Android işletimine sahip cihazlara sahip kullanıcılar gerek duyduğu kitap, müzik, film, oyun ve uygulamaları cihazlarına Google Play Store’den indirdikten sonra kullanmaya başlarlar. Donanım veya yazılım amaçlı hatalar nedeniyle hatalar alabilirsiniz. Bu durumda indirme ve yükleme işlemi yapamazsınız. Google Play Store 495 hatasını iki farklı yöntem uygulayarak çözebilirsiniz.
Google Play Store, Google tarafından Android işletim sisteminin geliştirdiği paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım ve satış platformudur.
Google Android marketi 28 Ekim 2008 tarihinde kullanıcılarına duyurdu. 135’den fazla ülkede kullanıcılara oyun, müzik, uygulama, film ve kitapları sunuyor. Bir milyondan fazla oyun ve uygulama bulunuyor.
Google Play Store Önbelleğini Temizleyin
Bilgisayarda kullandığımız oyun, program, internet sitesinde olduğu gibi, Google Play Store’den yaptığımız yükleme ve silme işlemleri nedeniyle bir önbellek oluşturur. Yükleme yaparken indirilemiyor, silerken de kaldırılamıyor gibi hatalar alıyorsanız, önbelleği temizleyin. 495 hatası başta olmak üzere, birçok hatayı çözmüş olursunuz.
Anlatım Android sürümüne göre farklılıklar gösterebilir, ancak sürümler arasında benzer menü ve ifadeler kullanılarak ayarlarınızı yapabilirsiniz.
- Telefonun “Ayarlar” bölümünü açın.
- Karşınıza açılan sayfadan “Uygulamalar” yazısına basın.
- Uygulamalar içinden Google Play Store’yi açın.
- Karşınıza açılan pencereden “Depolama” seçeneğini seçip, önbelleği temizle butonuna basın.
- Eğer sorun çözülmediyse, yine aynı işlemleri yaparak, önbelleği temizle yerine “Veriyi sil” butonuna basıp tüm verileri silin.
Google Hesabını Kaldırıp Yeniden Ekleyin
Bazı uygulama veya oyunlar Gmail izniyle çalışır. Aldığınız hata Google hesabınız ile ilgili olabilir. Bu durumda Google hesabınızı kaldırın. Cihazınızı kapatıp yeniden açın. Kısa bir süre bekledikten sonra Google hesabınızı yeniden ekleyin.
- Tekrar cihazınızın “Ayarlar” bölümünü açın.
- Karşınıza çıkan sayfadan “Hesaplar ve yedekleme” yazısına basın.
- “Hesaplar” menüsünden Google hesabının üzerine basarak kaldırın.
- Cihazınızı kapatıp açın.
- “Ayarlar > Hesaplar ve yedekleme > Hesap ekle” yolunu sırasıyla takip ederek Google hesabınızı yeniden ekleyin.
Cihazınızın Yazılımını Kontrol Edin
Kullandığınız cihaza virüs bulaşmış olabilir. Virüs nedeniyle yazılım kaynaklı hatalar alabilirsiniz. Bu durumda bir virüs uygulaması yükleyip, gelişmiş tarama yapabilirsiniz. Böylece cihazınız hem hızlanır, hem de bir sorun varsa ortadan kalkmış olur.
Hafıza Sorunu
Cihazınızda yükle olan video, oyun, uygulama, film ve fotoğraf gibi dosyalar çok depolama alanında yer kaplayabilir. Böylece yeterli alan yok uyarısıyla birlikte, birçok sorun ortaya çıkar. Kullanmadığınız uygulama, oyun ve diğer dosyaları kaldırın ve hafıza kartı kullanın.
Bir yorum bırakınız...