HTML (Hyper Text Markup Language -Hiper Metin İşaretleme Dili), İnternet’te web sayfalarını görüntülenebilir kılan World Wide Web’in birincil dilidir. Web’de her şeyin nasıl işlediğinin temelidir. Web sayfasında gördüğümüz her şeyi kodlama aracılığı görsel olarak sunan Web geliştirme ve tasarım için temel programlama dilidir. HTML, web sitesi geliştirmenin temel bileşenidir ve diğer komut dizileriyle birlikte harikalar oluşturulabilir. HTML, zaman içinde çeşitli güncellemeler gördü ve HTML5, içeriği yapılandırmak ve sunmak için kullanılan HTML’nin beşinci ve en son sürümüdür.
HTML Nedir?
HTML, Hyper Text Markup Language (Hiper Metin İşaretleme Dili)’in kısaltmasıdır. HTML, metni biçimlendirmeye, ses eklemeye, video ve grafik eklemeye ve tüm metni yalnızca okunabilir duruma getirebilmeniz için Metin biçiminde kaydetmenize olanak tanıyan World Wide Web’in birincil dilidir. Her şeyin World Wide Web’de nasıl çalıştığının ardındaki temel bileşendir. Bir Web sitesi hangi dilde hazırlanırsa hazırlansın hemen hemen her web sitesinin yapısı ve içeriğinin ana mimarisidir. Gördüğünüz bir web tarayıcısında etkileşimde bulunduğunuz her şey HTML ile mümkündür. İnternetin başlangıcından bu yana var olmuştur ve web geliştirme sürecinin temel bir bileşeni olmaya devam etmektedir. HTML zamanla çarpıcı bir şekilde gelişmiştir ve o zamandan bu yana çeşitli HTML sürümleri bulunmaktadır.
HTML5 Nedir?
HTML5, HTML’nin en son sürümü olup, orijinal HTML’ye, ses ve video öğelerinin doğrudan üzerine entegre edilmesine izin veren yeni <audio> ve <video> etiketleri gibi yepyeni bir dizi işaretleme etiketi eklemiştir. Bir web sayfası HTML5, W3C ve WHATWG (Web Hyper Text Application Working Group – Web Hiper Metin Uygulama Çalışma Grubu) arasında işbirliği içinde geliştirilmiştir. HTML5 ile veri, web tarayıcılarındaki web sayfalarında yerel olarak depolanabilir ve bu da HTTP çerezlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Ayrıca, Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri – Scalable Vector Graphics (SVG), Flash gibi üçüncü taraf eklentileri kullanmanıza gerek kalmadan dinamik grafikler oluşturmanıza olanak verir.
Tarayıcı Uyumluluğu
HTML5, tarayıcıların uygulama platformları olarak çalışmasına izin vererek HTML’nin işlevselliğini ve yardımcı programını genişletir. HTML5’in en iyi olarak kabul edilmesinin en önemli nedenlerinden biri ve öncekilerin, tüm büyük web tarayıcılarının Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, IE, Opera, vb. yeni, tanınmayan öğeleri HTML5’teki satır içi öğeler olarak otomatik olarak işleyebilir, böylece geliştiricilerin müthiş siteler oluşturmasını ve bunları kullandıkları tarayıcıdan bağımsız olarak kullanıcılara sunabilmesini kolaylaştırır.
Mobil Dostu
İkisi arasındaki temel farklardan biri, HTML5’in inanılmaz derecede mobil dostu olması ve mobil tasarım için olağanüstü bir destek sağlaması ve Opera Mobile, Safari, Chrome ve daha fazlası gibi tüm büyük mobil web tarayıcıları tarafından anlaşılan olağanüstü bir mobil desteğe sahip olmasıdır. HTML5, geliştiricilerin akıllı telefon veya tablet gibi düşük güçlü elektronik cihazlara hitap etmek için bir web sitesinin mobil sürümünü oluşturmasını kolaylaştırır. HTML, JavaScript’in tarayıcıda çalışmasına izin vermezken, HTML5, JavaScript’in arka planda çalışmasına izin verir.
Bir yorum bırakınız...