beklendiği gibi beklemesini veya davranmasını önleyebilir. Daha sonra macOS’u sıfırdan yeniden takarken sıkışmış olursunuz.

Bu dosyaları güvenle kaldırmak için tüm uygulamalardan çıkın ve Elma Menüsü> Bilgisayarı Kapat’ı seçin. Mac’inizi yeniden başlattığınızda, yerleşik önbellek temizleme mekanizmalarını tetiklersiniz. Bu, gereksiz içeriği, önbellekleri ve / tmp, / private / var ve / private / var / klasörlerindeki geçici öğeleri siler.

Bazı nedenlerden dolayı bu dosyalar temizlenmezse, Mac’inizi Güvenli Mod’da yeniden başlatın. MacOS, bu modda önbelleklerden ve geçici dosyalardan kurtulmak için ek yerleşik mekanizmalar kullanır. Sonra her zamanki gibi normal moda yeniden başlatın ve mevcut disk alanınızı yeniden kontrol edin.

/Private/var içindeki Diğer Önemli Klasörler

Disk alanıyla ilgili olarak, dokunmamanız gereken birkaç klasör daha var:

/private/ var/db: Bir sürü macOS yapılandırma ve veri dosyası içerir. Spotlight veritabanı, ağ yapılandırma dosyaları ve daha fazlasını içerir.
/ private / var / VM:

Takas ve uyku görüntü dosyalarını içerir. Mac’inizi hazırda bekletiyorsanız, bu dizin 5GB’tan fazla disk alanı kaplar.
/ private / var / tmp: Başka bir geçici dosya dizini.

3. Sistem Kütüphanesi Klasörü

MacOS dosya sistemi çoklu Kütüphane klasörleri içerir. Bu tasarım gereğidir ve Kütüphane klasörlerinin içeriği arasında birçok benzerlik bulunurken, her klasörün macOS dosya sisteminde farklı bir rolü vardır. Üç Kitaplık klasörü bulacaksınız:

/Kütüphane
/ Sistem/ Kütüphane
~ / Kütüphane
Ana ve Sistem Kitaplığı klasörünün genel kapsamı vardır. İçeriği sistemin her yönünü desteklemektedir. Sistem Kitaplığı klasörü, macOS’un çalışması gereken dosyaları içerir. Sadece işletim sisteminin kendi verilerini değiştirme hakkı vardır ve sadece sistem düzeyinde olaylar bunları etkilemelidir. Bu klasördeki herhangi bir şeye dokunmanız için bir sebep yok.

4. Kullanıcı Kütüphane Klasörü

Ana dizinin içindeki Kütüphane klasörü, hesabınızın kişisel Kütüphanesidir. Burada, macOS sistemi, üçüncü taraf destek dosyalarını ve tercihleri depolar. Ayrıca Posta ayarları, Safari yer imleri, geçmiş, takvim verileri ve daha fazlasını içerir. Kütüphane klasörü ayrıca zaman zaman temizlenmesi gereken klasörleri de içerir. Ancak, tüm klasörlerin dokunması güvenli değildir.

~ / Kütüphane / Uygulama Desteği

Bu klasörde, hem sistem hem de üçüncü taraf uygulamaları, genellikle uygulamadan sonra adlandırılmış bir alt klasörde destek dosyalarını saklar. Kayıt verilerini içerirler ve belirli bir oturumda kullanılan kayıtlı uygulama verilerini depolarlar. Uygulama Desteği dosyalarının içeriğini doğrudan silmeyin.

~ / Kütüphane / Tercihler

Bu klasör, varsayılan ve üçüncü taraf uygulamaları için tüm tercih verilerini içerir. Yine, Tercihler klasörünün içeriğini silmeyin; aksi halde bir uygulama varsayılan durumuna döner veya çökebilir.

~ / Kütüphane / Mobil Belgeler

Bu iCloud klasörünün gerçek yeridir. Dokümanlar, uygulama tercih dosyaları, iOS uygulama verileri ve bu klasördeki daha fazla hayat. Taşınamaz, yeniden adlandırmamalı veya silmemelisiniz. Ayrıca iCloud kullanıyorsanız çok fazla disk alanı alan bir klasördür. Boyutunu azaltmak için iCloud Drive’dan ihtiyacınız olmayan dosyaları silin.

5. Ana Klasördeki Gizli Klasörler

Finder’da Cmd + ÜstKrkt + Period tuşlarına bastığınızda, genellikle dizinden gizli olan dosya ve klasörleri görürsünüz. Farklı macOS teknolojileri ve uygulamaları Mac’inizin düzgün çalışması için verilerini bu klasörlerde saklar. Bu klasörlerden herhangi birini değiştirmemeli veya silmemelisiniz:

Yedekleme Almalısınız

Bu klasörler ile temas kurmak risklidir, çünkü uygulamalarınızı, belgelerinizi ve makrolarınızı bozabilir. Çoğu Mac kullanıcısı bu klasörlere dokunmayı dahi düşünmezken disk alanı sorun olmaya başladığında bu klasörleri kurcalamaya başlarsınız.

Bu tür dosya kurcamalarına başlamadan önce önemli dosya yedeklerini almalısınız.

 

Bir yorum bırakınız...

*

yapay zeka

Yapay Zekayı anlamak ve İnsanın Yapay Zekayı kullanımı

Zeka kavram olarak, düşünme, akıl yürütme, algı, kavrama, yargılama ve sonuca varma, soyutlama, öğrenme ve yeni durumlara uyma şekliyle insana verilen yetenekler zinciri toplamıdır ...
en iyi blueetooth speaker

Bluetooth Hoparlör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji geliştikçe, birçok teknolojik aletin ve ek parçalarının kablosuz, uzaktan bağlantılı olacak şekilde dizayn edilmişlerdir. Bunlardan biri de bluetooth hoparlörlerdir. Günümüzde birçok sebeple kullanılan ...
Nomofob

 Yeni Teknolojinin Yeni Fobisi: Nomofobi Nedir?

Kişinin kullanmış olduğu akıllı telefonu elinden bırakmakta ya da kısa bir süreliğine bile olsa ondan uzaklaşmakta zorlanması, telefonun birkaç saat boyunca kullanılamayacak olması sebebiyle ...
NFC Nedir Ne işe yarar

NFC Teknolojisi Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri

NFC, cihazlar arasında hızlı ve güvenilir veri transferi yapma yeteneği ile bilinir. NFC'nin öne çıkan özelliklerinden biri, cihazların birbirine dokunarak veya çok yakın mesafeden ...
React Nedir

React Nedir? React ile Web Uygulaması Yapımı

Web dünyasının geliştirme alanında geliştirme işini kolaylaştıracak ve daha komplike Web sayfaları yapmaya olanak tanıyacak pek çok teknoloji bulunmakta. Bunlar arasında en çok kullanılanları ...
instagram foto

Instagram Fotoğraf Yüklenmiyor Sorununun Sebepleri

Dünya’nın en popüler uygulamaları arasında yer alan Instagram, diğer uygulamalar için bünyesinde çeşitli hataları barındırır. Instagram fotoğraf yüklenmiyor diyen kullanıcılar da bu hatalara sebep ...
X sanal çerçeve ekranı

Xvfb Nedir? Docke’da GUI Uygulamaların Çalıştırılması

Xvfb, yani X virtual framebuffer aynı zamanda X sanal çerçeve ekranı olarak bilinir, X11 ekran sunucusu protokolünü uygulayan bir ekran sunucusudur. Diğer ekran sunucularının ...
Python ile Kendi Yapay Zeka

Python ile Kendi Yapay Zekanızı Yazma Rehberi

Python ve yapay zeka kavramları, özellikle son dönemlerin yazılım dünyasında yan yana anılır oldu. Python için özel olarak yazılmış PyCharm, Tensorflow ve Keras gibi ...
Netflix Reklamlı

Netflix Aboneliklerine Zam Geldi! En Ucuz Abonelik?

Netflix aboneliklerine zam geldi! Üstelik yeni gelmiş olmasına rağmen. Netflix abonelikleri ne kadar oldu? Online film, dizi ve TV Showları izlememize olan sağlayan Netflix, ...
Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri

Telefonu Hızlı Şarj Etme Yöntemleri: Daha Hızlı Şarj

Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri ile yeni nesil ve eski nesil fark etmeksizin tüm telefonlar için normalinden daha hızlı şarj süresine ulaşabileceksiniz. Android telefonlarda ...