Bir internet sitesinin sahibinin kim olduğunu bulmak isteyebilirsiniz, ve bunun için çeşitli sebepler olabilir. Sitenin kişisel bilgiler ve hakkında sayfası size yeterli gelmeyebilir, ya da bir çeşit iş önerisi için kişiye ulaşmaya çalışıyor olabilirsiniz. Ya da düşündünüz taşındınız, bir web sitesi kuracaksınız ve sonunda size en uygun alan adını buldunuz. Ama kaydetmeye kalktığınızda baktınız ki, alan adınız zaten alınmış bile… Hüsrana uğradınız. Belki de yasal olmayan bir siteye dava açmak da istiyor olabilirsiniz.
Web sitesi sahibi tespiti yapmak için teknik bilgi ve tecrübe gerekir. Eğer web sitesi sahibi kendini gizlemek istiyorsa, her isteyen kişi web sitesi sahibini kolayca bulamaz, hatta buna adli makamlar bile dahil. Fakat değişik yol ve yöntemler kullanarak web sitesi sahibini tespit etmeniz de mümkün. Bu yöntemlerden en bilineni ise Whois sorgusudur.
Web Sitesinin (domain) kime ait olduğunu bulmak için yapılması gereken ilk işlem whois sorgusudur. Whois; domain ve hosting bilgilerini içermektedir. İçerisinde domain’in kayıt ve süresinin bitiş tarihi, kim tarafından kayıt edildiği, host edildiği şirketin name server bilgileri ya da telefon email gibi bilgiler yer almaktadır.
Şunu da belirtmeliyiz ki Whois bilgilerinde yazılanların hepsinin doğru olduğu da kesin değildir. Aynı zamanda web sitesi sahibi (domain sahibi) whois bilgilerini gizlemişse whois bilgilerini görmek mümkün olmayacaktır.
Gizleme ihtimalini düşük bir ihtimal olarak sayarsak, WHOIS araması olarak bilinen bu hizmetle herhangi bir web sitesinin sahiplik bilgilerini ortaya çıkarabilirsiniz. WHOIS Lookup Tool, ICANN tarafından geliştirilmektedir. ICANN’in Dünya üzerindeki bütün domain isimlerini koordine eden ve kontrol altında tutan bir organizasyon olmasından dolayı bu site, resmi bir konumda yer almaktadır.
Bunun dışında internet üzerinde kullanabileceğiniz başka yüzlerce araç bulunmaktadır. İnternet sitesine Whois sorgula yazdığınızda bir çok alternatif karşınıza çıkacaktır. Kutucuğa, bilgilerini öğrenmek istediğiniz web sitesini yazıp arattırmanız yeterli olacaktır.
Bu araçları kullanmak için yapılması gereken şey aranan domain ismini girmek. Sonuçlarda kayıtlı olan isimler, kaydın yapıldığı tarih, kaydın sona ereceği tarih ve kaydı yapan kişinin e-posta adresi, telefon numarası ve kişinin adresi gibi pek çok detay gözüküyor.
Bir yorum bırakınız...