Turbo Boost teknolojisi yıllar önce Intel işlemcilerde kullanılmaya başlanan bir teknoloji. Bu teknolojiyi Intel firması geliştirdi ve 2008 yılından itibaren işlemcilerinde kullanmaya başladı. Bu yüzden AMD işlemcilerinde bu teknoloji bulunmamakta. Bu teknoloji sayesinde Intel işlemcilerde performans artışının yanı sıra bazı önemli değişimlerde meydana geldi.
Örneğin, sadece işlemcilerlealakalı olarak görünen teknoloji aslında Intel HD Graphics grafik birimlerine de etki ediyor. Böylece içerisinde entegre grafik birimi bulunduran Intel işlemcilerde de performans değişimi görülebiliyor. 2008 yılında piyasaya sürülen ve günümüzde de Intel işlemcilerde görmeye devam ettiğimiz teknolojiyi biraz daha detaylı şekilde ele alalım.
Turbo Boost Nedir? Ne İşe Yarar?
Intel Turbo Boost teknolojisi aslında bir nevi overclock gibidir. Bu teknoloji Intel işlemcilerin frekanslarını daha yukarılara çeker. Bu teknolojiyi Intel i7-10700k üzerinde örneklendirebiliriz. Bu işlemci temel olarak 3.80 GHz hızında çalışabiliyor. Ancak Intel’in teknolojisi sayesinde gerekilen durumlarda bu hız 5.10 GHz hızına çıkabiliyor. Intel işlemcilerde temel hız ve ulaşılabilecek üst seviye hız bu şekilde belirtilmekte. Yani Intel işlemcilerinde temel hız ve teknoloji ile birlikte verilebilecek maksimum hız bellidir.
Overclock yapılan işlemcilerde bazı durumlarda bu hızlar aşılabilir. Ancak overclock yapılmadan belirtilen maksimum hızın aşılması mümkün değildir. Ayrıca belirtmekte fayda var, bu teknoloji tamamen otomatik çalışmaktadır. Yani gerekilen durumlarda siz hiçbir şey yapmasanız bile işlemciniz maksimum hıza otomatik ulaşır.
Üstelik bu teknolojiler belirtilen üst limit hıza ulaşırken bunu olabildiğince emniyetli şekilde yapar. Yani overclock yapılırken bazı riskler mevcuttur ancak bu teknoloji de risk mevcut değildir. Çünkü tamamen emniyetli ve otomatik şekilde çalışmaktadır. Bu teknoloji ayrıca sadece işlemcinin değil, gerekli durumlarda işlemciye entegre grafik biriminin de performansını arttırabilir.
Turbo Boost Nasıl Çalışır?
Turbo Boost 2.0 olarak devam eden teknoloji aslında tam olarak frekans arttırmıyor. Örneğin, bazı durumlarda tekli çekirdek performansları önemli olabiliyor. Bu durumda bu teknoloji devreye girerek çekirdekler üzerinde düzenleme yapıyor ve diğer çekirdekleri kapatarak tekli çekirdeğin performansını arttırıyor. Böylece işlemcinin frekans hızı daha da yukarılara çıkmış oluyor.
Ayrıca bu teknoloji sadece işlemciler üzerinde çalışmıyor. Teknolojinin ek olarak Intel HD Graphics, yani Intel işlemcilere entegre grafik birimlerine de etki edebildiğini belirtmiştik. Birçok Intel işlemcide entegre grafik birimi yani basitçe açıklamak gerekirse ekran kartı bulunmakta.
Bu durum özellikle Intel işlemcili Laptoplarda sıklıkla karşımıza çıkıyor. İşte bu Intel grafik birimlerinin kullanılması gerekildiği durumlarda yine bu teknoloji devreye giriyor. Teknoloji, işlemcinin frekans hızını biraz düşürüyor ve grafik birimi yani ekran kartının performansını arttırıyor. Böylece az bir miktar olsa da grafik biriminden alınan performans yükselmiş oluyor.
Bu teknolojinin nasıl çalıştığına kısaca değindik. Bu teknolojinin yanı sıra yine bu teknolojiye benzer Intel Turbo Boost Max 3.0 teknolojisi mevcut. Bu teknoloji ise diğerinden ayrı olarak çalışıyor ve işlemcide ki hızlı çekirdekleri belirleyerek kritik yükleri ona yönlendiriyor. Böylece en hızlı çekirdeklerde olabildiğince frekans artışı sağlanıyor ve daha fazla performans elde ediliyor.
Bir yorum bırakınız...