Günümüzün teknoloji cihazlarda ve monitörlerde farklı bağlantı türleri vardır. Bunlardan ikisi kaliteli görüntü aktarmak için kullanılan HDMI ve DisplayPort bağlantı türleridir. Özellikle bir monitör seçerken dikkate alınması gereken önemli faktörlerden biri, görüntü bağlantı noktalarıdır. Bu makalede sizlere HDMI ve DisplayPort arasındaki fark nedir konusundan bahsedeceğiz.
İlgili: Altın Uçlu HDMI Kabloların Farkı Nedir?
DisplayPort Nedir?
DisplayPort (Ekran Bağlantı Noktası), VESA (Video Electronics Standards Association) tarafından 2006 yılında, özellikle bilgisayar ekranları için kullanılan VGA ve DVI standardının yerini almak üzere geliştirilmiş ve tanıtılmıştır. Display Port, video ve ses sinyalleri taşıyabilen bir bağlantı türüdür, DisplayPort’u bilgisayarlar, PC monitörleri, bazı mobil cihazlar ve bazı projektörlerde görmeniz mümkündür.
İlgili: HDMI Kablo Kullanmak Şart mı?
HDMI Nedir?
HDMI (High-Definition Multimedia Interface) türkçesi Yüksek Tanımlı Multimedya Arayüzü, 2003 yılında HDMI Licensing tarafından tanıtıldı ve ses, video ve bazı kontrol sinyallerini iletebildiğinden bir çok elektronik cihazda bulunur. Oldukca yaygın kullanıma sahiptir.
HDMI özelliğini, Blu-ray, DVD, Ultra HD oynatıcılar, televizyonlar ve video projektörleri, ev sineması alıcıları, DVR’ler ve kablo veya uydu kutuları, oyun konsolları, bilgisayarlar, dijital kameralar, video kameralar, medya flamalar ve bazı akıllı telefonlarda görürsünüz. Günümüzde piyasaya sürülen heme hemen tüm multimedya cihazlarda HDMI özellik vardır.
HDMI ve DisplayPort Sürümleri
Hem HDMI hem de DisplayPort, farklı standartları destekleyen farklı sürümlere sahiptir. Cihazınız her iki bağlantı türünü desteklese bile hangi bağlantı noktasının hangi sürümünün neyi desteklediği hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
DisplayPort beş sürüm halinde gelir: 1.0 – 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 ve 2.0.
- DisplayPort 1.0 – 1.1 : 30Hz’de 4K’yı ve 8.64Gbps’ye kadar aktarım hızlarını destekler.
- DisplayPort 1.2 : 60Hz’de 4K’ya kadar destekler ve 17.28Gbps’ye kadar aktarım hızları.
- DisplayPort 1.3 : 120Hz’de 4K’ya veya 30Hz’de 8K’ya kadar destekler ve 25.92Gbps’ye kadar aktarım hızları.
- DisplayPort 1.4 : 60Hz ve HDR’de 8K’ya kadar destekler. (4K 120hz ve 1080p 240hz)
HDMI 1.4, 2.0 ve en son 2.1 sürümleriyle geliyor.
- HDMI 1.4 : 30Hz’de 4K’ya veya 120Hz’de 1080p ve 5 Gbps’ye kadar aktarım hızını destekler. Bu standart bildiğimiz HDMI sürümüdür.
- HDMI 2.0 : 60Hz’de 4K ve 10 Gbps’ye kadar aktarım hızını destekler. HDR desteği içerir
- HDMI 2.1 : 120Hz’de 10K çözünürlüğe kadar HDR ve gelişmiş Ses Dönüş Kanalı (ARC) desteği.
İlgili: HDMI ARC Nedir ve Nasıl Çalışır?
HDMI ve DisplayPort Arasındaki Fark Nedir?
Bir cihazda hem HDMI hem de DisplayPort giriş varsa hangisini kullanmalıyım? Bu iki bağlantı türünün arasındaki fark nedir?
DisplayPort, hız ve kalite olarak daha iyi seviyededir. Genelde bilgisayar bağlantı türleri için ve birden çok monitör kullananlar görüntü çoğaltma işlemler için DisplayPort tercih edilir. 120hz veya 144hz türü monitörünüz varsa da DisplayPort bağlantıyı seçebilirsiniz.
HDMI, genelde multimedya cihaz bağlantılarında tercih edilir. HDMI bağlantının en önemli avantajlarından biri kaliteli ses sistemleri için kullanılan ACR ses desteğidir. Maalesef bu özellik DisplayPort bağlantıda yoktur. Cihalarınızın uyumlu olması durumunda HDMI ile ethernet bağlantısı yapılabilir. Örnek verecek olursak hem TV’nizi hem de oyun konsolunuzu ayrı ayrı kablo ile internete bağlamak yerine konsoldan gelen İnternet’i tek bağlantı ile TV’nze aktarabilirsiniz. Elbette bunu yapabilmek için TV’nizin bunu destekliyor olması gerekir. Bu, DsiplayPort bağlantıda mümkün değildir.
HDMI, genelde TV ve oyun konsollarında tercih edilir. Oyun konsollarında genelde DisplayPort bağlantısı yoktur. Çünkü PlayStation gibi oyun konsolları 30hz veya 60hz destekler bun nedenle DisplayPort bağlantıya ihtiyacı olmaz ve HDMI tercih edilir.
Cihazlar arası uyum
Günümüzde her ne kadar 4K monitör ve TV’ler olsa da, 4K kalitede TV yayını yapan veya 4K kalitede video görüntüsü yoksa 4K kalitesinde video izlenemez. 4K kalitesini elde edebilmek için hem TV veya Monitörün 4K özelliğinin olması hem de video görüntüsünün de 4K kalitesinde olması gerekir. Bunlardan birinin eksik olması durumda 4K kalitesinde video izlemek imkansızdır. Bu durum 8K ve üstü durumlar içinde geçerlidir.
4K ve 8K gibi uyumların yanı sıra cihazlar arasında hertz uyumununda olması gerekir. Monitöre bağlanacak bir cihaz 240hz destekleyen bir cihaz ise monitörün de aynı şekilde 240hz desteğine sahip olmalıdır. Bunlardan biri daha düşük olursa düşük olan hertz’i kullanırsınız. 240hz destekli bir multimedya bağlantıda DisplayPort devreye girecektir. Şuan için multmedya sistemlerde bu bağlantı türünü görmek mümkün değil.
120hz ve 240hz gibi yenileme hızını genelde oyuncular, bilgisayar monitörlerinde kullanmayı tercih ediyorlar. Bu tür monitörleri, genelde bilgisayarlarda kullanılan ekran kartları destekler.
TV’niz 240hz destekli bir TV olsa bile uydu alıcınızın muhtemelen bu dessteği olmayacağı için TV izlerken bu bağlantı türünden faydalanamazsınız. Ancak, 240hz destekli bir bilgisayarı 240hz bir TV’ye DisplayPort ile bağlandığında mükemmel bir görüntü elde edilir. Bütün bunları elde etmenin tek yolu tüm bileşenlerin bir birine uyumlu özelliklere sahip olmasıdır.
Bir yorum bırakınız...