Birden çok platformu destekleyebilen FTP istemcisi olarak tanımlanabilen Filezilla, başta Windows işletim sistemi olmak üzere Mac OS X ve Linux platformlarında çalışabiliyor. Filezilla programı ile internette yayında olan web sitenize erişerek, yedekleme, dosya değiştirme eklenti silme gibi birçok önemli işlemi, masaüstü uygulaması ile yapabilirsiniz. Filezilla, istemci ve sunucu olarak 2 kısma ayrılmaktadır. İnternetten kolayca indirebileceğiniz 5.8 Mb büyüklükteki bu yazılımı Tim Kosse 2001 yılında arkadaşları ile beraber geliştirdi ve ücretsiz olarak dağıttı.
Rakip FTP istemcisi programlara oranla dünyada en çok indirilen programdır. Bilgisayarınızdaki dosyaları, internet sitenize aktarmanın en kolay ve güvenilir yöntemi olan Filezilla hem açık kaynak olması hem de tamamen ücretsiz olması nedeni ile dünya çapında tanındı. Yedek almak dosya dizinlerini ayarlamak gibi önemli işlemleri FTP aracı olan Filezilla ile yapabilirsiniz.
İlgili: FTP Nedir? Ne İşe Yarar?
Filezilla Nasıl Kullanılır?
Basit bir şekilde önce programı bilgisayarınıza internetten indiriyorsunuz. Sonra kurulumunu yapıyorsunuz. Açılan ara yüzünde size FTP Server, FTP user, FTP Password bilgileri sorulur. Siz bu bilgileri, sitenizin barındığı host firmasının destek bölümüne yazarak alabilir ya da mailinize yollanmasını sağlayabilirsiniz. Bilgileri aldıktan sonra;
- Filezilla programını açın.
- FTP server’ınıza iki şekilde ulaşabilirsiniz. Üst kısımdan hızlı giriş yapmak için, FTP Server kısmına şu formatta giriş yapacaksınız: Server: ftp.sitenizinadı.com, kullanıcı adı ve şifre zaten host firmanız tarafından size ver ilecek. Bu bilgileri de girdikten sonra “Hızlı bağlan” butonuna basarak ftp bağlantısını başaruyla sağlarsınız.
- İsterseniz FTP ayarlarını programa kayıt ederek istediğiniz zaman hızlı bir şekilde FTP server’a giriş yapabilirsiniz. Bunun için;
- Sol üstten “Dosya > Site yöneticisi” penceresini açın.
- Açılan pencerede, Alt kısımdan yeralan “Yeni site ekle” butonuna tıklayın.
- Sağ kısımda yine aynı şekilde Sunucu alanına ftp.sitenizinadı.com sunucunuzu yazın.
- Kullanıcı adına kullanıcı adını yazın
- Burada güvenlik için her açılışta şifre sorması için “Oturum açma türü”ni “Parola sorulsun” olarak seçin. İsterseniz parolayı bir kez girerekte parolama istemeden de giriş yapabilirsiniz. Ancak güvenlik için “Parola sorulsun” seçili kalsın.
- Daha sonra alt kısımdan “Bağlantı kur” butonuna tıklayarak serverınıza giriş yapın.
- Bilgisayarınızı yeniden açtığınızda Sol alanda serverınızı tıklayrak sadece şifre ile giriş yapabilirsiniz.
- Bu yöntemle daha fazla bağlantı ekleyerek bağlantılar arası geçiş yapabilirsiniz.
Filezilla Nereden İndirilir?
Birçok sitede Filezilla indirme linki vardır ancak program üzerinde oynanmış olabileceği için siz programın kendi resmi sitesine girerek indirin. Programı indirip kurduğunuzda ve yukarıdaki bilgilerle FTP sitenize erişim sağladığınızda pencerenin sol tarafı sizin bilgisayarınızdaki dosyalarıdır, sağ taraftaki kısım da sitenizin dosyalarının bulunduğu alandır. Bilgisayarınız ve FTP siteniz arasısında dosya transfer etmek için sürükle bırak yöntemini kullanabilirsiniz.
Site Dosyaları Nerede?
Sitenizin dosyaları “www” klasörü ya da “public_html” isimli dosyanın altındadır. 2 dosya da aynıdır. Fakat siz cPanel kullanıcısı iseniz bu böyledir. Plesk panellerde ise site dosyaları “httpdocs” klasörünün altında görünür. Dilerseniz sitenizin dosyalarının bulunduğu kısımda sağ tıklama yaparak yeni bir dosya oluşturabilirsiniz. Silmek istediğiniz dosya için del tuşunu kullanın. Ancak sistem dosyaları olduğundan bu işi iyi bilmeden dosya silmeniz, sitenizi kaybetmek anlamına gelebilir. Bu yüzden işlem öncesi mutlaka yedek almayı unutmayın.
Sunucuya Erişememe Sorunu
Eğer Filezilla FTP programı ile sitenize bağlanamıyorsanız, ki bu sık yaşanır, bu durumda domain aldığınız şirketle irtibata geçin. Onlar alan adını yönlendirme işlemini henüz gerçekleştirmemiş olabilirler. Bu durumda alan adı yerine geçen ve rakamlardan oluşan bir kodu server kısmına girmeniz gerekecektir.
Dosya Aktarırken Elektrik Kesilirse Ne Olacak?
Dosyalarınızı aktarırken enerji kesilirse siteniz yok olmaz. Yeniden enerji geldiğinde tekrar sitenize bağlanarak kaldığınız noktadan aktarım işine devam edebiliyorsunuz.
Bir yorum bırakınız...