Her zaman yattığınız yerden farklı yerlerde çok yatmışsınızdır. Bir otelde veya bir arkadaşınızın yatağında yattığınızda, yatakta dönüp durmaktan yorulursunuz ve ertesi gün sersemletici ve kasvetli bir şekilde uyanırsınız. Farklı bir yerde uyuduğumuz zaman, beynimiz aslında hayatta kalma modundadır.
Brown University’den bu fenomeni (olayı) keşfeden bilim adamları, insanlardaki İlk Gece Etkisini (İGE) bir süredir düzenli bir uyku rahatsızlığı olarak görüyorlardı, ancak bunun nasıl olduğunu tam olarak anlayamadılar. Bunun üzerine bilim adamı Masako Tamaki ve arkadaşları nedenini öğrenmek için ileri derecede beyin görüntüleme teknikleri kullanarak, beyni dikkatlice analiz ettiler.
Garip bir şekilde, beynin yarısının uyku aktivitesini yerine getirdiğini, diğer yarım beynin de mırıldandığını keşfettiler. Beynin yarısı tamamen uyurken ve tepkisizken, diğeri çok daha aktifti hatta çevresine bile tepki vermişti. Örneğin, İGE yaşayan çalışmadaki kişiler gıcırdayan bir kapı, dışarıdan uzaktan gelen bir hayvan sesi duyduğunda hemen uyandı. Açıklanamayan sebeplerden dolayı beyninin gece bekçisi olan beynin sol taraftı harekete geçti.
Bu uyku biçimi, hayvanlarda da bulunur. Deniz memelilerinin ve bazı kuşların hem uyanık hem de uykudadır. Okyanusta sürüklenen balinalar ve yunuslar, uyku halindeyken son derece savunmasızdır. Bu nedenle avlanmaktan kaçınmak için her seferinde bir buçuk beyinle uyurlar. Beynimiz balinalar ve yunusların ne olduğu hakkında minyatür bir sisteme sahip olabilir.
Bilim adamları, insanların ilk gecelerinde rahat uyku uyumaları için çareler aramaktadır. İnsanlar için yorucu bir durumdur. Özellikle de iş ortamında sık sık seyahat eden sürekli olarak uyku sorunu çeken insanlar için umut vaad ediyorlar. Bilim adamları, insan beyninin çok esnek olduğunu be nedenle, bu kişilerin bunu kendilerinin de halledebileceği mümkün olduğunu söylüyor. Muhtemelen bu durumu halletmiş insanlar vardır. Muhtemelen, farklı yerlerde yatma olayını çok sık yaşadıkları için bu olaya alışmışlardır. Alışkanlık, beynin İGE algısını ortadan kaldırmıştır.
Bir yorum bırakınız...