Mariana Çukuru, bilinen en derin okyanus çukuru ve Dünya’nın kabuğunun en derin kısmıdır. Pasifik Okyanusu’nun kuzeybatı kesiminde, şu anda bilinen en derin okyanus çukurunun koordinatlarındaki Mariana Adaları’nın doğusunda yer alır! Guam adası yakınlarında. En düşük nokta 11.500 metre ile 11.000 metrenin derinliklerindedir.
Okyanuslar uzun süredir yüzeyde uygulanmış olsa da, deniz tabanının keşfi sadece son zamanlarda mümkün olmuştur.
Okyanusların en derin noktası, Kuzey Mariana Adaları yakınlarındaki Pasifik Okyanusu’nda bulunan Marianas Trench’in Challenger uçurumu. 1951 yılında İngiliz gemisi Challenger II tarafından tamamen araştırılmış, maksimum derinliği 10 923 metreye ulaşmıştır.
Okyanus tabanının çoğu keşfedilmemiş ve haritalanmamıştır. Okyanus yüzeyinin yerçekimsel anomalilerine dayanarak 1995 yılında oluşturulan 10 km’lik bir çözünürlükle deniz yatağının küresel bir haritası, ortalama olan altimetrik ölçümlerin birikimi sayesinde sürekli olarak gelişmektedir.
Mariana Çukurunun kayıt derinliği
Okyanus siperleri yüzlerce veya binlerce kilometre uzunluğunda ve birkaç bin metre derinliğindedir. Mariana Siper, Pasifik’in (Challenger noktası) yüzeyinin 10.994 m uzağında, gezegenin en derin noktasıdır. Böylece, en büyük derinlikler okyanusların kenarında, merkezlerinde değil.
Tüm okyanus siperleri önemli sismik faaliyet alanıdır. Dünyada ölçülen depremlerin % 70’inin kaynağıdır.
Bugüne kadar bilinen en derin okyanus çukuru ilk olarak 1960 Ocak’ında Dan Walsh ve Jacques Piccard tarafından Batyscaphe Trieste kullanılarak araştırılmıştır. Daha yakın bir zamanda, film yapımcısı James Cameron, 2012 yılında keşfetti. Dalış, Deepsea Challenger adlı bireysel bir dalgıç içinde yapıldı ve yönetmen bilimsel araştırmayı desteklemek için her şeyi filme aldı.
Bir yorum bırakınız...