Facebook son zamanlarda popülerliği azalsa da dünya çapında halen popüler olduğunu kesinlikle biliyoruz. Birçoğumuz sosyal ağları amaçlanan amaçlar için kullanırken, birçok insan kötü amaçlı nedenlerle kullanıyor. Facebook hesabınızı nasıl koruyabilir ve hacker’ları uzak tutabilirsiniz?
Öncelikle, korsanları dışarıda tutmak için aşağıda özetlenen tüm olası teknik adımları atın.
Parola
Hatırlanması kolay, zor bir şifre seçin. Bunu yapmanın birçok yolu vardır, ancak kolay bir tanesi ifade yöntemidir. Bu yöntemi kullanmak için sayıları içeren bir ifade seçin. Her kelimenin ilk harfini büyük harf olarak değiştirin. Yaygın olarak kullanılan karakterleri sembollere geçirin, sayıları, boşlukları ekleyin. Daha detaylı güçlü şifre oluşturma yöntemlerine bakınız.
E-Posta
E-postanız Facebook kullanıcı adınız olduğundan, onu gizlemeniz ve korumanız gerekir. Bunu yapmak için Hakkında sayfanızı açın. Soldaki sütunda “İletişim bilgileri ve temel bilgiler” seçeneğini tıklayın. Farenizi E-posta alanının üzerine getirin ve görüntülendiğinde “Düzenle” düğmesini tıklayın. Aşağı oku tıklayın ve erişimi “sadece ben” olarak değiştirin ve değişiklikleri kaydedin.
Uygulamaları devre dışı bırak
Bilgisayar korsanlarının hesabınıza erişebilmesinin bir başka yolu da uygulamalardır. Bu uygulamalar Facebook hesabınız üzerinden giriş yapmanıza izin verilenlerdir. Bu nedenle, özellikle uygulamayı tanımıyorsanız kullanmadığınız tüm uygulamaların hesabınızı temizleyin!
Bunu yapmak için, Facebook’taki üst çubuğun sonundaki üçgen simgesine tıklayın. “Ayarlar” ı seçin ve soldaki sütunda “Uygulamalar ve Web Siteleri” ni bulun. Erişime sahip tüm uygulamaları görmek için üzerine tıklayın. Silmek istediğiniz kutuların kutularını işaretleyin ve üst kısımdaki mavi düğmeyi tıklayın. Facebook ve diğer platformlardaki uygulama linklerine ulaşmak için göz atın.
Tanınmayan Giriş Uyarıları
Hiç kimsenin hesabınıza giriş yapmadığından emin olmak istiyorsanız, “Tanınmayan girişler hakkında uyarılar alın” seçeneğini etkinleştirin. Bununla birlikte, bu bildirimleri Facebook bildirimleri, e-posta, Messenger veya telefonunuz aracılığıyla almak isteyip istemediğinizi seçebilirsiniz. Farklı bir yerden giriş yaptığınızda, bu mesajlardan birini alırsınız.
İki Faktörlü Kimlik Doğrulama
İki faktörlü tanımlama, bilgisayar korsanlarının hacklemesini imkansız kılar. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi girdikten sonra, telefonunuza erişmek için girmeniz gereken bir güvenlik kodu gönderir. Hiç kimse telefonunuzun fiziksel erişimi olmadan hesabınıza giriş yapamaz.
Bilgisayarda bir web tarayıcısı kullanıyorsanız, uygulamalarınızı kontrol etmek için yaptığınız gibi Ayarlar’a giderek iki faktörlü tanımlamayı etkinleştirin. Soldaki sütunun üst kısmındaki “Güvenlik ve giriş” seçeneğine tıklayın. “İki faktörlü yetkilendirmeyi kullan” seçeneğinin yanındaki “Düzenle” yi tıklayın ve talimatları izleyin.
Mobil cihazda, menü simgesine (üç yatay çizgi veya dikey nokta) dokunarak etkinleştirin. Ayarlar’a ilerleyin ve ardından “Gizlilik -> Hesap Ayarları> Güvenlik ve giriş yapın.” “İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kullan” a gidin ve verilen talimatları izleyin.
Bildirim E-postalarını Şifrele
Facebook’tan gelen tüm e-postaların orijinal olduğundan emin olmanın bir başka yolu da, mesajların şifrelenmesi için bir genel anahtarın etkinleştirilmesidir. Bunu yapmak için, “Ayarlar -> Güvenlik ve oturum açma” bölümüne gidin. Aşağı kaydırın ve “Şifreli bildirim e-postaları” nı tıklayın. OpenPGP Genel Anahtarınızı ekleyin ve Facebook’un şifrelenmiş mesajlar göndermesine izin verin. Tüm e-postalarınız için şifreli mesajlar kullanmaya başlamadan önce bu mesajları okuyabileceğinizi doğrulamak için bir e-posta alacaksınız.
E-posta Geçmişini Kontrol Et
Facebook’tan geldiğini belirten bir e-postanın gerçekten yapmanın bir başka yolu da, güvenlik seçenekleri listesinin en altındaki “Facebook’tan son e-postaları gör” seçeneğini kullanmaktır. Bu seçeneğin yanındaki görünümü tıklattığınızda, güvenlik ve girişle ilgili son e-postaların bir listesini ve gönderdikleri diğer e-postaları görmek için bir sekme göreceksiniz. Facebook’tan bir tane aldıysanız ve listede yer almıyorsa, bunun bir aldatmaca olduğunu biliyorsunuz.
Mesajlar
Haber beslemenizdeki veya duvarınızdaki herhangi bir gönderiye, kimlik bilgilerinizi veya şifrenizi doğrulamanızı isteyen yanıt vermeyin.
Uygulamalar ve oyunlar
Facebook’ta her gün kullanılan meşru ve kullanışlı uygulamalar olsa da, dolandırıcılığın ön cephesi olan birçok kişi var. Bir arkadaş bir uygulamayı denemenizi isterse, yüklemeden önce isteği gönderdiklerini doğrulayın.
E-postalar
Facebook’tan gelmiş gibi görünen e-postalara karşı dikkatli olun. Bu e-postadaki herhangi bir bağlantıyı tıklamayın. Bunun yerine, hesabınıza giriş yapın ve bağlantının gerçek olup olmadığını görmek için iletilerinizi kontrol edin.
Dış bağlantılar
Zaman çizelgenizde veya haber akışınızda görünen bağlantılara dikkat edin. Bildiğiniz bir kişi bağlantıyı göndermiş olsa bile, saldırıya uğramış olabileceğini unutmayın. Arkadaşınız uygunsuz bağlantılar gönderiyorsa, birilerinin onları saldırıya uğramış olabileceğini ve şifrelerini değiştirmeleri gerektiğini arkadaşlarınıza bildirin.
Arkadaşlık isteği
Son olarak, gerçek hayatta bilmediğiniz kişilerin arkadaşlık isteklerini kabul ederken çok dikkatli olun. Paylaşılan ilgi alanları veya karşılıklı arkadaşlıklar nedeniyle bu isteklere izin vermenin iyi nedenleri vardır, ancak sizden önce hesaplarına göz atın. Kaç yaşında olduğunu gör. Yeni bir hesap ise aldatmaca olma ihtimali yüksektir.
Orijinal görünüp görünmediklerini veya başka bir yerden indirilip indirilmediklerini görmek için zaman çizelgesindeki fotoğraflara bakın.
Bir yorum bırakınız...