Günümüze Kadar Piyasaya Sürülen Tüm Windows Sürümleri | Sonsuz Teknoloji

Günümüze Kadar Piyasaya Sürülen Tüm Windows Sürümleri

Windows 10

Geçmişten günümüze oldukça farklı şekillerde karşımıza çıkan Windows sürümleri, günümüzde bile şaşırtıcı yeniliklerle karşımıza çıkabiliyor. Listemizde yer alan sürümleri gördüğünüzde oldukça şaşırabilirsiniz. Çünkü Windows’da birçok şeyde olduğu gibi çok farklı şekillerden geçerek bugünlere geldi. Özellikle Windows’un ilk sürümü Windows 1.0 ilk çıktığında inanılmaz basit bir görünüme sahipti. Ancak tabi ki o zamanlar için bu görünüm bile çok büyük bir farklılığa eşlik ediyordu.

Teknolojinin her geçen gün geliştiği günümüzde yazılımın ne boyutlara çıkabileceğini birçok kez gördük. İşte şimdi de yazımızda bir işletim sisteminin ne kadar değişebileceğine şahitlik edeceksiniz. Windows işletim sistemi tarihi kısaca bakıldığında basit gibi görünebilir ancak bu sistem oldukça farklı şekillerden geçti. Lafı daha fazla uzatmadan geçmişten günümüze Windows işletim sistemleri nelermiş birlikte göz atalım.

Tüm Windows Sürümleri

Yıllardır birçok farklı şekilde kullanıcıların karşısına çıkan sürümler şu şekilde oluşuyor;

Windows 1.0 (1985)

windows 1.0

Windows 1.0, 1985 yılında büyük bir farklılıkla Windows sürümleri dönemini başlattı. Çünkü bu işletim sistemi o dönem için inanılmaz bir özellik taşıyordu. İşletim sisteminde kullanıcı arayüzü, yani basitçe açıklamak gerekirse bir arayüz mevcuttu. Bugün ki Windows’un atası olan 1.0 versiyonu böylelikle büyük bir devrimin temelini atmış oldu. Bu versiyonda ki en önemli özelliklerden birkaç tanesi, not defteri, hesap makinesi ve iletişim programlarıydı.

Windows 2.0 (1987)

windows 2.0

İlk versiyondan yaklaşık 2 yıl sonra piyasaya sürülen Windows 2.0, bazı önemli özellikleri beraberinde getirdi. Bugün kullandığımız Microsoft Office uygulamaları aslında Windows 2.0’a dayanıyor. Çünkü Windows sürümleri arasında yer alan Windows 2.0, Excel ve Word uygulamalarını içeriyordu. Bunun yanı sıra bu işletim sisteminde VGA grafik standardı desteği bulunuyordu. Böylece Windows 2.0 kullanıcılara ekran düzenini ayarlayabilme gibi ek imkanlarda tanıyabiliyordu.

Windows 3.0 (1990)

windows 3.0

Diğer iki versiyondan daha gelişmiş olarak gelen Windows 3.0, birçok avantaja sahipti. Bu platform güçlü Intel 386 işlemcisine tam destek verebiliyordu. Gelişmiş grafik ve 32 bit performansa sahip olan 3.0 sürümü beraberinde bazı önemli özellikler içeriyordu. Bu versiyonda program yöneticisi, yazdırma yöneticisi, geliştirilmiş bazı Windows simgeleri ve dosya yöneticisi gibi önemli özellikler yer alıyordu.

Windows for Workgroups 3.11 (1993)

Windows for Workgroups 3.11

Windows sürümleri arasına 1993 yılında dahil olan Windows for Workgroups 3.11, etki alanı ağ desteği içeriyordu. Ayrıca bu versiyonda çalışma grubu kavramı da yer alıyordu. 3.11 versiyonunun en önemli özelliklerinden birisi ilk defa Windows bilgisayarların ağ özelliklerine sahip hale gelmeleriydi. Bu ve bunun gibi birçok önemli özelliği barındıran 3.11, 32 bitlik dosya sistemine göre yüksek performans da sunabiliyordu.

Windows 3.1 ve Windows NT 3.1 (1992-1993)

Windows 3.1 ve Windows NT 3.1

1992 yılında çıkan Windows 3.1, Windows 3.0 sürümüyle birçok benzerlik taşıyordu. Bu versiyonda 3.0’a ek olarak bazı yeni özellikler getirildi. Bunun yanı sıra 1993 yılında NT 3.1 işletim sistemipiyasaya sürüldü. Bu versiyonşirket için önemli bir ilk adımdı. Çünkü NT ailesine ilk olarak Windows NT 3.1 dahil oldu.

Windows NT Workstation 3.5 (1994)

Windows NT Workstation 3.5

1994 yılında Windows sürümleri arasına katılan Windows NT Workstation 3.5, iş odaklı geliştirilmiş bir versiyondu. Adından da anlaşılabileceği gibi bu işletim sistemi de Windows NT ailesine dahil olan versiyonlardan bir tanesiydi. Bu işletim sisteminde özellikle güvenlik, dosya paylaşımı gibi bazı önemli ve yeni fikirler baz alınmıştı. Ayrıca bu işletim sisteminden kısa bir süre sonra 1995 yılında Windows NT Workstation 3.51 piyasaya sürülmüştür.

Windows 95 (1995)

windows 95

Diğer versiyonlardan 2 yıl sonra piyasada görülen Windows 95, bazı diğer versiyonların devamı niteliğindeydi. Bu sürüm Windows3.1, MS-DOS ve Windows for Workgroups sürümlerini takip ediyordu. Sürümün içerisinde tak ve kullan (yazılım kurmayı kolaylaştırmak için), 32 bitlik TCP/IP yığını (yerleşik internet desteği için) gibi bazı özellikler yer alıyordu.

Windows NT Workstation 4.0 (1996)

Windows NT Workstation 4.0

Ticari Windows sürümleri arasına dahil olan Windows NT Workstation 4.0, birçok yönden kullanım kolaylığı sağlıyordu. Windows 95’de kullanılan basit arayüz yine bu versiyonda da tercih edilmişti ve sistemin yönetimi de oldukça basitleştirilmişti. Ayrıca NT ibaresi Windows NT Workstation 4.0 işletim sisteminden sonra NT 5.0’da görüldü. Ancak NT 5.0 versiyonu Windows 2000 olarak anılmaya başlandı. Böylelikle Windows NT isimlendirmesi de son bulmuş oldu.

Windows 98 (1998)

Windows 98

Özellikle web geliştirilmelerine odaklı bir versiyon olan Windows 98, 95’in üzerine kurulan bir başka versiyondu. Windows 95’in sade arayüzü ve performansı bu sürümde de geliştirilerek kullanılmaya devam ediliyordu. Bu versiyon ile beraber kullanıcılar, Outlook Express, Microsoft Chat, Active Desktop, NetMeeting ve Frontpage Express uygulamalarıyla tanışmış oldular.

Windows 98 Second Edition (1999)

Windows 98 Second Edition

Windows sürümleri arasında dikkatleri çeken Windows 98, geliştirilmeye devam ediyordu. Adından da anlayabileceğiniz üzere Windows 98’in devamı olan Windows 98SE, 1999 yılında yayınlandı. Bu versiyon 98’in hem performans hem de özellik açısından daha geliştirilmiş versiyonuydu.

Windows Millennium Edition (2000)

Windows Millennium Edition

Windows ME olarak da anılan Windows Millennium Edition birçok yönden daha gelişmiş bir versiyondu. Bu versiyonda kullanıcılar müzik, ev ağı gibi konularda yeniliklerle tanıştılar. Hepimizin bildiği Movie Maker ve Media Player aslında bu sürümle birlikte ortaya çıktı. Son olarak bu versiyonun birçok yeniliğin yanı sıra güvenlik yönünden de önemli iyileştirmeler içerdiğini belirtelim.

Windows 2000 Professional (2000)

Windows 2000 Professional

Windows sürümleri arasında bulunan NT sürümünün Windows NT Workstation 4.0’la birlikte son bulduğunu belirtmiştik. Daha doğrusu son bulmak dediğimiz bu sürümlerden NT ibaresinin kaldırılmasıydı. İşte NT ibaresi yer almayan ancak NT sürümlerinin devamı olarak görülen sürüm Windows 2000 Professional’dı. İş amaçlı olarak piyasaya sürülen bu sürümde güvenlik yönünden önemli nitelikler mevcuttu.

Windows XP (2001)

windows xp

Birçoğumuzun yakından tanıdığı Windows XP, belki de bugün ki modern arayüz tasarımının temelini barındırıyordu. Bu işletim sistemiyle birlikte modern ve basit arayüz tasarımı hayatımıza girmiş oldu. Ayrıca bu sürümde modern arayüzün yanı sıra bazı yeni tak – çalıştır özellikleri ve dosya güvenlik yapıları yer alıyordu.

Windows XP Professional (2001)

windows xp profesional

Windows sürümleri arasında harika gelişmişlikler sunan Windows XP Professional, 2001 yılında kullanıcılarla buluştu. Bu işletim sistemi her ne kadar ticari kullanım için önemli özellikler sunsa da ev kullanıcıları içinde çok önemli özellikler barındırıyordu. XP Professional içerisinde hala kullanmaya devam ettiğimiz uzak masaüstü ve sistem geri yükleme gibi bazı özellikler yer alıyordu. Ayrıca yıllar önce tüm dünyada popüler olan Windows Messenger’da yine bu sürümde bulunuyordu.

Windows XP Home Edition (2001)

Windows XP Home Edition

Ev yani kişisel kullanımlar için ideal bir sürüm olan Windows XP Home Edition, basit bir arayüz tasarımına sahipti. Bu sürümde de yine Movie Maker ve Media Player dahil birçok içerik bulunuyordu.

Windows Vista (2007)

windows vista

Her ne kadar birçok kişi tarafından kullanılsa da Windows Vista, Windows sürümleri arasında pek fazla tutunamadı. Çünkü bu işletim sisteminde donanım ve yazılım arasında ki bağ tam olarak kurulamadı. Windows Vista aslında bugün hala kullanılmaya devam edilen Windows 7’nin başlangıcı diyebiliriz. Çünkü iki versiyona da baktığımızda benzerlikler oldukça dikkat çekiyor.

Windows 7 (2009)

windows 7

Yıllarca birçok kullanıcı tarafından kullanılmış olan Windows 7, günümüzde hala birçok kişi tarafından tercih edilebiliyor. Windows Vista’dan sonra birçok iyileştirmeyle gelen sürüm, kullanıcılara birçok yönden avantaj sağladı. Yıllar boyunca geliştirilen Windows 7, Windows’un yeni sürümleri çıkmasına rağmen bazı kullanıcıların vazgeçilmezi haline gelmeyi başardı.

Windows 8 (2012)

windows 8

Windows sürümleri arasında çok farklı bir tasarıma olan Windows 8, ilk çıktığında kullanıcılar tarafından garipsenmişti. Windows 7 gibi basit bir tasarımdan sonra Windows 8 tasarımı birçok kişi tarafından hoş karşılanmamıştı. Özellikle bu versiyonda bulunan başlat menüsü tasarımı alışılan tasarımlardan oldukça farklıydı. Çünkü bu işletim sistemi dokunmak kullanıma yönelik olarak da tasarlanmıştı. Ayrıca bu sürümden sonra geliştirilmiş olarak Windows 8.1 sürümü de yayınlandı.

Windows 10 (2015)

windows 10

Yıllar önce tanıştığımız ve hala kullanmaya devam ettiğimiz Windows 10, her geçen gün geliştirilmeye devam ediyor. Bu işletim sisteminin modern arayüzü başta birçok kişi tarafından garip karşılansa da şu an oldukça beğeni kazanmış durumda. Ayrıca bu Windows son sürüm ilk çıktığında Microsoft, kullanıcılara ücretsiz Windows sürüm yükseltme hakkı tanımıştı.

Yani etkinleştirilmiş bir Windows işletim sistemi kullanan kullanıcılar istedikleri takdirde bu işletim sistemine ücretsiz geçiş yapabildiler. Böylelikle Windows 10 sürümleri birçok kullanıcıya kısa sürede ulaşmış oldu. Her geçen gün geliştirilmeye devam edilen bu işletim sistemi içerisinde Windows Cortana gibi bazı yeni özelliklerde bulunduruyordu.

Geçmişten günümüze Windows sürümleri bu şekilde oluşuyor. Bugün oldukça şık bir arayüz tasarımıyla kullandığımız Windows, birçok farklı şekillere bürünerek bugünlere gelmeyi başardı.

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...