Ebru sanatı, Osmanlıdan günümüze kadar gelmiştir. Su ve boyanın kullanılarak yapıldığı bir kâğıt sanatı olarak geçen bu sanatta öne çıkan şey hayal gücüdür. Renklerin su ile dansı denilebilecek Ebru günümüzde az kişi tarafından yapılıyor olsa da geçmişte önemli bir yer tutuyordu.
Ebru sanatı ne zaman ve hangi ülkede ortaya çıktığı tam anlamı ile bilinmiyor; ancak bu sanatın doğu ülkelerine özgü olduğuna inanılıyor.
Ebru Sanatı Nedir?
Ebru sanatı, kitap kapağı süsleme için uygulanan bir resim sanatı olur. Geçmişte pek çok kişi tarafından icra edilen ve pek çok kişinin geçimini sağladığı bu sanat günümüzde sadece hobi olarak yapılıyor.
Dekorasyon amaçlı kullanılabilecek bu sanat, insana gerçek anlamda görsel şölen yaşatır. Hoş renkler ve desenler ile ortaya çıkan resimler ev ya da ofis ortamını dekore edebilir.
Ebru sanatında en önemli unsurları; resmin yapıldığı odanın sıcaklığı, Ebru boyalarının ve fırçaların kalitesi olur.
Ebru Sanatı Tarihçesi
Ebu sanatı tarihçesi ile ilgili net bir bilgi bulunmuyor; ancak 13.ve 14. Yüzyıllarda Türkistan, Semerkant ve İran’ın doğusunda belirli kaynaklara rastlanır. Ebru sanatı çıkış noktası ise Orta Asya olarak bilinir. Orta Asya’da başlayarak Batıya yayılmıştır.
Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?
Ebru sanatı nasıl yapılır, öncelikle bu sanat su üzerine yapılır ve yoğunlaştırılmış bir su gerekir. Yoğunlaştırılmış suyun elde edilmesi için kitre kullanılır. Yoğunlaştırılmış suyun içine boyaların kullanımı ile özel kâğıtlara desenler yapılır.
Ebru sanatı öncesinde belli bir öz hazırlık gerekir. Kişinin hayal gücünün önemli olduğu bu sanat ayrıca renkler ve desenlerin kâğıt üzerine yansıtılması ile kişi stresten uzaklaşır.
Ebru Sanatı Gereken Malzemeler
Ebru sanatında gereken malzemeler arasında yer alan kâğıt, özel bir kâğıt olur. El ile yapılan bu kâğıdın emici özelliği de fazladır. Kâğıt dışında Ebru boyası da diğer boyalardan farklı olup toprak boya olarak bilinir.
Suyun yoğunlaştırılması için kitre kullanımı da önem taşır ayrıca gereken bir başka malzeme ise öd olur. Öd, ise büyükbaş hayvanlarının safra kesesinden üretilir ve bu sanatta kullanılır.
Önemli olan bir başka malzeme de tekne malzemesi olur. Tekne, suyun içerisine konulur ve suya dayanıklı malzemeden yapılır. Son olarak da boya fırçaları bulunur ki bu fırçalar da at kılından yapılır.