İnternet Nedir? İlk Defa Ne Zaman Kullanılmıştır? | Sonsuz Teknoloji

İnternet Nedir? İlk Defa Ne Zaman Kullanılmıştır?

İnternet nedir

İster sosyal medyaya göz atın ister çevrimiçi alışveriş yapın ister en sevdiğiniz TV programlarını izleyin, bugün herkes bu teknolojiyi kullanmaktadır. Peki, internet tam olarak nedir?

İnternet Nedir?

İnternet, basit bir ifadeyle, bilginin (metin, görüntü, ses veya video) bir konumdan diğerine iletilmesine izin veren bilgisayar ağları arasında bir iletişim sistemidir.Ağırlıklı olarak paket anahtarlama adı verilen bir yöntem kullanılarak çalışmaktadır.Paket anahtarlama, verilerin kaynağında küçük parçalara ayrıldığı ve daha sonra varış noktasında yeniden yapılandırıldığı bir iletişim yöntemidir.

Bilgisayar ağları, bilginin büyük bir kısmını bu ‘paketlere’ ayırarak bu verileri ağ üzerinden güvenilir ve hızlı bir şekilde yönlendirebilir.

İnternet Nasıl İcat Edildi?

İnternet Nasıl İcat Edildi

İnternet aslında kendiliğinden icat edilmedi, bunun yerine birkaç bilimsel grup tarafından geliştirilen farklı türlerde bilgisayar iletişim teknolojisi kullanılarak oluşturuldu. Günümüzde bildiğimiz haline gelmek için çeşitli yollardan geçti.

1.   ARPANET ve TCP / IP

ARPANET

Bilgisayarlar tüm odayı ele geçirdiğinde, bilim adamları sürekli olarak daha yüksek hızlarda daha fazla bilgi işlemek için yeni yollar aradılar.

Bu hız ve verimlilik arzusu, bilim adamlarının ABD Savunma Bakanlığı tarafından hükümet araştırmaları için oluşturulan bir bilgisayar iletişim sistemi olan ARPANET’i geliştirmelerine yol açtı.

Dört yönlü bağlantılı bir ağı gösteren ilk veri aktarımı Stanford Üniversitesi, Santa Barbara’daki California Üniversitesi, UCLA ve Utah Üniversitesi’nden yapıldı.

1970’lerde, bu dört yönlü bağlantı dünyadaki ilk internet bağlantısıydı.

Diğer birçok ülkede bilim adamları ilerleyen yıllarda kendi ağlarını geliştirdiler, ancak her bağlantı veri göndermek ve almak için kendi dilini kullandığından farklı ağlar arasındaki iletişim zordu.

1982 yılında Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) yöneticisi Vinton Cerf, Bob Kahn’ın araştırma ekibine katıldı.

TCP / IP, Internet’in evrensel dili haline geldi ve tüm bilgisayarların hedeflerine iletilen bilgileri güvenilir bir şekilde göndermesine ve yönlendirmesine izin verdi.

2.   World Wide Web ve E-Postanın İcadı

World Wide Web ve E-Postanın İcadı

E-posta 1971 yılında Ray Tomlinson tarafından ARPANET üzerinden iletişim kurma yöntemi olarak icat edildi. Bununla birlikte, 1990’ların başına kadar e-posta sıradan insanlar tarafından kullanılmaya başlandı ve İnternet’in artan popülaritesinin arkasındaki itici güçlerden biri haline geldi.

İngiliz bilgisayar bilimcisi Tim Berners-Lee, hayati önem taşıyan başka bir icadın yaratıcısıydı; World Wide Web. 1991 yılında CERN bilim adamları arasında araştırmayı daha kolay paylaşma yöntemi olarak icat edildi.

Berners-Lee ilk web tarayıcısını, sunucuyu ve web sitesini icat etti. Fikri, web sayfasının HTML’sindeki diğer sayfalara (köprüler) bağlantılar yerleştirme kavramına dayanmaktadır.

Uzun yıllar boyunca İnternet ağırlıklı olarak hükümet grupları ve bilim adamları tarafından kullanıldı, ancak 1995 yılında ticari İnternet erişimi tüketicilere satılmaya başladı.

3.   Dial-Up İnternet

Dial-Up İnternet

İnternetin ticari kullanıma açık olan ilk tekrarı çevirmeli bağlantı anlamına gelen Dial-Up internettir. Çevirmeli Internet’in çalışması için bir telefon hattı gerekiyordu, bu nedenle İnternet kullanımdayken sabit hat kullanılarak telefon görüşmeleri yapılamadı.

Hız ilk günlerde önemli bir konuydu. 1998’de, kullanıcıların umabileceği en iyi bağlantı 56Kbps idi. Bu azalan bağlantı hızı, bir dosyayı indirmenin genellikle zaman alıcı bir işlem olabileceği ve müzik veya video akışının uygun olmadığı anlamına geliyordu.

4.   Geniş Bant ve Wi-Fi

Geniş Bant ve Wi-Fi

İnternetin en önemli aşaması olan wifi geniş bant ve kablosuz internetin tanıtımı tanımı haline geldi. Geniş bant, 2000’lerin başında çevirmeli ağın yerini almaya başladı ve tüm İnternet kullanıcılarının yarısı 2007’ye kadar geniş bant bağlantısına sahip oldu.

İlgili: Bant Genişliği (Bandwidth) Nedir?

Geniş bant, bir ADSL (Asimetrik Dijital Abone Hattı) bağlantısı kullanarak daha yüksek hızlarda daha yüksek miktarda veri aktarımına izin verdi.

Geniş bant, her zaman İnternet’e bağlı olduğu için çevirmeli bağlantıdan da farklıdır ve çalışması için ‘açık’ olması gerekmez. Kablosuz İnternet, 1999 yılında Apple AirPort’ların piyasaya sürülmesiyle ticari olarak halka açılmaya başladı ve 2001’de Windows odaklı bir Wi-Fi yönlendirici piyasaya sürdü. Bu cihazlar hızla norm haline geldi ve internet kablolarının yerini aldı.

5.   2G, 3G ve 4G İcadı

2G, 3G ve 4G İcadı

İnternet ilk baştaki düşük hıza sahipken, 56 Kbps’ye kadar hızlara ulaşabilen 2G’nin keşfedilmesi ile geliştirildi. Ancak mobil İnternet, 3G’nin geliştirilmesine kadar gerçek potansiyeline tam olarak ulaşmadı.

Bu üçüncü nesil mobil İnternet, insanların akıllı telefonlarını sonsuza kadar kullanma biçimini dönüştürerek 200Kbps’ye kadar hızlara ulaşabildi. 4G 2010 yılında piyasaya sürüldü ve mobil İnternet hızlarını 15 Mbps’ye kadar arttırdı.

6.   Fiber Optik Geniş Bant

Fiber Optik Geniş Bant

Hız ve verimlilik, İnternet’in gelişiminde ön plana çıktı ve süper hızlı fiber geniş bant, bağlantının bir sonraki evrimi olarak ortaya çıktı. Fiber optik geniş bant, bakır tel yerine fiber optik kablolar kullandığı için büyük ölçüde geliştirilmiş hızlar sunar. Fiber optik kablolar, sayesinde verilerin gönderilip alınabildiği hızı büyük ölçüde arttırdı.

7.   Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti (IoT), günlük öğelerin İnternet’e bağlanması ve dijital olarak çalıştırılmalarını sağlar. Konsept, akıllı sayaçlar, akıllı termostatlar ve akıllı kilitler gibi ‘akıllı’ ile prefabrik ürünlerin çoğunu ifade eder.

İlgili: IOT Teknolojisi Nedir ve Kullanım Alanları Nelerdir?

IoT, kullanıcıların bir akıllı telefon veya mobil cihaz kullanarak ev işlevlerini kontrol etmesine izin vererek İnternet sayesinde günlük yaşamın verimliliğini arttırmayı amaçlamaktadır.

8.   G. Fast İnternet

G. Fast İnternet

G.Fast, yeni nesil fiber geniş banttır ve 300Mbps’nin üzerindeki hızlara sahiptir. Geniş banttan önemli ölçüde daha hızlıdır. Fiber optik bağlantıdan farklı olarak, G.Fast mevcut bakır telleri kullanır ve geniş bant sinyali tarafından kullanılan frekans aralığını genişleterek hızını artırır. Bu hizmet şu anda yeni yeni tanıtımı yapılmakta ve 2021 yılına kadar 10 milyondan fazla tesise sunulması bekleniyor.

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...