İster masaüstü ister notebook kullanıcısı olun kullanılan işletim sistemi ve verilerinizin saklandığı bir depolama alanı mevcuttur. HDD ve SSD olarak isimlendirilen bu depolama birimlerinin de her elektronik cihazda olduğu gibi kullanım ömrü bulunmaktadır. Harddisklerin kullanım ömrü, hardiskin türü ve kalitesi haricinde kullanıcının kullanım şekline, bilgisayarın ısınma sürecine göre de değişiklik göstermektedir.
Mekanik bir cihaz olan HDD harddiskler de okuyucu kafa arızası ve bad sector hatası olarak tabir edilen verilerin kayıt edildiği kısımlarda teknik arızalar oluşabilmektedir. Bu teknik arızalara sebep olabilecek ve HDD Harddiskin kullanım ömrünü kısaltacak birçok etken vardır. Bilgisayara atılan her format HDD harddisk ömrünü azaltan bir etkendir. Bilgisayardaki aşırı ısınmalarda harddiske zarar vermekte ve kullanım ömrünü etkilemektedir. Elbette ki dışarıdan gelebilecek darbelerde harddiske zarar verecek bir başka faktördür.
SSD Hardisklerde ise durum biraz daha farklıdır. SSD harddiskler mekanik bir yapıya sahip olmadığı için okuyucu kafa arızası ve bad sector hatası gibi teknik arıza oluşma ihtimali neredeyse yok gibi bir şey. Ancak HDD harddisklerde olduğu gibi çok fazla format atılması, bilgisayarın aşırı ısınması ya da dış darbeler SSD hardisk kullanım ömrü azalmasına neden olabilmektedir.
HDD Hardisklerin Kullanım Ömrü Ne Kadar?
HDD harddisklerin mekanik bir yapıya sahip olduğundan bahsetmiştik. Buna bağlı olarak kullanım ömrü olarak net bir süre vermek muhtemelen imkansız olacaktır. Tamamen kullanıldığı ortama ve kullanıcının performansına bağlı olarak bu süre değişmektedir. Ancak HDD harddiskler üzerinde yapılan testlere baktığımızda normal koşullarda kullanılan HDD harddisk kullanım ömrü ortalama 4 ile 6 yıl arasında olduğu söylenebilir.
Harici HDD Hardisklerin Ömrü Ne Kadar?
Harici HDD harddiskler, çoğunlukla sadece veri saklamak amacıyla kullanılmaktadır. Bilgisayarımızda aktif olarak kullandığımız harddiskler de olduğu gibi çok fazla kaydetme ve silme işlemlerine, ısınma gibi etkenlere maruz kalmazlar. Ancak harici HDD hardiskin de kullanım ve saklama sürecine etki eden önemli bir faktör var. O da saklandığı ortam ısısına bağlı olarak mekanik aksamlarının çalışmasını sağlayan yağın kurumasıdır. Harici HDD harddiskinizi uygun koşullarda saklamazsanız ve belirli aralıkla çalıştırmazsanız bir süre sonra bu yağ kuruyacağı için HDD harici harddisk kullanım ömrü dolacak ve çalışmayacaktır.
HDD Hardisk Kalan Ömrünü Görüntüleme
HDD hardiskimizin ne durumda olduğunu ve ortalama kalan ömrünü öğrenmemiz mümkündür. Bunun için Hdd Sentinel isimli programı önerebiliriz. Programın kurulumunu tamamladıktan sonra dili Türkçe’ ye çevirmeniz işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Programı açtığınızda sol kısımda cihazınızda bağlı olan harddiskler listelenmektedir. Buradan hangi harddisk için kontrol yaptıracaksanız ona tıklamanız yeterli olacaktır. Bu program sayesinde harddiskinizin sıcaklığını, varsa bad sector hatalarını görebilirsiniz. HDD hardiskinizin sağlık durumunu, ne kadar sürede kullanıldığını ve ortalama kalan ömrünü bu program size kısa sürede verecektir.
SSD Hardisklerin Ömrü Ne Kadar?
SSD harddiskler chip teknolojisini kullandığı ve mekanik herhangi bir aksama sahip olmadığı için HDD harddisklere göre hem çok daha hızlı hem de çok daha uzun ömürlüdür. SSD Hardiskler üzerinde yapılan testler gösteriyor ki günlük 40 GB civarında veri alışverişi olsa dahi SSD hardisk kullanım ömrü 50 yıldan fazla olabilmektedir. Ancak SSD harddisk ömrünü kısaltan ve bozulmalara neden olabilecek bir etmen bulunuyor. O da SSD harddisklerde kullanılan chip teknolojisinin nemli ortamları sevmiyor olmasıdır.
Bir yorum bırakınız...