Bugün dünyada bulunan milyonlarca böcek türü ekosistemimizde çok önemli bir rol oynamaktadır. Her ne kadar bizlere ürkütücü görünseler de, onlara ihtiyacımız var. Bunların birçoğu zararsız olsa da, bazıları ya hastalık iletmek, zehir yapmak ya da genellikle bir baş belası olmaktadır. Böcekleri gerçekten sevmiyoruz, ancak özellikle tehlikeli yaşamımıza zarar verenleri sevmiyoruz. İşte hayatımızda bizlere ve yaşamımıza zarar veren böcek türlerine örnekler;
Termitler
Bunlar, kelimenin tipik anlamında tehlikeli olmasalar da, çevrede ve bazı kültürel diyetlerde kritik bir rol oynadıkları için, ekinlere ve altyapıya büyük zarar verme potansiyeline sahiptirler. Sıcak veya ılıman ülkelerde yaşayan, bitkilere çok zarar veren bir böcek cinsidir.
Bitler
Bitler, vücudun cildini veya kan gibi diğer salgıları besleyen kanatsız çöpçülerdir. Ortalama olarak, insanlar üzerinde kafalarında bulunur ve on beş farklı bit türü vardır. Termitler gibi, insanlar için her zaman tehlikeli olmasa da, hastalıkları bulaştırma yetenekleri vardır.
Kene
Her yıl, Ülkemizde Kene olarak bilinen Geyik Kene Lyme Hastalığı ile binlerce kişiye bulaşmıştır. Lyme Hastalığı, bir ısırık gözüne benzeyen, ısırık etrafında bir döküntü ile başlar. Erken belirtiler baş ağrısı ve ateşi içerir. Zaman geçtikçe, kurban sert eklemler ve kalp problemleri yaşar. Bundan dolayı bir çok insan öldü. Özellikle geçtiğimiz yıllarda ülkemizde yazın piknik alanlarında bir çok kişi kene tarafından ısırılmıştı.
Ordu karıncalar
Ordu karıncaları özellikle saldırganlıklarıyla bilinirler. Diğer karınca türlerinin aksine, ordu karıncaları kendi kalıcı yuvalarını oluşturmazlar. Bunun yerine, bir yerden diğerine hareket eden koloniler kurarlar. Bu yırtıcılar gün boyunca sürekli olarak hareket ederler, böceklere ve diğer küçük omurgalılara avlanırlar. Aslında, bir araya getirilen bütün koloni her gün 500.000 av böcekleri ve hayvan tüketebilir.
Siyah Dul
İnsanlar tehlikeli örümcekleri düşündüğünde, kara dul genellikle akla ilk gelenlerden biridir. Bir dişi kara dul örümceğinin sokması, salgılanan nörotoksinlerden dolayı insanlara çok zararlı olabilir; Ancak, tıbbi müdahale hemen araştırılırsa, ısırmanın etkileri azalır.
Kedi Tırtıllar
Sevimli ve kürklü görünüyorlar ve hatta isimlerini “kedilere” benzetmelerinden kaynaklanıyor. Kürkleri, insan derisiyle temas ettiğinde çok acı verici bir reaksiyona neden olabilecek bazen göğüs ağrısı, uyuşukluk veya nefes alma zorluğu na sebep olur.
Hamam Böcekleri
Böcek denince ilk aklımıza gelen böcek türüdür. Isırma zehirleme gibi zararları yoktur. İnsanlar için çok tehlikeli olabilecek birçok hastalık maddesini taşıdığı bilinmektedir. Aylarca yiyecek ve su olmadan yaşayabilirler.
Asalak solucanlar
Parazitik solucanlar, beslenmelerini, ulunduğu vücudun besinlerini kanlarını emerek sağlayan bir tür ökaryotik parazittir. Paraziter solucanların çoğunun, insanın sindirim sistemi içinde yaşadığı ve uykusuzluğa, kusmaya, mide bulantısına ve diğer birçok soruna neden olduğu bilinmektedir.
Tahta kurusu
Uzun süredir devam eden bir insan paraziti, acı verici bir acıya veya ölüme neden olmazken, ısırıkları potansiyel olarak olumsuz psikolojik etkilere ve alerjik belirtilere yol açabilir.
İnsan Larva Sineği
İnsan lavraları, insanlara hayatı tehdit eden parazitleri aktaran larvalara sahiptir. Ayrıca, torsalo veya uçabilir sinekler olarak da bilinir, insan lavraları genellikle sivrisinek ve keneler tarafından aktarılır. İnsan vücudunun larvalarını taşıyan bir sivrisinek insan derisine yerleştiğinde, larvaları cildin üzerine bırakır ve orada bırakır. Birkaç gün sonra, bu larva cilt tabakasının altında gelişir ve hemen tedavi edilmezse ciddi enfeksiyona neden olabilir.
Ev Kırkayak
Ev kırkayakları en çok forcipules adı verilen zehir pençeleri çiftleriyle tanınır. Isırıkları insanlara zararlıdır çünkü çok ağrılıdırlar ve günlerce sürecek şiddetli şişliğe neden olabilirler.
Siyah Tükürük Kalın Kuyruk Akrep
Böcek kategorisine teknik olarak uygun olmamakla birlikte, siyah akan kalın kuyruklu akrepler en tehlikeli akrep türleri arasındadır. Çoğunluğu Güney Afrika’da, özellikle çöllerde yaşıyor. Kalın kuyrukları ve ince pençeleriyle bilinirler. Bu akrepler, kuyruklarında tükürme kabiliyetine sahiptir. Sokmalar, insanlar arasında ağrıya, felce ve ölüme neden olabilir.
Mermi Karıncaları
Bu karıncalara mermi karıncalar denir, çünkü kurbanlar genellikle bu karınca tarafından bir silahla vurulma hissine eşit olarak tanımlarlar, bu karınca tarafından ısırılan bir kişi, bir günden fazla sürecek bir acı hissedebilir.
Fare pire
Fare pire, kemirgenlerin parazitleri olarak bilinir ve bubonik vebaların birincil vektörleri arasındadır. Aynı zamanda tenyalara ev sahipliği yaparlar ve hayatları tehdit eden hastalıkları bir kişiden diğerine yumurtalarıyla taşıyabilirler.
Çeçe sineği
Ayrıca “tik-tik” sinekleri olarak da adlandırılan Çeçe sinekleri, omurgalı hayvanların kanıyla beslenerek yaşayan büyük ısırgan sinekleridir. Bu sinekler, özellikle Sahra Çölü yakınında, kıtalararası Afrika’da yaşar. İnsanlarda uyku hastalığına neden olan tripanosom adı verilen bir kimyasal taşırlar.
Bir yorum bırakınız...