
İnternet üzerinden işlenen suçlarda tespite ilişkin sitenin linki ve ekran görüntüsü alınarak kişi kendi tespitini kendisi yapmaktaydı. Ancak hukuki süreç başlatıldığında söz konusu site o süre zarfında haberi kaldırdığı durumlarda tekrar tespiti zor olmakta ve bu hukuki süreçte sorunlar meydana getirmekteydi. Ancak e-tespit işleminden sonra internet sitesinden silinmiş olsa da e-tespit sistemindeki yapılan işlem geçerli olacaktır.
E-TESPİT NASIL YAPILIR?
Türkiye Noterler Birliği, İnternet üzerinden işlenen suçların tespitine ilişkin E-tespit uygulamasına başlamıştır. Tespit işlemini https://e-hizmet.tnb.org.tr/tespit/ sayfasından yapılmaktadır. Sistemin nasıl çalıştığına ilişkin detaylı bilgi sayfanın yardım kısmında bulunmaktadır. Sistem henüz E-Devlet sistemine entegre edilmemiştir.
Bu uygulama ile internet ortamında yayınlanan sayfaların ve indirilebilen dosyaların tespitini yapabilirsiniz. Sistem 7/24 hizmet verecek şekilde kurulmuştur, ancak, işlemin kesinleşmesi için mesai saatleri içinde seçtiğiniz bir noterliğe başvurarak tespit tutanağını hazırlatmanız gereklidir.
Bu sistemde videolar oynatılma anında tespit edilememektedir ancak, 5MB’ı geçmeyen ve indirilebilir olan videolar sistem tarafından kayıt altına alınabilir. Tespit işlemi yapmak için kimlik bilgilerinizi sisteme girişte yazmanız gerekmektedir. Kimlik bilgilerinizin yanlış olması durumunda sistem, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra size tespit yapma olanağı vermeyecektir.
Bu sistemden tespit edeceğiniz internet sayfaları ve indireceğiniz dosyalar TNBBS’de (Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemi) kayıt altına alınmaktadır, Bu belgelere tespit işlemi sonrası internet üzerinden erişilemeyecektir. Erişim ancak noterlik tarafından olacağından belgeleri alabilmek ve tespit işlemini geçerli hale getirmek için mutlaka bir noterlikten e-tespit tutanağı hazırlatmanız gerekmektedir.
Tespit işlemi sonucunda sistem tarafından bir “Başvuru Numarası” oluşturulur. Bu numara noter huzurunda işlemin tamamlanması açısından önemlidir. Bu bilgi size hem ekranda gösterilecek hem de e-posta adresinize iletilecektir. Yazdığınız e-posta adresinizin doğru ve sürekli kullandığınız bir adres olması önemlidir.
Tespit işlemi sonucunda çıkan belgeler kullanılarak noter huzurunda tutanak hazırlanırken tespit edilen görüntü sayısı ve varsa indirilen dosyaların boyutuna göre, noterlik tarifesi üzerinden ücretlendirme gerçekleştirilecektir. Tespit tutanağının e-belge olarak hazırlanmasını ve tespit tutanağının bir KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) adresine gönderilmesini istiyorsanız tutanak hazırlama işlemi başlamadan belirtmelisiniz.
Bir yorum bırakınız...