Coğrafi bir olayı oluşturan ve adlandırılan konu ekinoks nedir sorusunun sıklıkla sorulmasına sebep olur. Ekinoks, coğrafi bir olayı temsil etmektedir. Dünyanın hareketi ve güneşin geliş açısı neticesinde meydana gelir. Temel olarak güneş açısının dünyanın ekvator olarak adlandırılan bölgeye dik olarak gelmesi ile iki yarım kürede de 12 saat gündür 12 saat gece yaşanmasına sebep olmaktadır.
Ekinoks Ne Demek? Solstis Nedir?
Ekinoks coğrafi terim olarak ‘solstis’ olarak da adlandırılır. Her iki kullanımı da doğru kabul edilmektedir. Dünyanın hareketleri ve güneşin geliş açısı incelendiğinde hayali bir ekvator çizgisinin olduğu kabul edilir. Bu çizgi küre şeklinde bakılan dünya haritasının ortadan ikiye ayrıldığı noktaya denk gelir. Bu çizginin üstünde kalan ve ülkemizi de kapsayan bölüme Kuzey Yarım Küresi, alt kısma da Güney Yarım Küresi denir.
Güneş geliş açıları yıl içerisinde değişim gösterir ve bu durumda ekinoks oluşumuna sebep olur, anlamını bilmeyen bireyler tarafından ise ekinoks ne demek gibi sorular sorulur. En kısa şekilde ekinoks gün ve gecenin eşit saatte yaşanması anlamına gelir. Ekinoks tarihlerinde dünyanın her ülkesinde ve yerinde gece gündüz eşitliği yaşanır. 12 saat güneş ışınına maruz kalınır 12 saatte karanlık/gece yaşanır.
Ekinoks Hangi Tarihlerde Gerçekleşir?
Ekinoks nedir sorularına cevap aldıktan sonra bilinmelidir ki bu tarihler yılda iki kere yaşanmaktadır. İlki 21 Mart ekinoksudur. Ekinoks başlangıçları baharlara denk gelir. 21 Mart tarihi de ilkbahar mevsiminin de başlangıcı olarak kabul görmektedir. Bu tarihte gece gündüz eşitliği sağlandıktan sonra artık gündüzler daha da uzamaya başlar ve 12 saati geçer.
İlgili: Gündönümü Tanımı ve Hakkında Bilmeniz Gerekenler
İkinci ekinoks tarihi ise 23 Eylül olarak belirlenmiştir. Diğer ekinoks tarihine göre iki gün farklılaşması dünyanın izlediği dönüş yörüngesinden kaynaklanır. 23 Eylül ile birlikte artık sonbahar mevsimi başlar. Hava değişimi meydana gelmesi ile birlikte gece gündüz süresinde de değişmeler olur. Bu tarihten itibaren 21 Aralık tarihine kadar gece saati gündüzü geçmeye başlar.
Belirtilen her iki tarihte de ekvatora dik gelen güneş açıları dünyanın her alanında aynı sürede gece gündüz oluşumunun yanı sıra farklı özellikler de getirir. Gel-git genliğinin en fazla bu tarihlerde görüldüğü bilinir.
Iyi bir konuya değinmişler ekinoks tarihlerini çok kişi karistiyoru . Buraya bakarak öğrenebilirler. Teşekkürler