Sigmund Freud psikoloji alanında en çok söz ettiren isimlerden biridir. İnsan ve davranışıyla ilgili ortaya attığı pek çok kavramla psikolojinin Freud’suz olması asla mümkün değildir. Hatta pek çok bilim insanı psikolojiyle ilgili söylenecek olanların Freud’u destekleyen ya da eleştiren yapıda olduğunu dile getirmiştir. Peki, Sigmund Freud bilinçaltını nasıl keşfetmiş ve bu alana nasıl merak salmıştır?
Sigmund Freud Psikolojiyle Nasıl İlgilenmiştir?
Freud psikolojiyle ilgili temel kavramları öne sürmeden önce de tıp dünyasının önemli isimleri arasında yer almaktaydı. Freud tıp kariyerinde bilinçaltı keşfi öncesinde bir nörolog olarak çalışmaktaydı. Ancak meslek hayatı içerisinde yaşadığı pek çok deneyim onu insan psikolojisine ve bilinçaltı deneyimler için keşif yapmaya itmiştir. Özellikle sıklıkla kullanılan hipnoz yönteminin etkileri üzerindeki araştırmaları bilinçaltını keşfetmeye doğru yönlendirmiştir. Özellikle karşılaşmış olduğu bir hastanın tepkileri onun bilinçaltı fikirlerini daha çok derinleştirmiştir.
Hipnoz Tedavisi Freud’u Nasıl Yönlendirmiştir?
Freud’un dönüm noktalarından birisi 1885 yılında Charcot adındaki başka bir nörologla birlikte çalışmak için Paris’e gitmek olmuştur. Özellikle Charcot’un hipnoz üzerindeki çalışmaları bilinçaltı keşfi için Freud’u derinden etkilemiştir. Charcot özellikle ilginç kabul edilen ve fizyolojik rahatsızlıklar üzerinde hipnoz tedavisini uygulayarak çalışmalar yürütmüştür.
Freud Charcot deneyimi sonrasında Viyana’ya dönerek hipnoz üzerinde deneyimleri olan Breuer ile birlikte çalışmaya başladı. Breuer özellikle histeri hastaları üzerinde çalışmalar yapan en ünlü doktorlardan birisidir. Histeri hastalığı kişilerde kolunu kullanmama, sağırlık, yürüyememe ya da körlük durumu gibi farklı durumlarla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Temel olarak fiziksel bir sorun olarak görünse de Freud ve Breuer histeri için ayrı bir yorum ortaya koymuşlardır.
Anna O. Vakası Freud’u Nasıl Etkilemiştir?
Anna O. lakaplı kişi Breuer’un histeri tanısı almış hastalarından biridir. Bu vaka Freud için bilinçaltı keşifle
Freud ve Breuer bu vaka ardından Histeri Çalışmaları isminde bir yayınla hipnoz tedavisini ve etkinliğini dile getirdiler. Freud daha sonra histeri vakaları ile çalışmayı sürdürdü. Ancak onu hayal kırıklığına uğratan durum hipnozun sınırlı sayıdaki hastada etkili olmasıydı. Ancak Freud daha sonra hastaların hipnoz altında olmasına gerek kalmadan uygun ortamlar oluşturulduğunda ve kendileriyle ilgili gizli kalmış durumları açıkladığında histeri belirtilerinin ortadan kalktığını keşfetti. Bu durum bilinçaltı keşif için önemli bir kavram olan serbest çağrışımı ortaya çıkardı. Freud’un yaşadığı bu bilinçaltı deneyimler, önemli bir konu haline gelen çocukluk dönemlerinde hastaların yaşadığı sarsıcı durumun genellikle cinsellikle ilgili olmasıydı.
Bir yorum bırakınız...