Heatmap yani ‘Isı Haritası’ SEO uzmanları tarafından bilinen bir kavramdır. Website analizinde oldukça önemli olan ve dikkat edilmesi gereken kriterlerden birisi Heatmap’tir. Kısaca Heatmap nedir sorusunun cevabı olarak; bir web siteyi ziyaret eden kullanıcının ne yaptığının ve hangi bağlantılara tıkladığının öğrenilmesi diyebiliriz. Yani bir kullanıcın siteye girdiğinde ne yaptığı, nereye tıkladığı veya hangi bağlantılar üzerinde gezindiği Heatmap aracılığı ile görülebiliyor. İşte Heatmap nedir sorusunun kısa cevabı bu şekilde fakat Heatmap ne işe yarıyor sorusunun cevabı için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Heatmap (Isı Haritası) Ne İşe Yarıyor?
Heatmap genel olarak webmaster’lar ve SEO uzmanları tarafından kullanılır. Ayrıca büyük şirketlerin ilgili departmanları da websitelerine gelen kullanıcıların hareketlerini analiz edebilmek ve sonuca ulaşmak için Heatmap’i kullanırlar. Sonuçtan kasıt ziyaretçinin sitede nasıl bir yol izlemesi gerektiği, aslında ne yaptığıdır. Birçok website sahibi sitesine gelen ziyaretçilerin içeriklerden faydalanmasını ve daha uzun süre web sitesinde kalmasını ister. Ancak işi artık ilerletmiş ve web site üzerinden reklam alarak gelir elde eden birçok kişi reklamların daha fazla görülmesini ve reklamlara daha fazla tıklanmasını istemektedir. İşte bunun için mutlaka ısı haritasının analiz edilmesi ve gözlemlenmesi gerekmektedir.
Isı haritası kullanıcıların websiteye giriş yaptıklarında ilk olarak hangi bölümlerin dikkatlerini çektiğini gözler önüne serer. Burada website tasarımı da son derece önemlidir. Zira tasarım kullanıcıların rahat bir deneyim elde etmesi için kullanılsa da Heatmap ilk olarak ziyaretçilerin sitede ne yaptıklarını gösterir. Bu da site sahipleri ve şirketler için son derece önemlidir.
Heatmap (Isı Haritası) Kullanım Amacı
Heatmap ne işe yarıyor sorusunun cevabı olarak verilerin renkler eşliğinde analiz edilmesi verilebilir. Isı haritasında soğuk renkler az ilgi çeken veya tıklanan bölümleri, sıcak renkler ise sürekli dikkat çeken bölümleri simgelemektedir. Bu analiz bir webmaster’ın sitesinde hangi bölümlerin daha fazla veya daha az ilgi çektiğini görmesine olanak sağlamaktadır. Heatmap’te imleç hareketleri, kaydırma ve klavye hareketleri görülebilmektedir. Bu hareketlerin tam olarak görülmesi e-ticaret sitelerinde satışı az olan ürünlerle ilgili çalışma yapılmasına olanak sağlar.
E-ticaret siteleri için de ısı haritası son derece önem arz etmektedir. Siteye giren ziyaretçinin az ilgisini çeken veya hızlı bir şekilde geçilen sayfaların tekrar düzenlenmesi ve sorunun saptanması için Heatmap son derece önemlidir. Kullanıcıların ilgisini çekmeyen veya çok az zaman geçirilen sayfalar – bölümler ısı haritasında soğuk renklerle gösterilir. Bu durum, ilgi çekmeyen alanların analiz edilmesinde son derece önemlidir.
Kullanıcılar hangi sayfayı çabuk geçmiş, hangi ürünü daha fazla incelemiş ve görsellerde en fazla hangi noktalar dikkat çekmiş sorularının cevabı ısı haritasında gizlidir. Profesyonellerin sıkça kullandığı bu sistem işini daha da ileriye götürmek isteyen kişiler için mutlaka kullanılması gereken bir analiz aracıdır.
Basit bir sistem veya yöntem gibi görünse de Heatmap, bir web sitesinde geliştirilmesi gereken veya başarılı olan alanların görülmesine yardımcı olmaktadır. Hotjar ve HeatMap website ısı haritası analizinde en fazla kullanılan platformlar arasında yer alıyor. Bu web sitelerden başka sitelerin örnek ısı haritalarını rahatlıkla görebilirsiniz. Yine birçok kişi tarafından kullanılan Yandex Metrica aracıyla ücretsiz şekilde analiz yapılması ve website ısı haritası görülebilmesi mümkündür.
Bir yorum bırakınız...