1) AY
Dünyadan uzaklaşıyoruz ilk durağımız ay bilindiği üzere onlarca astranot aya adım atmıştır. En büyük bilineni ise ayda ilk adımları olan NEİL AMSTRONG tur. Uzay aracıyla 3 günlük mesafesi bulunur dünya ile arasında o kadar yakınız ki sanki hiç uzaklaşmamış gibi bir yerdir ay.
2) VENÜS
Aydan biraz daha uzun bu yol alıp venüse gidiyoruz. Venüs çoğu insanın hayali yeridir özellikle aşka bağlı olanlar bilirler venüsün aşk tanrıçası olduğunu. Çevrisini saran sarı bulutlar vardır bilinen gezegenler arasında en parlak yer venüstür. Dünya ile nerdeyse aynı büyüklüktedir fakat orada yaşam bulunmamaktadır. Venüs’ün atmosferi zehirli gazların hortumların ve sıcaklığın 500 dereceye çıktığı akıl almaz bir gezegendir.
3) GÜNEŞ
Işığımız hayatımız dünyanın yaşamı aslında. 150 milyon kilometre uzakta bir gezegen yaklaşık olarak gidildiğinde dünyadan 20 sene yolculuk demektir. Güneş elbet bir gün sönecektir fakat biz bunu 8 dakika sonra anlayacağız çünkü güneş mesafe olarak dünyadan çok ama çok uzaktadır. Güneş o kadar büyüktür ki içine 1 milyon dünya sığabilir. Güneşin sıcaklığı inanılmaz boyutlardadır umarız daha fazla yakınlaşmaz.
4) MARS
Kızıl gezegen olarakta bilinen mars dünya ya yaşam olarak benzeyen gezegenlerden biridir her ne kadar yaşam koşulları dünyaya benzemese de birçok bilimci burada dünyadan önce yaşam olduğunu hatta atalarımızın marstan geldiklerini söylemişlerdir.
5) ASTEROİT
Asteroitler bilindiği üzere devasa büyüklükte olan göktaşlarıdır. Çoğumuz uzayda bunların bize çarpma endişesiyle yaşarız fakat çoğu asteroit birbirlerine çarparak gezegenleri oluştururlar. Asteroitler 80 bin kilometre hızla galaksi boşluğunda sürüklenmektedirler.
6) JÜPİTER
Jüpiter dünyaya 680 milyon kilometre uzaklıkta bir gezegendir. Dünyadan en az 1000 kat daha büyük bir gezegendir bu devasa gezegen tamamen gazlardan oluşmaktadır. Meşhur bir kırmızı lekeye sahiptir bu kırmızı leke dünyadan 3 kat büyüktür. Lekenin içerisinde 300 senedir bir fırtına hala devam etmektedir. Gezegenin içerisinde sürekli şimşekler çakmaktadır bu şimşekleri dünya ile kıyaslarsak eğer dünyadaki şimşekler ordaki belkide ateş kıvılcımları gibidir. Gezegenin içeri cehennemi andırıyor adeta fakat renkli bir kişilikmiş gibi gözüküyor.
7) SATÜRN
Dünyadan 1 milyar 195 milyon kilometre uzakta görünüşü bakımından en çekici gezegen Satürn. İşler burada biraz tuhaflaşabiliyor Satürn bir gaz topu gibidir suyun üstünde adeta süzülerek gidebilir. Çevresini sarmalayan halkalar milyarca kartopu kütlelerinden oluşuyor. Çekiciliğiyle hayatımızı sürdürebileceğimiz bir gezendir fakat devam edelim.
8) TİTAN
Titan dünyaya benzerlik olarak mevsim yağmur gibi kalıtsal yaşamı barındırıyor ama bu nehirlerdeki ya da su birikintileri su değil doğalgaz belki ülke olarak en çok isteyeceğimiz gezegenlerden biri. Dünyadan yaklaşık olarak 1.5 milyar kilometre uzaktayız ve titandan bakıldığında dünya gezegenler içinde kaybolmuş bir hal almıştır .
9) SEDNA
Sedna bizim için hayali bir gezegendir. 13 milyar kilometre uzaklıkta olup güneşe çok uzaktadır. Güneşin etrafında dönmesi 13.000 yıl sürüyor bu bilgilerin çoğunluğu yıllar önce gönderilen Voyage 1 den geliyor. Voyage 1 anten şeklinde uzaya gönderilen bir uzay aracı fakat günümüzü aydınlatan doğru bilgi kaynaklarından en doğru olanıdır.
Voyage 1, dünyadan çıkıp 13 milyar kilometre uzaktaki gezegenleri göktaşlarını uzay olup biteni görmemizi sağlayan sağlam bir kaynaktır. Uzay boşluğunda bir mermiden 20 kat daha hızlı hareket etmekle beraber bütün verileri topluyor ve dünyaya bu bilgileri ulaştırıyor. Açık bir uzay aracı olan Voyage 1 dünyamıza misafir olmak isteyen her şeyi rapor ediyor bakıldığında bir bakıma dünyamızı uzaydaki tehlikelerden koruyor.
Bir yorum bırakınız...