Hem insanların giydikleri kıyafetlere takılabilen hem de insanların vücutlarına aksesuar olarak takılabilen akıllı elektronik cihazların tümüne Giyilebilir Teknoloji denir. Giyilebilir teknoloji, farklı uygulamalara sahip olan bir teknolojidir. Giyilebilir teknoloji, nesnelerin interneti teknolojisine örnek teşkil eden bir teknolojidir.
Giyilebilir Teknolojilerin Tarihi Nedir?
Giyilebilir teknolojilerin tarihi, 1500 senesinde Alman mucit tarafından icat edilen saat ile başlamıştır. 1500 senesinde Alman mucit tarafından icat edilen saat kolye gibi giyinilen bir aksesuar olarak tasarlanmıştır ve sadece kadınlar tarafından kullanılmıştır. 1600 senesinde yelek cep saatleri icat edilmiştir. 1700 senesinde kol saatleri icat edilmiştir ve 1700 senesinde icat edilen kol saatleri kadınlar tarafından bilezik olarak kullanılmıştır. 1700 senesinde icat edilen kol saatleri ilk kez 1904 senesinde erkekler tarafından kullanılmıştır. 1970 senesinde giyilebilir teknoloji olarak işitme cihazı icat edilmiştir. 1980 senesinde giyilebilir teknoloji olarak hesap makinesi saati icat edilmiştir. 2012 senesinde giyilebilir teknoloji olarak sanal gerçeklik kulaklığı icat edilmiştir. 2016 senesinde giyilebilir teknoloji olarak yeni nesil VR kulaklığı icat edilmiştir. 2018 senesinde giyilebilir teknoloji olarak akıllı saatler icat edilmiştir.
Giyilebilir Teknolojilerin Özellikleri Nelerdir?
Giyilebiir teknoloji geçmiş tarihten beri var olsada günümüzde akıllı saat gibi giyilebilir aksesuarları ifade etmektedir. Giyilebilir teknolojilerin özellikleri, kendi içerisinde 10 ana gruba ayrılır. Bunlar;
1)İnsanların kalp atış hızları hakkında veri toplanmasına olanak sağlayan bir teknoloji olması,
2)İnsanlar tarafından yakılan kaloriler hakkında veri toplanmasına olanak sağlayan bir teknoloji olması,
3)İnsanların attıkları adımlar hakkında veri toplanmasına olanak sağlayan bir teknoloji olması,
4)İnsanların kan basıncı değerleri hakkında veri toplanmasına olanak sağlayan bir teknoloji olması,
5)İnsanlar tarafından salınan bazı biyo kimyasallar hakkında veri toplanmasına olanak sağlayan bir teknoloji olması,
6)İnsanların egzersiz yapmak amacı ile harcadıkları zaman hakkında veri toplanmasına olanak sağlayan bir teknoloji olması,
7)İnsanların kanında bulunan alkol değerleri hakkında veri toplanmasına olanak sağlayan bir teknoloji olması,
8)İnsanların atletik performans değerleri hakkında veri toplanmasına olanak sağlayan bir teknoloji olması,
9)Kalp problemleri olan hastaların uzun süreli olarak izlenmesine olanak sağlayan bir teknoloji olması,
10)Dolaşım problemleri olan hastaların uzun süreli olarak izlenmesine olanak sağlayan bir teknoloji olması, giyilebilir teknolojilerin özellikleri arasında yer alır.
Bir yorum bırakınız...