Işık ne kadar hızlı hareket eder? Işığın doğası yüzyıllardır büyük bir gizemdi. Bilim adamları, dalga ve parçacık doğası konseptini kavramakta zorluk çekti. Bir dalga olsaydı ne yoluyla yayılırdı? Neden her yönden aynı hızda yol alıyordu?
Peki, ışık hızı kozmos hakkında bize ne anlatabilir? Albert Einstein, 1905 yılında özel görelilik teorisini tanımlayana kadar öyleydi, hepsi odaklanmaya başladı. Einstein, alan ve zamanın göreceli bir kavram olduğunu ve ışığın hızının alan ve zamanı birbirine bağlayan bir sabit olduğunu savundu.
Işık hızı nedir, ne kadar hızlıdır?
Genellikle ışık hızının sabit olduğunu ve hiçbir şeyin ışık hızından daha hızlı ilerleyemediği belirtilir. Bu tamamen doğru değildir. Gerçekten neyi kastediyorsun, her şeyin en hızlı geçebileceği, vakumdaki ışığın hızıdır. Bu değer saniyede 299.792.458 metre (saniyede 186.282 mil). Ancak, ışık farklı medyadan geçerken yavaşlar. Örneğin, ışık camdan geçtiğinde, bir vakumda hızının yaklaşık üçte ikisine kadar yavaşlar. Neredeyse bir vakum olan havada bile hafif hafif yavaşlar. Bir elektromanyetik dalga olan ışığın doğasıyla ilgilidir.
Bir materyalden geçerken, elektrikli ve manyetik alanlar, temasta bulunduğu parçacıkları “rahatsız eder”. Bu bozukluklar parçacıkların ışığı aynı frekansta ancak faz kaymasıyla yaymasına neden olur.
İlginçtir, madde farklı ortamlarda ışığın hızından daha hızlı dolaşabilir. Nitekim derin uzaydan gelen yüklü parçacıklar (kozmik ışınlar olarak adlandırılır) atmosfere nüfuz ederlerse, havadaki ışık hızından daha hızlı dolaşırlar. Cherenkov radyasyonu olarak bilinen optik şok dalgaları yaratıyorlar.
Bir yorum bırakınız...