Ofsayt öncelikle rakip sahada yani hücum sırasında olur. Topla son oynandığı anda rakip kale çizgisine en yakın oyuncu ya da 2.oyuncu sizden ise ve top o oyuncuya giderse ofsayt olur. Bilindiği gibi futbolda el ve kol kullanılmaz. Bunun için rakip oyuncudan sizin oyuncunuzun sadece eli veya kolu ilerde ise ofsayt olmaz.
Ofsaytı genelde yardımcı (yan) hakem belirler ama son kararı orta hakem verir.
Ofsayt kuralı sadece taç atışında geçerli değildir. Taç atışında isterseniz sizin oyuncu kale çizgisine en yakın oyuncu olsun yinede ofsayt olmaz. Taç atışı dışında oyun içerisinde tüm pozisyonlarda ofsayt kuralı geçerlidir. Topu atan oyuncu diğer oyuncudan ilerde ise yani rakip kaleye daha yakın ise ofsayt olmaz.
Kendi takımınızdan bir oyuncu rakip kaleye şut çektiği zaman topun ayaktan çıktığı ana bakılır eğer kendi takım arkadaşı rakip kaleye en yakın ve ya 2. yakın ise top direkten ya da kaleciden dönerse ve kale çizgisine yakın olan takım arkadaşına gelirse ve topa hamle yaparsa ofsayt olur. Ofsayt ile ilgili bir kural daha vardır o da pasif ofsayt eğer ofsaytta kalan oyuncu topa doğru hamle yapmaz ise pasif ofsayt sayılır ve hakem oyunu devam ettirir. Ancak bu kural oyuncu kalecinin önünde olursa ve kalecinin görüş açısını engellerse topa doğru hamle yapmasa bile ofsayt olur. Ofsayt sonucunda rakip takım serbest atış kullanır. Serbest atış ise ofsayta yakalanan oyuncunun bulunduğu bölgeden kullanılır.
Bir yorum bırakınız...