Kablosuz Dosya ve FTP ile Dosya Aktarımı Nasıl Yapılır? ∞

Kablosuz Dosya ve FTP ile Dosya Aktarımı Nasıl Yapılır?

FTP ile dosya aktarım

Kablosuz dosya transferi için FTP ile dosya aktarımı yapmayı deneyebilirsiniz. Bu yöntem aslında istemci-sunucu modeline dayanıyor.

Dosyalarımızı transfer etmek için birçok farklı yöntem kullanabiliyoruz. Ancak bu yöntemlerin birçoğu oldukça kullanışsız. Örneğin, taşınabilir disk kullanarak dosyalarımızı başka bir cihaza taşıyabilmemiz mümkün. Bu tür yöntemler geçmişte sık tercih edilse de günümüzde pek tercih edilmiyor.

Çünkü günümüzde birçok farklı şekilde kablosuz dosya transferi yapılabiliyor. FTP’nin de tam olarak bu işe yaradığını söyleyebiliriz. İçeriğimizde FTP ile dosya aktarımından bahsetmek istiyoruz. FTP ne işe yarar? FTP ile kablosuz dosya transferi nasıl yapılır? Sorularının cevaplarını sizlerle paylaşacağız.

FTP Protokolü Nedir? Ne İşe Yarar?

Kablosuz dosya göndermenin bir yolu FTP ile dosya aktarımı yapmak. FTP açılımı File Transfer Protocol yani Dosya Transfer Protokolü’dür. FTP, ağ üzerinden dosya transferi yapmamızı sağlayan bir protokol olarak tanımlanabilir.

Bu protokol, bir cihazdan diğerine dosya gönderme, dosya alma veya dosyaları güncelleme gibi işlemleri gerçekleştirmek için kullanılır. FTP’nin istemci-sunucu modeline dayanan bir protokol olduğunu söyleyebiliriz.

Örneğin, bir bilgisayara FTP istemcisi kurabilirsiniz. Daha sonra, farklı bir bilgisayara da FTP server kurabilir ve o bilgisayara FTP bağlantısı yaparak cihazdaki dosyalara erişebilirsiniz. Bu adımların ardından iki bilgisayar arasında dosya gönderimi ve daha birçok şey yapabilirsiniz.

Bu tür senaryoda bir bilgisayar istemci gibi diğeriyse sunucu gibi çalışır. Bağlantı yapılan cihazın dosyaları görüntülenebilir ve dosya transferi gibi işlemler gerçekleştirilebilir. FTP ile dosya aktarımı genellikle web geliştirme süreçlerinde, dosyaların sunucuyla senkronize edilmesinde, dosyaların yedeklenmesinde ve paylaşılmasında yaygın olarak kullanılır.

Mobil ve Bilgisayarda FTP ile Dosya Aktarımı

Mobil ve Bilgisayarda FTP ile Dosya Aktarımı

İletişim protokolü FTP ile dosya aktarımı yapmak çok karışık değil. Ancak elbette adımları uygularken dikkatli olmak gerekiyor. Üstelik FTP ile mobilden bilgisayara veya bilgisayardan bilgisayara dosya transfer yapılabiliyor. Bu yüzden FTP nasıl kullanılır sorusunu iki farklı şekilde sırayla açıklamak istiyoruz.

FTP Server ile Bilgisayarlar Arası Dosya Transferi

  • FTP ile dosya aktarımı için FileZilla istemcisini bilgisayarınıza kurmalısınız. Kurulumdan sonra bağlantı sağlamak için bir sunucu bilgilerine ihtiyacınız olacak. Örneğin, bir sitenin sunucu bilgilerini alarak sunucuya bağlanabilir ve sitenin dosyalarına erişebilirsiniz.
  • Ayrıca, herhangi bir bilgisayara FileZilla Server programını kurabilir ve o bilgisayarı sunucu gibi kullanabilirsiniz. Böylece o bilgisayara bağlanarak dosyalarına erişebilirsiniz. FileZilla Server kurulumunun ardından programın içerisinden bir user oluşturarak bu kullanıcıya özel şifre belirlemeniz gerekiyor.
  • Bir sunucuya bağlanarak dosyalarına erişmek için FTP programı FileZilla’yı çalıştırın.
  • Program açıldıktan sonra üst bardaki Sunucu kutucuğuna sunucunun adresini yazın.
  • Kullanıcı adı ve Parola kısmına da sunucu için belirlenen kullanıcı adını ve şifreyi girmelisiniz.
  • Bağlantı noktası’na ise sunucunun Port numarasını yazmalısınız.
  • Bu adımların ardından Hızlı bağlan’a tıkladığınızda diğer bilgisayara veya bir sunucuya bağlanabilirsiniz.
  • Bağlantı başarıyla gerçekleştiğinde, FileZilla programında Yerel site ve Uzak site şeklinde iki farklı kısım göreceksiniz. Buradaki Yerel site kullandığınız bilgisayarı, Uzak site ise bağlandığınız sunucu bilgisayarını temsil eder.
  • Uzak site kısmından uzaktaki bilgisayarın dosyalarını düzenleyebilir ve indirebilirsiniz.
  • Ayrıca, kendi cihazınızdan Uzak site kısmına bir dosya yükleyerek dosya transferi yapabilirsiniz. Kablosuz dosya transferi işte bu şekilde yapılabiliyor.

İlgili: FTP Güvenliği için Yapılabilecekler

FTP ile Mobilden Bilgisayara Dosya Transferi

  • FTP ile dosya aktarımı için telefonunuza WiFi FTP Server uygulamasını indirin. Bilgisayarınıza da yine FileZilla programını kurmanız gerekiyor.
  • Telefondaki WiFi FTP Server uygulamasını açın ve BAŞLAT’a tıklayın. Butona tıkladığınızda telefonunuz bir sunucu gibi çalışacak ve karşınıza bazı bilgiler gelecektir.
  • Bilgisayarda FileZilla programını açın ve üst kısımdaki Sunucu kutucuğuna telefondaki uygulamada yazan Server URL adresini girin. Bu adresi yazdıktan sonra diğer kısımları boş bırakarak Hızlı bağlan’a tıkladığınızda bağlantı sağlanacaktır.
  • Ancak bağlantı sağlanmazsa, uygulamada yazan Kullanıcı kimliği ve Parola’yı da FileZilla’da bulunan Kullanıcı adı ve şifre kısımlarına yazabilirsiniz.
  • Bağlantı sağlandıktan sonra Uzak site kısmında mobil cihazınızın dosyalarını görebilirsiniz. Bu kısımdan istediğiniz dosyaları bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Ayrıca bu kısma bir dosya yükleyerek telefonunuza dosya transferi yapabilirsiniz. Mobilden bilgisayara FTP ile dosya aktarımını bu adımlarla gerçekleştirebilirsiniz.
github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...