Ekran kartları bilindiği gibi oyun meraklıları için olmazsa olmazdır. Oyunun oynamanın temelidir. Son çıkan teknolojilerle oyunlar çok yüksek çözünürlükte gerçeklik derecesinde görüntü kaliteleri vardır. Bu görüntü kalitesini monitöre yansıtan ekran kartlarıdır. Bir ekran kartının işi karmaşıktır, ancak ilkeleri ve bileşenleri anlaşılması kolaydır. Bu yazıda, bir ekran kartının temel parçalarına ve yaptıklarına bakacağız.
Ekran Kartları Nasıl Çalışır?
Monitörde gördüğünüz görüntüler piksel olarak adlandırılan küçük noktalardan oluşur. En yaygın çözünürlük ayarlarında, bir ekran bir milyon piksel üzerinde görüntülenir ve bilgisayar, bir resim oluşturmak için her biri ile ne yapacağınıza karar verir. Bunu yapmak için, çeviriciye – CPU (işlemci) dan ikili veri alıp görebileceğiniz bir resme dönüştüren bir şey gerekir. Bir bilgisayar anakartta, grafik kartına sahip değilse, bu çeviri grafik kartında gerçekleşir.
Bir bilgisayarın kendi sanat departmanı olan bir şirket olduğunu düşünün. Şirketteki insanlar bir parça resim isterse, sanat departmanına bir istek gönderirler. Sanat departmanı, görüntünün nasıl oluşturulacağına karar verir ve daha sonra kağıda koyar. Sonuçta, birisinin fikri gerçek, görüntülenebilir bir resim haline gelir.
Bir ekran kartı aynı ilkeler boyunca çalışır. Yazılım, yazılım uygulamaları ile birlikte çalışan görüntü ile ilgili bilgileri grafik kartına gönderir. Ekran kartı, görüntüyü oluşturmak için ekrandaki piksellerin nasıl kullanılacağına karar verir. Daha sonra bu bilgiyi bir kablo aracılığıyla monitöre gönderir.
İkili ve 3 boyutlu verilerden bir görüntü oluşturmak çok zor bir işlemdir. 3B görüntü oluşturmak için, ekran kartı önce düz çizgilerden çerçeve oluşturur. Ardından, resmin kalan piksellerini doldurur. Ayrıca aydınlatma, doku ve renk ekler. Hızlı tempolu oyunlar için bilgisayar saniyede altmış kez bu işlemi yapar. Gerekli hesaplamaları yapmak için bir grafik kartı olmadan, bilgisayarın iş yükü bunların üstesinden gelemez.
Bir yorum bırakınız...