Güneş’e Dair Herşey
Güneş sistemimizin (Solar System) kalbindeki güneş, sarı bir yıldız ve parlayan gazların sıcak bir topudur.
Güneş sistemimizin (Solar System) kalbindeki güneş, sarı bir yıldız ve parlayan gazların sıcak bir topudur. Yer çekimi en büyük gezegenden yörüngesindeki en küçük parçacıklara kadar her şeyi koruyarak güneş sistemini bir arada tutar. Güneşteki elektrik akımları, güneş yönünde dışarıya doğru üflenen elektrikle yüklü bir gaz akımı ile güneş sistemi vasıtasıyla gerçekleştirilen bir manyetik alanı üretir.
Güneş ile Dünya arasındaki bağlantı ve etkileşimler, mevsimleri, okyanus akıntılarını, hava koşullarını, iklimi ve radyasyon kayışlarını yönlendirir. Her ne kadar bize özel olsa da, Samanyolu galaksisine dağılmış güneşimiz gibi milyarlarca yıldız var.
Boyut ve Mesafe
695.500 kilometre bir yarı çapla güneşimiz özellikle büyük bir yıldız değil – birçoğundan birkaç kat daha büyüktür – gezegenimizden de daha büyüktür. Dünya’nın yarı çapı 6, 371 km’dir. Güneşin hacmini doldurmak için 1.3 milyon daha Dünya’ya ihtiyaç vardır. Güneş, Dünya’dan yaklaşık 150.000.000 kilometre uzaklıktadır.
Yörünge ve Dönme
Güneş ve onu saran her şey Samanyolu galaksisinde bulunur. Daha spesifik olarak, güneşimiz Yay Yayından dışarıya uzanan Orion Spur adlı spiral bir kolda. Oradan güneş, Samanyolu Gökadasının merkezini gezerek, gezegenleri, yıldızları ve diğer nesneleri de beraberinde getirir. Güneş sistemimiz saatte saatte 720.000 kilometre hızla hareket ediyor. Ama bu hızda bile Samanyolu’nun etrafında bir yörünge tamamlamak yaklaşık 230 milyon yıl alır.
Samanyolu’nun merkezinde yörüngede gezinirken güneş döner. Onun dönme ekseni, gezegenlerin yörüngelerinin düzlemine göre 7.25 derece eğimlidir. Güneş sağlam bir beden olmadığından, güneşin farklı kısımları farklı oranlarda döner. Ekvatorda, güneş her 25 günde bir döner, ancak kutuplarında güneş her 36 günde kendi ekseni üzerinde bir kez döner.
Oluşum
Güneş ve güneş sisteminin geri kalanı, dev dönen bir gaz ve toz bulutu tarafından 4,5 milyar yıl önce güneş bulutsu olarak adlandırılmıştır. Malzemelerin çoğu, güneş sistemini oluşturmaktadır. Güneş, tüm güneş sisteminin (Solar System) kütlesinin % 99.8’ini oluşturmaktadır.
Bütün yıldızlar gibi güneşin de bir gün enerjisi bitecektir. Güneş yok olmaya başlayınca o kadar büyüyecek ki Merkürü ve Venüs’ü ve hatta Dünya’yı bile içine alacaktır. Bilim adamları, güneşin ömrünü yarıladığını yaklaşık 6,5 milyar yıl daha süreceğini öngörüyorlar.
Yapısı
Güneş, diğer yıldızlar gibi gaz topudur. Atom sayıları bakımından% 91.0 hidrojen ve% 8.9 helyumdan yapılmıştır. Kütlece güneş yaklaşık% 70.6 hidrojen ve% 27.4 helyumdur.
Güneşin muazzam kütlesi yer çekimle bir arada tutulur ve çekirdeğinde muazzam basınç ve sıcaklık üretir. Güneş’in altı bölgesi vardır. çekirdek: ışınım bölgesi ve içteki konvektif bölge; Fotosfer olarak adlandırılan görünür yüzey; Kromosfer; ve en dıştaki bölge korona.
Güneşin yüzeyi – görebileceğimiz kısım – yaklaşık 5.500 derece santigrat.
Yüzey
Güneşin yüzeyi, fotosfer, güneşin radyasyonunun çoğunun dışarıya çıktığı 500 kilometre kalınlığındaki bir bölgedir. Fotosferdeki radyasyon, güneş’ten ayrıldıktan yaklaşık sekiz dakika sonra Dünya’ya ulaştığında güneş ışığı olarak görülür. Güneşin yüzü yoktur.
Atmosfer
Şaşırtıcı bir şekilde güneşin atmosferindeki sıcaklık, yükseklik ile birlikte yükselir ve 2 milyon derece Celsius kadar yükselir. Koronal ısıtmanın kaynağı 50 yıldan uzun bir süredir bilimsel bir gizem.
Yaşam Potansiyeli
Güneşin kendisi, canlı, sıcak, enerjik gazlar ve plazma karışımı ile elverişli bir yer değildir. Ancak güneş, yeryüzünde yaşama imkânı sağladığı gibi, sıcaklık gibi pek çok gıda zincirinin temelini oluşturmak için bitkiler gibi organizmaların kullandığı enerjiyi de sağladı.
Güneş’in ayı yok. Bunun yerine, gezegenler ve ayları, asteroitler (küçük gezegenler), kuyruklu yıldızlar ve diğer nesneler var.
Kaynak: Nasa
Harika lan evsane !!!!!!!!!!
Teşekkürler