Evinizdeki elektrikli aletlerin ne kadar harcadığını öğrenmek için elektrik tüketim hesaplama nasıl yapılır? Merak ediyor olabilirsiniz. Bu yüzden bizde yazımızda bu sorunun cevabını sizlere aktarmaya çalışacağız. Son zamanlarda teknolojinin fazlasıyla geliştiğini birçoğumuz biliyoruzdur. Gelişen teknolojiyle birlikte birbirinden farklı elektrikli aletler karşımıza çıkabiliyor.
Ancak elektrikli aletlerin artmasıyla birlikte evlerde ki elektrik kullanımı da artıyor. Bu durumda kullanıcıların elektrik faturalarına olumsuz şekilde yansıyabiliyor. Ayrıca tabi ki kullanıcılar genel olarak birçok elektrikli alet kullandıkları için hangi aletin faturaya etki ettiğini bulmakta zorluk yaşayabiliyorlar.
Bunun gibi durumlarda ise kullanıcıların karşısına hesaplama için kullanabilecek bazı yöntemler çıkıyor. Kısacası kWh hesaplama, klima elektrik tüketimi hesaplama 2020 gibi şeyleri nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.
Elektrikli Ev Aletleri Ne Kadar Enerji Harcar?
Bu kısımda ev aletleri elektrik tüketim hesaplama işlemi hakkında sizlere bazı detaylar vermeye çalışacağız. Televizyon ne kadar elektrik harcar ve fırın ne kadar elektrik harcar gibi soruları daha önce mutlaka merak etmişsinizdir. Yazımızın devamında sizlere elektrik tüketiminin nasıl hesaplandığını detaylı şekilde anlatacağız.
Ancak bununla uğraşmak istemeyen kullanıcılar için birçok evde bulunan fırın üzerinden enerji tüketimini örneklendireceğiz. Böylece hesaplama yapmasanız bile enerji tüketimi hakkında biraz bilgi sahibi olabilirsiniz. Şimdi elektrik tüketim hesaplama 2021 işlemine geçmeden önce örnek olarak birçok evde bulunan fırını ele alalım.
İlgili: Elektirik Faturasını Düşürebilirsiniz.
İlk olarak fırının günde 2 saat çalıştığını ve 1.500W güç harcadığını farz edelim. Bu fırının günlük harcadığı elektriği bulmak için 1.500W değerini 2 ile çarparak 3.000W sonucuna ulaşabiliriz. Yani bu değerlere göre her gün kullanılan bir fırın 3.000×30 üzerinden ayda yaklaşık 90.000W elektrik harcar. Şimdi 90.000W değerini kWh olarak bulmak için bine bölmemiz gerekiyor. Bu değeri bine böldüğümüzde 90 kWh sonucunu buluyoruz.
Son olarak ise elektriğin vergiler ve diğer tüm ücretler dâhil 1 TL birim fiyatına sahip olduğunu farz edelim. Bu durumda çıkan 90 kWh sonucunu 1 ile çarptığımızda fırının elektrik faturasına etkisini görebiliriz. Yani bahsettiğimiz değerlere göre fırının faturaya etkisi ayda yaklaşık 90 TL olacaktır.
Elektrik Tüketim Hesaplama Formülü
Elbette internette elektrik tüketim hesaplama aracı gibi şeyler bulabilirsiniz. Ancak bunun yerine direk kendiniz hesaplamak istiyorsanız sizlere anlatacağımız formülü uygulayabilirsiniz. Formül size biraz karışık gelebilir ancak kafanızın karışmaması için bazı örneklendirmeler yapmaya çalışacağız.
Isıtıcı Elektrik Tüketim Hesaplama
Şimdi elektrik hesaplama formülünü daha anlaşılabilir şekilde anlatabilmek için bir elektrik ısıtıcısı üzerinden örneklendirmeler yapalım.
- İlk olarak 2.000W gücünde bir elektrik ısıtıcısı kullandığınızı varsayalım.
- Bu ısıtıcının günde 5 saat kullanıldığını farz edelim.
- Elektrik tüketim hesaplama güncel işleminin bu adımında ısıtıcı günde 5 saat kullanıldığı için 2000W değerini 5 ile çarpıyoruz. (2.000×5=10.000)
- Daha sonra bu ısıtıcının her gün kullanıldığını varsayarsak, aylık değeri bulmak için çıkan sonucu 30 ile çarpmamız gerekiyor. (10.000×30=300.000)
- Şimdi bulduğumuz aylık değeri kWh olarak bulmak için bine bölüyoruz. (300.000/1.000=300 kWh)
- Son adımda elektriğin birim fiyatının vergi ve diğer tüm ücretler dâhil 1 TL olduğunu varsayalım. Çıkan son sonucu elektriğin birim fiyatı ile çarpıyoruz ve böylece kullanılan ısıtıcının elektrik faturasına aylık etki ettiği ücreti bulmuş oluyoruz. (300×1=300 TL)
Elektrik faturası hesaplama gibi işlemler yapmak isteyenler için watt kWh hesaplama gibi işlemler bu şekilde yapılabiliyor. Fırın elektrik tüketim hesaplama örneğini de verdiğimiz yazımızda fiyatlar dâhil belirttiğimiz tüm değerleri örnek olarak verdiğimizi hatırlatalım.