Okulunuzda ya da iş yerinizde hazırlamış olduğunu bir projenin sunumunu yapmak her zaman tedirgin edici olmuştur. Üstelik sizi dinleyenlerin otorite insanlar olduğunu düşündüğünüzde içinizi büyük bir korkunun kaplaması da kaçınılmazdır. Fakat sunum yapmak her ne kadar tedirgin edici bir eylem de olsa etkili sunum yapmanın püf noktaları sayesinde bu zorlu görevin üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Gelin, etkili sunum teknikleri hakkında verilen tavsiyelere birlikte bakalım.
TİYATRO OYUNUNA HAZIRLANIR GİBİ PROVA ALIN
Etkili sunum demek konuya hakimiyetin had safhada olduğu sunumlar demektir. Bu yüzden sunumunuzu sunum gününden önce hazır etmeye özen gösterin. Önceden hazırlamış olduğunuz sunumunuzun üzerinden defalarca geçebilir bu sayede en etkili ses tonunu ya da tonlama yapacağınız noktaları yakalamış olursunuz.
Ayrıca önceden yapılan prova ve hazırlık sunum esnasında kendinizi daha özgüvenli hissetmenize de olanak sağlayacak ve konuya olan hakimiyetinizi karşı tarafa geçirmenize yarayacaktır.
ÖZGÜVENLİ OLMAYA ÇALIŞIN
Sunum esnasında her şey sizin elinizde olacağından mümkün olduğunca özgüveninizi yüksek tutmaya özen göstermelisiniz. Bunun için de iyi hazırlanmalı ve heyecanınızı arttıran ortamlardan bir müddet uzak durmalısınız.
Özgüvenli olmak her daim sunumların daha etkili olmasına ve rahat geçmesine olanak sağlar. Bu yüzden ipleri elinize aldığınızı hissettirin ve karşınızdakilerin sizi dinleyerek bir şeyleri öğreneceğini unutmayın. Sunum süresince hakimiyetin sizde olduğunu kesinlikle unutmayın.
Sunumun hemen öncesinde beslenmenize de özen göstermenizde fayda olacaktır. Çarpıntı yapan besinlerden ve içeceklerden uzak durursanız bu sayede heyecanınızı daha rahat dizginleyebilirsiniz.
BEDEN DİLİ VE MİMİKLER OLDUKÇA ÖNEMLİ
Etkili sunum yapmanın püf noktaları tartışıldığında beden dilinin ya da jest ve mimiklerin çok yararı vardır. Beden dilinizi sunum esnasında aktif ve doğru bir şekilde kullanırsanız sizi dinleyenleri etkileyebilirsiniz. Ses tonunuz, jest ve mimikleriniz dinleyicileri yönlendiren etmenlerdir. Sunumun en çarpıcı anında ses tonunuzu değiştirebilir çeşitli jestlerle vurgular yapabilirsiniz. Sunumunuzun sıkıcı geçmesini istemiyorsanız beden dili vasıtasıyla dikkat çekebilir ve dinleyiciyi sunuma bağlayabilirsiniz. Elbette bunu yaparken abartıdan uzak durmalı yalnızca olması gerektiği kadar jest ve mimik kullanmalısınız.
SLAYTLARINIZ AÇIK VE BİLGİLENDİRİCİ OLMALI
Etkili sunum teknikleri denildiğinde akla ilk slaytların düzeni gelmektedir. Slaytlarınızı olabildiğince sade tutmaya özen gösterin. Rengarenk ve ciddiyetsiz duran şablonları kesinlikle kullanmayın ve yazı tipinizi de buna göre belirleyin. Bunun yanı sıra slaytlarınız kesinlikle çok fazla metni barındırmamalıdır. Slaytlar size sunum için yardımcı olacak görsel materyallerdir ve asıl önemli olan sizin sunma yetinizdir. Yani söylediklerinizin her cümlesinin slaytlarda olması dinleyicilerin dikkatini dağıtır ve konunun anlaşılmamasına yol açar. Bu yüzden slaytlarınızda sunum metninizi kuvvetlendirecek görselleri kullanmak yeterli olacaktır.
Bir yorum bırakınız...