Çoğu insan sıfır araba almak ister ancak fiyatları görünce ikinci el araba almak daha mantıklı gelir. Bu yazıda sizlere ikinci el araba alırken dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedeceğiz.
Adım 1: Bütçenizi Belirleyin Bütçenizi Belirlerken Ekstra Harcamalar Olacağını Unutmayın
İkinci el araba almadan önce, bütçenizi hesaplarken vergiler, sigortalar ve devir işlemleri gibi fiyata dahil olmayan masrafların ne kadar tutacağını hesaplayın ve ona göre bir bütçe belirleyin. Bu mali hesapların yanı sıra aracı aldıktan sonra yağ değişimi gibi ekstra araç bakımı için de masraflar olacaktır.
Adım 2: Kendinize En Uygun Aracı Seçin
Bütçe belirleme işlemini bitirdikten sonra artık kendinize uygun aracı seçme vakti gelmiştir. İkinici aracınızı seçmedem önce kendinize sormanız gereken birkaç soru vardır bunlar;
- Aracı ne amaçla kullanacağım ?
- Aracın yakıt (Benzin, LPG, Dizel vs) masrafları neler olacak ?
- Aracım otomatik mi yoksa manuel vites mi olacak ?
Eğer bu soruları kendinize sorarsınız araç seçiminiz çok daha kolay olacaktır.
Adım 3: Alacağınız Aracı Araştırın
Aracınızı belirledikten sonra satıcı ile iletişime hemen geçmeyin. Aynı aracı farklı ikinici el araba satan sitelerden de araştırın tabi bunu yaparken aracın hasar kaydı, Aracın değişen parçası olup olmadığını kontrol edin.
Adım 4: Satıcı İle İletişime Geçin
Aracınızı nereden alacağınızı belirledikten sonra sıra satıcı ile iletişime geçmeye geldi. Satıcı ile görüşürken satıcıya sormanız gereken sorular vardır bu sorular şunlardır;
- Aracı neden satıyorsunuz
- Aracı kaç yıldır kullanıyorsunuz
- Aracın motor durumu nasıl
- Son bakımı ne zaman yapıldı
- Nereden veya kimden aldınız gibi soruları mutlaka sorun.
Adım 6: Aracın Motor Ve Şasi Numarasını Mutlaka Kontrol Edin
Aracın ruhsatında yer alan şasi numarası ve motor numarasını kontrol edip aracın uyuşup uyuşmadığına bakın. Bu numara sayesinde araç hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Aracınızın tramer kaydını kesinlikle sorgulayın. Telefonunuzun mesaj alanına plakayı birleşik yazarak 5664’e SMS gönderin. Araç ile ilgili hasar kaydı olup olmadığı ve ne kadar hasar kaydı olduğu bilgileri size mesaj olarak gelecektir.
Adım 7: Test Sürüşü Yapın
Alacağınız araç hakkında en güzel bilgiyi aracı gezerek test sürüşü yaparak alabilirsiniz. Bu nedenle mutlaka test sürüşü yapın.
Adım 8: Pazarlığınız İyi Yapın
Satıcı pazarlık payı olmadığını dile getirse bile siz fiyatı olabildiğince indirmeye çalışın ses tonunuzu ve mimiklerinizi ne kadar iyi bir şekilde ayarlarsanız pazarlığınız o kadar kuvvetli olacaktır.
Bir yorum bırakınız...