Günlük hayatımızda pek çok teknolojik ve elektronik cihaz kullanıyoruz. Teknolojinin hızlı seyri bu cihazların sürekli yenilenmesi ve geliştirilmesini sağlıyor. Bununla birlikte pek çok cihaz da elektronik atık haline dönüşüyor. Peki, e-atık nedir, nasıl ortaya çıkar?
E-Atık Nasıl Ortaya Çıkar?
Bir elektronik aracın belirli bir kullanım ömrü ve sınırlı hizmet etme düzeyi vardır. Bu sebeple fonksiyonunu sona erdiren ya da kullanılmayan elektronik araçlar e-atık olarak değerlendirilir. Günlük hayatımızda oldukça fazla yer edinmiş olan telefon, televizyon, bilgisayar ve beyaz eşya gibi pek çok araçlar kullanımının ardından elektronik atık haline gelir. Dünya üzerinde her yıl yaklaşık olarak 50 milyondan fazla elektronik cihaz atık haline gelmektedir. Özellikle ABD, Almanya, Japonya ve Hindistan gibi ülkeler e-atık oluşturma konusunda başı çekiyor. Yapılan araştırmalar doğrultusunda en çok atık olan cihazlar arasında küçük ev aletleri, bilişim araçları ve tüketici ekipmanlar yer almaktadır.
E-Atık Geri Dönüşümü ve Toplanması Nasıl Sağlanır?
Elektronik atıkların her geçen gün artması özellikle gelişmiş ülkelerde çeşitli sorunlara neden oluyor. Elektronik cihazlar içerisinde yer alan pek çok madde çevre ile birlikte insan sağlığı üzerinde de sorunlara yol açabilmektedir. Bu sebeple de çeşitli ülkeler ve sivil toplum kuruluşları e-atık geri dönüşümü konusunda çalışmalar yapıyor. Bazı ülkelerde toplanan cihazların fakir ülkelere gönderilmesi gibi çalışmalar yapılsa da genellikle malzeme kazanma tesisleri aracılığıyla atıklar değerlendirilir.
E-atıkların toplanmasında sürekli atık toplama alanları, özel alanlardan atık toplama ve evlerden atık toplama gibi yöntemler kullanılır. Belediyeler tarafından kurulan elektronik atık toplama alanları büyük işlevler üstleniyor. Araçların tekrar üretilmesi, parçalarından yararlanılması ve tehlikeli maddelerden arındırılması ülke ekonomisi ve çevre sağlığı açısından değerlidir. Bu nedenle e-atık geri dönüşümü çalışmalarına tüm ülkeler değer vermelidir.
Türkiye’de E-Atık Durumu Nasıldır?
Ülkemizde de elektronik atık düzeyi hızlı bir biçimde artıyor. Bölgeler arasında e-atıkların toplanması konusunda farklılıklar bulunduğundan pek çok cihaz çöpe gitmektedir. Ülkemizde özellikle beyaz eşya ve küçük ev aletlerinin çöpe gitme oranı oldukça yüksektir. Bu cihazların içeriğinde yer alan cıva, kurşun, kadmiyum, krom ve berilyum gibi elementler ülke kaynaklarına zarar veriyor. Ülkemizde bazı illerde gerçekleştirilen e-atık toplama projeleri ile pek çok cihazın ülke ekonomisine katkı sağlaması hedefleniyor.
Bir yorum bırakınız...